Όχι, μην ανησυχείς, δεν θα σου πούμε (ντε και καλά) να ξεκινήσεις τρέξιμο (… ακόμα)!

Το περπάτημα, ωστόσο, δεν κάνει και πολλά, ειδικά αν κάνεις τα ίδια πράγματα, για πολύ καιρό. Η άσκηση προκειμένου να προκαλέσει το σώμα σου, πρέπει καιρό με τον καιρό να γίνεται πιο… challenging και ‘πικάντικη’. Κάνε τα παρακάτω για να κάνεις τον περίπατό σου ενεργειακά απαιτητικότερο, καίγοντας περισσότερες θερμίδες και βελτιώνοντας την φυσική σου κατάσταση.

1. Βάλε σημάδι το επόμενο δέντρο ή πινακίδα

Ένας τρόπος να δώσεις ποικιλία στο ρυθμό σου είναι να βάζεις πού και πού σημάδια όταν περπατάς έξω. Στόχευσε στην επόμενη ταμπέλα που βρίσκεται στα 100 μέτρα μακριά σου και πήγαινε όσο πιο γρήγορα μπορείς μέχρι αυτήν. Έπειτα, επέστρεψε στον αρχικό σου ρυθμό και επανάλαβε. 2. Βάλε στόχο χρόνου, αν είσαι στο διάδρομο

Αν περπατάς μονίμως 10-15 λεπτά στο διάδρομο, στόχευσε την επόμενη φορά σε περπάτημα τουλάχιστον 20-25 λεπτών ή και παραπάνω.

3. Παίξε με τον φίλο σου

Αν βγαίνεις για περπάτημα με τον φίλο ή τη φίλη σου, βάζετε ο ένας στον άλλον fun  mini δοκιμασίες. Πχ. μέχρι ένα σημείο ο ένας να περπατάει λίγο πιο γρήγορα και ο άλλος να προσπαθεί να τον ακολουθήσει κάνοντας μερικές προβολές περπατώντας. Έπειτα, αλλάζετε ρόλους!

4. Παιχνίδια έντασης

Δεν χρειάζεται να τρέξεις, μπορείς όμως να εναλλάσσεις το περπάτημα από αργό σε γρήγορο. Βάλε το δικό σου χρόνο. Εμείς προτείνουμε: αν βγεις για 30 λεπτά περπάτημα, κάνε 10 λεπτά απλό περπάτημα στο ρυθμό που πας συνήθως και για τα υπόλοιπα 20 κάνε για 2 λεπτά το πιο γρήγορο περπάτημα που μπορείς και έπειτα χαλαρό περπάτημα για 1 ή 2 λεπτά. Και ποιος σου είπε ότι σιγά σιγά δεν θα μπορέσεις να το..μεταφράσεις αυτό σε αντίστοιχο..περπάτημα – τρέξιμο! Just saying.

5. Μην πας στα εύκολα μόνο

Άλλαξε τη flat διαδρομή που ακολουθείς συνέχεια. Βάλε στο ρεπερτόριό σου σκάλες (αν δεν έχεις κάποιο θέμα με τα γόνατα, μην τις αποφεύγεις), αλλά και έδαφος με κλίση, όπως μικρές ανηφορίτσες που συναντάς στον δρόμο σου.


Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach