Τα πλεονεκτήματα της κολύμβησης ως εναλλακτική μορφή προπόνησης.

Είτε είσαι δρομέας αγωνιστικού επιπέδου που προπονείσαι για αγώνες, είτε τρέχεις για να χάσεις βάρος ή για χόμπυ τα Σαββατοκύριακα, η κολύμβηση είναι το τέλειο συμπλήρωμα. Το τρέξιμο είναι ένα άθλημα με μεγάλο αντίκτυπο, βάζοντας τεράστιες πιέσεις στις αρθρώσεις που μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς, ιδιαίτερα αν τρέχεις κάθε μέρα. Η κολύμβηση από την άλλη πλευρά, είναι ένα άθλημα με μηδενικό αντίκτυπο καθιστώντας το εξαιρετικό για μια αερόβια προπόνηση η οποία θα διατηρήσει την φυσική σου κατάσταση, ενώ παράλληλα θα δώσει στις αρθρώσεις σου την ευκαιρία να ξεκουραστούν. Εκτός από την πρόληψη τραυματισμών, η κολύμβηση είναι εξαιρετική λύση για να κάψεις θερμίδες, να βελτιώσεις την δύναμή σου και να ενισχύσεις την ευλυγισία σου.

Είναι μια καλή αερόβια προπόνηση.

Η κολύμβηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να βελτιώσεις την υγεία της καρδιάς σου. Η κολύμβηση επιστρατεύει μεγάλες μυϊκές ομάδες, απαιτώντας από την καρδιά να παραδίδει πλούσιο σε οξυγόνο αίμα στους μύες σου. Επίσης η κολύμβηση αναγκάζει το σώμα σε μία κατάσταση στέρησης οξυγόνου, ενισχύοντας το καρδιοαναπνευστικό σου σύστημα. ‘Πρέπει να αναπνέεις ανά συγκεκριμένες χεριές’ εξηγεί η προπονήτρια και συνιδρυτής του Swim For Tri Keeley Bullock (swimfortri.co.uk). ‘Το γεγονός ότι η αναπνοή μέσα στο νερό είναι δυσκολότερη από ότι έξω από το νερό, απαιτεί περισσότερη προσπάθεια’ εξηγεί η Keeley.

Καίει θερμίδες.

Η κολύμβηση είναι ιδανική να γυμνάσει όλο το σώμα, συμπεριλαμβάνοντας χέρια, πόδια, ώμους, πλάτη και κορμό. Η αντίσταση κίνησης μέσα στο νερό είναι 1000 φορές μεγαλύτερη από την κίνηση έξω από αυτό. Αυτό καθιστά την κολύμβηση από μόνη της μια προπόνηση αντιστάσεων. Για τον λόγο αυτό έχει μία διεγερτική επίδραση στον μεταβολισμό σου μετά την προπόνηση, που σημαίνει ότι δεν θα κάψεις εκατοντάδες θερμίδες μόνο κατά την διάρκεια που κολυμπάς, αλλά και ώρες αργότερα μετά την προπόνηση.

Χτίζει δύναμη σε μυϊκές ομάδες ‘κλειδιά’.

Κάθε κίνηση στην κολύμβηση δουλεύει διαφορετικά τις μυϊκές ομάδες, κάτι το οποίο είναι ευεργετικό για το τρέξιμο. Μία συγκεκριμένη περιοχή που δουλεύει κατά την διάρκεια του ελεύθερου στυλ κολύμβησης, είναι οι γλουτοί. Η αιτία πολλών τραυματισμών στο τρέξιμο είναι οι αδύναμοι γλουτοί, και συνήθως προκαλείται από την αποτυχία να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι μύες για μεγάλο χρονικό διάστημα. ‘Μια σωστή ποδιά ελευθέρου ενεργοποιεί τους γλουτούς’ λέει η Keeley. Προσοχή όμως, επειδή πολλοί δρομείς στην αρχή εκτελούν την ποδιά από τα γόνατα, θα πρέπει να μάθουν σωστή ποδιά και ότι η κίνηση ξεκινάει από τους γλουτούς. Τελειοποιώντας την κίνηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ενεργοποιήσεις και να δυναμώσεις αυτούς τους αδύναμους μύες που με την σειρά τους θα αυξήσουν την δύναμή σου στο τρέξιμο και θα μειώσουν την πιθανότητα τραυματισμού.

Βοηθάει στην πρόληψη τραυματισμών.

Ένα άθλημα με υψηλό αντίκτυπο όπως το τρέξιμο, ασκεί μεγάλες πιέσεις στις αρθρώσεις και συνήθως οδηγεί σε τραυματισμούς όταν τρέχεις τόσο συχνά. Προσφέροντας στο σώμα σου μια δραστηριότητα με μηδενικό αντίκτυπο όπως η κολύμβηση, επιτρέπεις στις αρθρώσεις σου να ξεκουραστούν τις μέρες που δεν τρέχεις. Ομοίως αν βρίσκεσαι στο στάδιο της αποκατάστασης από έναν τραυματισμό και σου έχουν συστήσει να μην τρέχεις, η κολύμβηση είναι εξαιρετική για να διατηρήσεις την φυσική σου κατάσταση χωρίς να επιδεινώσεις τον τραυματισμό. Ωστόσο προτού προβείς σε μία τέτοια κίνηση, βεβαιώσου ότι έχεις κάνει κάποια μαθήματα κολύμβησης ώστε να έχεις την απαιτούμενη βασική τεχνική.

Αυξάνει την ευλυγισία.

Η κίνηση όταν κολυμπάς απαιτεί την συνεχή αύξηση των μυών, ιδιαίτερα όταν τα μέλη σου φθάνουν στις ακραίες θέσεις. ‘Οι Τριαθλητές μου αναφέρουν ότι η κολύμβηση είναι ιδανική να χαλαρώσουν τους κουρασμένους μύες τους μετά από μία δύσκολη προπόνηση ποδηλάτου και τρεξίματος’ εξηγεί η προπονήτρια Keeley Bullock. ‘Επίσης πολλοί κολυμβητές συμπληρώνουν την προπόνηση τους με Pilates και Yoga για να βελτιστοποιήσουν περισσότερο τις κινήσεις τους μέσα στο νερό’.

Πως να ξεκινήσεις.

Μπορεί να έχουν περάσει χρόνια από τότε που πρωτοβούτηξες στο κολυμβητήριο της γειτονιάς σου και νιώθεις ανησυχία. Έλεγξε τις ώρες στο κολυμβητήριο, όπως και τις λωρίδες που είναι διαθέσιμες προς το κοινό. Διάλεξε μια ήσυχη ώρα της ημέρας και προσπάθησε να αποφύγεις ώρες που λειτουργούν ακαδημίες και γίνεται συνοστισμός. Είτε κολυμπάς συχνά είτε έχεις να κολυμπήσεις από τα σχολικά σου χρόνια η Keeley προτείνει σε όλους τους δρομείς να εισάγουν την κολύμβηση στο πρόγραμμα τους ως εναλλακτική μορφή άσκησης. Απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια στο κομμάτι της αναπνοής καθώς είναι λίγες οι ευκαιρίες που έχεις για να εισπνεύσεις. Τέλος η κακή τεχνική μπορεί να σε κουράσει για διάφορους λόγους, για αυτό μερικά μαθήματα στην αρχή θα ήταν καλό να γίνουν ώστε αργότερα να πάρεις τα μέγιστα.


Πηγή: womensrunninguk.co.uk

Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ-Running Coach.