«Η χνουδωτή παρέα μου 3 χρονών και 22.5 κιλά στην Νο1 προσπάθειά του για τρέξιμο. Αφού αρχικά υιοθετήσαμε τους κανόνες να μην τραβά το λουρί και να μη χοροπηδά, ξεκίνησα την εκπαίδευση με μικρές απλές διαδρομές. Η επιμονή και η θέληση του σκύλου μου τον έκαναν έναν εξαιρετικό συνοδό στο τρέξιμο», αναφέρει η Vera Schwaiger στο runtastic.com.

Πριν πάρεις μαζί τον σκύλο σου για τρέξιμο, σκέψου αν είναι σωματικά φτιαγμένος για τρέξιμο. Αν δεν είσαι βέβαιος, μπορείς να το ελέγξεις με τον κτηνίατρο σου. Το τρέξιμο με τον σκύλο σου μπορεί να γίνει διασκεδαστικό για σένα, αλλά παράλληλα και μια εξαιρετική στιγμή για εκείνον.

Όσο ο σκύλος σου είναι χαρούμενος και υγιής όταν τρέχει, υπάρχουν πολλοί λόγοι για εσάς τους δυο να απολαμβάνετε το τρέξιμο μαζί:

1. Τρέξιμο & Χαρά!

Άρπαξε το λουρί του σκύλου σου και εκείνο θα έρθει ενθουσιασμένο καθώς γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει. Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου γνωρίζει αυτές τις στιγμές. Άφησε τον ενθουσιασμό του σκύλου σου να σε παρασύρει όταν φορέσεις τα παπούτσια του τρεξίματος.

2. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

Χρειάζεται να βγάλεις για βόλτα τον σκύλο σου οπωσδήποτε, επομένως γιατί να μην πας για τρέξιμο αντί για περπάτημα και να συνδυάσεις την άσκηση σου ταυτόχρονα; Xρησιμοποιήσει το χρόνο που σου έμεινε για να προετοιμάσεις ένα νόστιμο και υγιεινό γεύμα μετέπειτα.

3. Θα γίνει ο πιο καλός φίλος σου για τρέξιμο!

Ο αγαπημένος σκύλος σου πάντα θα είναι γρηγορότερος από εσένα. Ωστόσο, ποτέ δε θα στο τρίψει στη μούρη όπως μερικοί άνθρωποι.

4. Θα σε παρακινεί πάντα!

Αν προσπαθήσεις να τρέξεις με σκύλο, θα δεις πόσο θα ενθουσιαστεί όταν πρόκειται να τρέξετε στους αγρούς και τα χωράφια.

Έχε μαζί σου τον τετράποδο φίλο σου και το motivation που θα νιώσεις θα ενισχυθεί αυτόματα από τον ενθουσιασμό του καθώς τρέχετε ο ένας δίπλα στον άλλον (ή μήπως θα τον κυνηγάς;).

Καλό είναι να γνωρίζεις:

Μην ξεχνάς ότι ο σκύλος εύκολα περνάει τα όρια όσο ο ιδιοκτήτης του τρέχει. Ο σκύλος δύσκολα σταματά να τρέχει ακόμη κι αν έχει φτάσει στα όριά του. Δείξε προσοχή στα σημάδια που σου δίνει ο σκύλος σου όταν κουράζεται.

5. Θα σου κάνει καλό στο ανοσοποιητικό σου σύστημα!

Ο σκύλος δε νοιάζεται αν βρέχει ή χιονίζει έξω. Πάντα θέλει να τρέξει κι αν ο καιρός είναι άσχημος.

6. Θα ενισχύσει το ρυθμό σου!

Αν και ο σκύλος σου τις περισσότερες φορές θέλει να τρέχει ένα βήμα μπροστά σου, είναι η καλύτερη παρέα αν θες να βελτιώσεις το ρυθμό σου.

Θα τρέξεις να τον φτάσεις, όσο γρήγορα και αν τρέχει, άρα μην ανησυχείς ο ρυθμός σου δεν κινδυνεύει.

7. Θα έρθεις πιο κοντά στη φύση!

Συνηθίζεις να παίρνεις τον τετράποδου φίλο σου σε μέρη με πράσινο, χωράφια, ή αγρούς έτσι μπορείς να εξερευνήσεις τη φύση.

Το σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα μέρη είναι εξίσου ιδανικά για τους πνεύμονες και τη διάθεσή σου.

8. Θα σε προσέχει!

Ειδικά όταν τρέχεις σε απόμερα μέρη, είναι ωραίο και ασφαλέστερο να τρέχεις με σκύλο στο πλευρό σου. Αυτός θα σε προστατεύσει από πιθανούς κινδύνους, χωρίς να έχει σημασία πόσο μεγάλος (ή μικρός) είναι. Όλοι οι ιδιοκτήτες των μικρών σκύλων ξέρουν ότι μπορούν να προκαλέσουν αρκετό θόρυβο (συχνά και χωρίς αιτία).

9. Θα γίνεις πιο ελκυστικός!

Οι άνθρωποι που διατηρούνται fit γίνονται περισσότερο συμπαθείς στους άλλους. Αν αγαπάς τα ζώα και τρέχεις μαζί με τον σκύλο σου, θα γίνεις περισσότερο ελκυστικός. Οι άνδρες που τρέχουν με τα σκυλιά τους, είναι πραγματικός μαγνήτης για το γυναικείο φύλο.

10. Θα βρίσκεσαι σε εγρήγορση!

Όταν τρέχεις σε δύσκολες διαδρομές χρειάζεται να διατηρείς την προσοχή σου στα άλλα κατοικίδια για να σιγουρευτείς ότι ο σκύλος σου δε θα αρχίσει να τσακώνεται μαζί τους.

Δεν είναι η στιγμή να σκεφτείς άλλα σου προβλήματα — αλλά μια εξαιρετική ευκαιρία να ζήσεις το παρόν!

11. Θα κάνεις ένα διάλειμμα!

Μπορείς να αρπάξεις την ευκαιρία και να βγάλεις το σκύλο σου για την ανάγκη του ή να πιάσεις τη συζήτηση με κάποιον καθώς είστε έξω μαζί.

12. Θα αισθανθείτε καλύτερα οι δυο σας!

Όταν μπαίνεις για ντους και βλέπεις τον σκύλο σου να αποκοιμιέται μετά από το τρέξιμο, τότε ξέρεις ότι έκανες καλό όχι μόνο στο σώμα σου αλλά και στη μεταξύ σας σχέση.

13. Θα είναι ο πιο πιστός σου σύντροφος!

Ακόμη και αν τρέχει κάποια βήματα μπροστά σου, ο σκύλος συνήθως ακολουθεί το δικό σου ρυθμό – αυτό εξασφαλίζει ότι οι δυο σας θα έχετε καλή επικοινωνία. Βέβαια μερικές φορές μπορεί να τρέξει μακριά σου.

14. Θα είναι όπως το αφεντικό του!

Ο σκύλος και ο ιδιοκτήτης του αλληλεπιδρούν. Όλοι το ξέρουμε αυτό. Καλό για τον σκύλο σου αν έχει έναν fit και ενεργητικό ιδιοκτήτη, σωστά;

15. Θα είναι πιο ήρεμος στο σπίτι!

Ο σκύλος που δεν έχει εκπαιδευτεί στο τρέξιμο είναι αρκετά δύσκολο να μείνει ήσυχος στο σπίτι. Εάν εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου και τον διατηρείς απασχολημένο και ενεργητικό, θα μπορέσεις να απολαύσεις ένα ήσυχο σπίτι.

16. Flirt it out!

Οι έρευνες (1, 2) αποδεικνύουν ότι είναι ευκολότερο να ξεκινήσεις μια συζήτηση όταν είσαι έξω με τον σκύλο σου. Οι άνθρωποι που ψάχνουν να συναντήσουν κάποιον καλό είναι να σκεφτούν να πάρουν τον σκύλο τους μαζί όταν πάνε για τρέξιμο. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι εκεί έξω (ίσως με ένα χαριτωμένο σκυλάκι, επίσης;) Εσύ σίγουρα θα έχεις κάποιον να πιάσεις την κουβέντα.

17. Θα αναπτύξεις μια ισχυρή σχέση μαζί του!

Ο σκύλος μαθαίνει να σε ακολουθεί. Γρήγορα μαθαίνει ότι όταν ο ιδιοκτήτης του ξεκινήσει το τρέξιμο, μπορεί να λείπει αρκετές ώρες. Ο σκύλος σου πάντα θα προσπαθεί να βρίσκεται κοντά σου.

18. Θα περιορίσεις τα έξοδα του κτηνίατρου!

Ο σκύλος μου, η Μocca, έχει γίνει μια πραγματική αθλήτρια. Χάρη στα συχνά running sessions μας παραμένει υγιής και σε φόρμα και έτσι αργεί η επόμενη επίσκεψη στον κτηνίατρο, αναφέρει η Vera Schwaiger.

Θέλεις να πάρεις τον σκύλο σου έξω για ένα τρέξιμο επίσης;

Έχε κατά νου ότι είναι καλό να ξεκινήσεις με αργούς ρυθμούς και σύντομες διαδρομές για τα πρώτα runs σας.

Με τον καιρό, η αυτοπεποίθηση του τετράποδου φίλου σου θα βελτιωθεί. Να δείχνεις προσοχή στο πως αισθάνεται. Τέλος, επισκέψου τον κτηνίατρο για ένα check-up πριν ξεκινήσεις το training.


Πηγή: runtastic.com

Eπιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου