Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις πριν το παρατήσεις στα συρτάρια σου!

Όταν οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με την επιλογή εσωρούχου την ώρα της προπόνησης, για το αν θα βάλουν πχ. ένα αθλητικό εσώρουχο ή ένα συνθετικό ή ένα άβολο στρινγκ, μερικές από αυτές διαλέγουν να μη φορέσουν καθόλου εσώρουχο! Αυτό ίσως έχει κάποιο κάποιο νόημα: το να πρέπει συνέχεια να ‘διορθώνεις’ το εσώρουχό σου κάθε φορά που σηκώνεσαι από ένα squat, μπορεί να σου αποσπά την προσοχή. Αλλά για τις περισσότερες γυναίκες, η ιδέα του να φορέσουν κολάν χωρίς εσώρουχο ίσως ακούγεται εντελώς αδιανόητη.

Είτε σε νοιάζει πιο πολύ η άνεση είτε η υγιεινή, και τα δύο θέματα αποτελούν λογικές ανησυχίες. Φοράμε εσώρουχα για κάποιους λόγους, έτσι δεν είναι; Ε λοιπόν, είμαστε εδώ για να σε διαβεβαιώσουμε ότι το να ασκείσαι χωρίς εσώρουχο είναι στην πραγματικότητα ΟΚ – με την προϋπόθεση ότι ακολουθείς κάποιους απλούς, βασικούς κανόνες.

Διάλεξε το ύφασμά του σοφά.

“Είναι σίγουρα κάτι ασφαλές, το να μη φοράς εσώρουχο, αν αυτό προτιμάς”, λέει η Marina Maslovaric, M.D, μαιευτήρας γυναικολόγος στο νοσοκομείο του Orange County, στην Καλιφόρνια. “Είναι περισσότερο θέμα συνήθειας παρά προτίμησης. Από θέμα υγείας, είναι σίγουρα ΟΚ”, λέει εκείνη. Το κλειδί είναι να σιγουρευτείς ότι το κολάν σου είναι φτιαγμένο από breathable υλικό: βαμβακερό ή “απορροφητικό για τον ιδρώτα”. Μερικά αθλητικά brands πια βάζουν ακόμα και ένα μικρό, τετράγωνο κομμάτι βαμβακερού υφάσματος μέσα στον καβάλο των κολάν γυμναστικής, ακριβώς γι’ αυτό σκοπό.

Μπορείς όμως μερικά από τα κολάν που είναι φτιαγμένα από συνθετικό υλικό (υλικό που διαθέτουν οι περισσότερες από αυτές τις τεχνολογίες διαπνοής και απομάκρυνσης του ιδρώτα) μπορούν να σου προκαλέσουν ερεθισμό. “Αν έχεις περισσότερα συνθετικά υφάσματα απ’ ό,τι βαμβακερά, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προστριβής”, λέει η Maslovaric. Ειδικά αν τρέχεις ή κάνεις κάποια επαναλαμβανόμενη κίνηση, η τριβή μπορεί να σου δημιουργήσει θέμα αν το ύφασμα είναι κάπως τραχύ.

Άλλαξε όσο το δυνατόν ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ τα ιδρωμένα σου ρούχα.

Άσχετα με το ποιο ύφασμα σου ταιριάζει καλύτερα, η Maslovaric λέει ότι θα πρέπει πάντα να αλλάζεις και να βάζεις στεγνά ρούχα, όταν έχεις ιδρώσει πολύ. Τονίζει το γεγονός ότι η άσκηση δεν σε βάζει απαραίτητα σε μεγαλύτερο κίνδυνο απόκτησης κολπικών μολύνσεων, αλλά για κάποιες γυναίκες που έχουν ήδη μια τάση ανάπτυξης μολύνσεων, το να κάθονται με τα ιδρωμένα ρούχα γυμναστηρίου όλη μέρα μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Μπορεί απλώς και να σε κάνει να νιώθεις άβολα.

“Είχα ασθενείς οι οποίες, αν δεν άλλαζαν αμέσως με καθαρά ρούχα, διέτρεχαν κίνδυνο ανάπτυξης μυκητίασης”, σημειώνει εκείνη. Από τη στιγμή που αλλάζεις και βάζεις στεγνά ρούχα, δεν έχεις ουσιαστικά κανένα πρόβλημα. Το ιδανικότερο όλων είναι να έχεις λίγο χρόνο για ένα ντουζάκι.

Να πλένεις το κολάν σου μετά από ΚΑΘΕ χρήση.

Ένα άλλο must: να πλένεις μετά από κάθε χρήση το κολάν σου. Πολλές φανατικές του fitness παραδέχονται ότι φοράνε τα κολάν τους μερικές φορές (παραπάνω από μία) πριν τα βάλουν για πλύσιμο. Γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχει και ειδική ‘τεχνολογία’ στο ύφασμα που να απωθεί τις οσμές, έτσι δεν είναι; Ναι ΟΚ, αλλά αν φοράς το κολάν χωρίς εσώρουχο, το απόκρυφο σημείο σου είναι σε άμεση επαφή με το κολάν σου, κάτι που σημαίνει ότι το ρούχο γυμναστικής σου θα αποκτήσει βακτήρια γρηγορότερα.

Η Maslovaric το παρομοιάζει με το να βάζεις ένα βρώμικο εσώρουχο ξανά την επόμενη μέρα. “Ιδρώνεις, και θα παράγεις περισσότερες εκκρίσεις απ’ ό,τι κανονικά”, εξηγεί εκείνη. Και αν έχεις και σε κάποιο βαθμό ακράτεια – κάτι το οποίο είναι πολύ κοινό μετά από μία γέννα πχ – αυτό προσθέτει κι άλλο ένα υγρό στο “μείγμα”. Με όλα αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει ουσιαστικά να φερθείς στο κολάν σου όπως θα φερόσουν στο εσώρουχό σου σε αυτήν την περίπτωση.

Αν ακολουθήσεις αυτές τις συμβουλές υγιεινής, συνέχισε χωρίς το εσώρουχό σου. Απλώς σιγουρέψου ότι το κολάν σου είναι αρκετά χοντρό (πυκνό), γιατί κάποια δικτυωτά ή μεταξωτά υφάσματα μπορεί να είναι κάπως see-through. Δεν θέλει και πολύ, αν τοποθετηθεί κάπως περίεργα το κολάν ή δεν είναι καλής ποιότητας, να γίνεις ο περίγελος του γυμναστηρίου.

Και αν εσύ θέλεις να φοράς το εσώρουχό σου κανονικά; Πολύ καλά θα κάνεις. Καλό είναι γενικά να κάνεις αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι περισσότερο άνετα και βολικά, αυτό που σε κάνει να νιώθεις αυτοπεποίθηση. Είτε αυτό σημαίνει να φοράς ένα στρινγκ, είτε ένα εσώρουχο σε στυλ boy, είτε ¾ , είτε τίποτα από αυτά.


Πηγή: self.com