#TELLMEMORE

Ηλεκτρολύτες. Όλοι τους έχουμε ακούσει, όλοι ξέρουμε ότι τους χρειαζόμαστε, όλοι προσπαθούμε να τους αναπληρώσουμε. Παρόλα αυτά όμως δεν είναι τόσο απλό όσο το φανταζόμαστε. Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την απώλεια και την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών κατά τη διάρκεια της προπόνησης αλλά και του αγώνα, πρέπει να έχουμε ένα τρόπο να τους κρατάμε σταθερούς και να τους προσλαμβάνουμε. Γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να κατανοήσουμε το ζωτικό ρόλο που παίζουν οι ηλεκτρολύτες στον οργανισμό αλλά και τις διάφορες μεθόδους για το πώς μπορούμε να τους αποκαταστήσουμε πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τρέξιμο.

Τι είναι και τι κάνουν;

Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα που φέρουν ένα μικρό ηλεκτρικό φορτίο όπως το μαγνήσιο, το κάλιο και το νάτριο τα οποία συντελούν στη σωστή λειτουργία και ανάπλαση των μυών και του νευρικού συστήματος. Λόγω του ότι περιέχονται και διαλύονται κυρίως σε νερό το οποίο υπάρχει στο σώμα, οι ηλεκτρολύτες έχουν την τάση να αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης, της διούρησης και άλλων εκκρίσεων.  Όταν τρέχουμε σε ρυθμούς αγώνα ή προπόνησης ιδρώνουμε πολύ, οπότε οι ηλεκτρολύτες αποβάλλονται φυσικά από το σώμα μέσω του ιδρώτα, εξασθενώντας τους μύες και το νευρικό μας σύστημα. Έτσι, κουραζόμαστε περισσότερο, μειώνονται οι αντοχές μας, οι μύες μας φθείρονται, έχουμε ζαλάδα και οι κράμπες απειλούν να μας χαλάσουν την προπόνηση ή και τον αγώνα. ‘Έτσι, με όλα αυτά στο μυαλό είναι πασιφανές το γιατί χρειάζεται να τους αναπληρώνουμε όσο το συντομότερο μπορούμε μετά από κάθε απαιτητική προπόνηση ή αγώνα.

Πώς μπορώ να αναπληρώσω τους χαμένους ηλεκτρολύτες;

Φυσιολογικά ερχόμαστε στην επόμενη καίρια ερώτηση. Αφού οι ηλεκτρολύτες είναι τόσο σημαντικοί, πως μπορούμε να τους αναπληρώσουμε; Γίνεται να το κάνουμε όσο τρέχουμε ή πρέπει να το κάνουμε πριν και μετά το τρέξιμο; Οι τρόποι που υπάρχουν είναι πολλοί και ο καθένας καλύτερος ή χειρότερος ανάλογα με τις συνθήκες αλλά και τις προτεραιότητες μας.

  • Τροφή

Η διατροφή είναι η κύρια πηγή λήψης ηλεκτρολυτών. Οι νόστιμες και γλυκές μπανάνες έχουν μεγάλες ποσότητες μαγνησίου και ποτασίου τα οποία χρειάζονται για την αναζωογόνηση του νευρικού συστήματος αλλά και των μυών. Το αλάτι είναι μια πολύ καλή πηγή αναπλήρωσης νατρίου και το δροσερό καρπούζι περιέχει σημαντική ποσότητα καλίου, κάνοντας μια σωστή διατροφή πλούσια σε φρούτα κάτι πολύ σημαντικό όταν θέλουμε να αποκαταστήσουμε αλλά και να διατηρήσουμε τα επίπεδα ηλεκτρολυτών στο σώμα μας σταθερά. Σε συνδυασμό με τις βιταμίνες και τα άλλα θρεπτικά στοιχεία που περιέχονται σε ένα πλήρες γεύμα, μία καλή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη σε κάθε αθλητή που θέλει να διατηρηθεί σε καλή φυσική κατάσταση. Το μόνο κακό είναι ότι δε μπορούμε να φάμε άμεσα ή κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλιώς καταπονούμαστε ακόμα περισσότερο.

  • Ταμπλέτες ηλεκτρολυτών

Ίσως ο καλύτερος τρόπος αναπλήρωσης ηλεκτρολυτών και βιταμινών υπό όλες τις συνθήκες· οι ταμπλέτες ηλεκτρολυτών Lanes με βιταμίνες Β C και E περιέχουν όλα τα απαραίτητα μέταλλα και βιταμίνες που βοηθούν το σώμα σας να αναζωογονηθεί και να ανακάμψει μετά από σκληρή άσκηση. Μια ταμπλέτα ηλεκτρολύτες Lanes διαλυμένη σε νερό περιέχει μαγνήσιο το οποίο είναι απαραίτητο στην εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών αλλά και την ανάπλαση των μυών. Το κάλιο το οποίο περιέχεται στους ηλεκτρολύτες Lanes συμβάλλει στο να διατηρεί την αρτηριακή σας πίεση σταθερή και σε συνεργασία με το μαγνήσιο αποκαθιστούν την λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη στην σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, κρατώντας σας μακριά από ανεπιθύμητα κρυολογήματα και ιώσεις στα οποία είστε ευάλωτοι όταν καταπονείστε από την έντονη άσκηση, καθώς και βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου το οποίο είναι απαραίτητο στην διατήρηση της καλής κατάστασης των χόνδρων και των οστών. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες της ομάδας Β όπως Β3, Β5, Β6, Β12 και βιοτίνη σε συνδυασμό με τους ηλεκτρολύτες βοηθούν στην αναπλήρωση της ενέργειας και στη μείωση της κόπωσης, καθώς η βιταμίνη Ε πολεμά το οξειδωτικό στρες και είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στην ανάκτηση μιας σωστής φυσικής κατάστασης. Η επιστημονικά αποδεδειγμένη φόρμουλα των ηλεκτρολυτών Lanes συνδυάζει όλα αυτά που χρειάζεσαι για να ανακάμψεις και να μείνεις ενυδατωμένος χωρίς τα αρνητικά των υπόλοιπων μεθόδων μιας και κάθε ταμπλέτα περιέχει μόνο 18 kcal και μπορείς να την αραιώσεις σε ένα μπουκάλι με νερό και να την πάρεις μαζί σου στο καθημερινό τρέξιμο ή και στον αγώνα. Τόσο εύκολα, τόσο απλά, τόσο χρήσιμα.

  • Ισοτονικά ποτά

Τα πολύχρωμα, ισοτονικά ποτά είναι ένας γρήγορος και απλός τρόπος να αναπληρώσουμε τους χαμένους ηλεκτρολύτες ενώ τρέχουμε. Όμως δεν είναι πανάκεια και οι λόγοι είναι πολύ απλοί και κρίνονται κυρίως από τις περιστάσεις. Επειδή τα ισοτονικά ποτά είναι σχεδιασμένα για επαγγελματίες αθλητές οι οποίοι ασκούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και κυρίως σάκχαρα για την άμεση αναπλήρωση θερμίδων. Οι θερμίδες που περιέχονται στα ποτά αυτά μπορεί να είναι χρήσιμες εάν τρέχεις μεγάλες αποστάσεις ή προπονείσαι για ώρα αλλά σε άλλες περιπτώσεις συσσωρεύονται στο σώμα με τη μορφή λίπους. Επιπροσθέτως τα σάκχαρα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Ιλινόις, καθυστερούν την απορρόφηση των ηλεκτρολυτών από το σώμα, κάνοντας την αναπλήρωση τους δυσκολότερη. Εάν δεν αγωνίζεσαι ή προπονείσαι πολύ περισσότερο από 1 ώρα, θα ήταν καλύτερο να τα αποφύγεις.

Κλείνοντας, προφανώς πρέπει να αναφέρουμε ότι μια σωστή προπονητική ρουτίνα επιβάλλεται ώστε να μην καταπονείσαι άσκοπα, καθώς και ότι η σωστή διατροφή επιβάλλεται προκειμένου να παρέχεις στο σώμα σου με ό,τι χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά. Μην παραλείπεις να κοιμάσαι σωστά, να πίνεις αρκετό νερό και βεβαίως να περιορίζεις πιθανές επιβλαβείς συνήθειες όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα οι οποίες μπορεί να σου κόψουν τη φόρα και να σε καταπονήσουν περισσότερο.