Hey Runster, τι θα έλεγες να ρίξουμε μια ματιά στις νέες τάσεις του fitness και να πάρεις μερικές ιδέες;

Από Zumba μέχρι spinning και TRX μέχρι CrossFit, υπήρξε μία τεράστια έκρηξη σε διαφορετικές τάσεις της γυμναστικής τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πια για όσους από εμάς βρίσκουν την γυμναστική βαρετή, καθώς υπάρχει μια δραστηριότητα που ταιριάζει σχεδόν σε όλους και σε διαφορετικά επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Κάθε χρόνο το American College of Sports Medicine (www.acsm.org) δημοσιεύει μια παγκόσμια έρευνα που προβλέπει τις τάσεις του fitness. Σύμφωνα με τα ευρήματα για το 2016, η Zumba, το Spinning, το pilates και τα bootcamps όλα έχουν πέσει σε δημοτικότητα, ενώ ανεβαίνει η προπόνηση που χρησιμοποιεί τεχνολογία, η προπόνηση κινητικότητας και ευελιξίας σε κυλίνδρους και η προπόνηση με εφαρμογές σε smartphone.

Κάποιες τάσεις παραμένουν “hot” το 2016, λέει ο Dean Hodgkin (www.deanhodgkin.com). O Dean προβλέπει ότι η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT) θα συνεχίσει να είναι δημοφιλής, όπως οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος και η προπόνηση δύναμης. ‘Η χρήση fitness trackers θα συνεχίσει να αυξάνεται’ προσθέτει. Αυτό είναι υπέροχο! Η συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία σου παρέχει όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να γίνει η προπόνησή σου ακόμη πιο αποτελεσματική. Η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση θα γίνει όλο και πιο επικρατούσα τάση μέσω της ενεργοποίησης των trigger point και σε συνδυασμό με παραδοσιακές τεχνικές διατάσεων’.

Δες παρακάτω μερικές από τις πιο hot τάσεις για το 2016.

Μαθήματα σε μπάρα μπαλέτου.

Τα μαθήματα barre αυξήθηκαν σε δημοτικότητα τον τελευταίο χρόνο και οι παραλλαγές στο κλασσικό μάθημα μπαλέτου έχουν πάρει φωτιά. Η χαμηλή καταπόνηση αλλά η υψηλή ένταση αυτών των προγραμμάτων θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις ένα λεπτό και γυμνασμένο σώμα. Στο Barreworks στο Λονδίνο (www.barreworks.co.uk) οι εκπαιδευτές περιλαμβάνουν Royal Ballet School για χορευτές και online μαθήματα για κάποιον που δεν έχει την δυνατότητα να πάει στη τάξη. Το Barreworks Fusion είναι προπόνηση που συνδυάζει προπόνηση στη μπάρα και βαθύ stretching συνοδευόμενο από υψηλής ενέργειας μουσική και υποστηρίζει την βελτίωση του πυρήνα, τη δύναμη και την ευελιξία. Το Barreworks Ballet είναι προπόνηση που συνδυάζει στοιχεία προπόνησης μπαλέτου και αθλητικής προετοιμασίας, από τις βασικές ασκήσεις στη μπάρα μέχρι προπόνηση δύναμης και φυσιοθεραπεία. Η μουσική, οι ασκήσεις και οι κινήσεις έχουν όλα σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τη χάρη και τη στάση του σώματος, προωθώντας την προετοιμασία των μυών και αυξάνοντας την ευελιξία και ισορροπία.

%ce%b3%cf%81

Boxerina.

Η νεοσύστατη αυτή μέθοδος προπόνησης συνδυάζει στοιχεία από pilates, μπάρα μπαλέτου και τεχνικές boxing. Αναπτύχθηκε από τον Paolo Di Lanzo, ιδρυτή του Paola Body Barre. To Boxerina εστιάζει στους βαθύτερους σταθεροποιητικούς μύες, όπως και στους περιφερειακούς μύες και σου υπόσχεται ένα σώμα σαν γλυπτού. Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν την βελτίωση της στάσης του σώματος και έναν ισχυρότερο πυρήνα χωρίς ογκώδεις μύες. Αναμιγνύοντας πιρουέτες και γροθιές, αυτή η προπόνηση υψηλών οκτανίων συνδυάζει την χάρη, την ισορροπία και την επιμήκυνση των μυών μέσα από κινήσεις μπαλέτου και box.

qv

Τραμπολίνο και rebounding.

Τα εσωτερικά πάρκα τραμπολίνου φαίνονται να είναι μία από τις πιο καυτές τάσεις της χρονιάς. Χώροι όπως το Flip Out (www.flipout.co.uk) και Jump Nation (www.jumpnation.co.uk) είναι μεγάλα πάρκα τραμπολίνου όπου οι επισκέπτες μπορούν να αναπηδήσουν από άκρη σε άκρη διασκεδάζοντας. Όχι μόνο έχει μικρή επίδραση στις αρθρώσεις αλλά δουλεύει τους μύες του πυρήνα και βοηθάει να βελτιώσεις την καρδιαγγειακή σου υγεία και τη στάση του σώματος. Ομοίως το rebounding είναι μία διασκεδαστική υψηλής ενέργειας προπόνηση που μπορεί να γίνει στο σπίτι ή στο γυμναστήριο (www.rebound-uk.com). Πραγματοποιείται σε μικρά κυκλικά τραμπολίνα σχεδιασμένα να δίνουν έξτρα ώθηση και απορρόφηση των κραδασμών. Τα μαθήματα συνήθως διαρκούν 20 έως 45 λεπτά και μπορεί να προσαρμοστεί για να επικεντρωθεί σε cardio προπόνηση, προπόνηση δύναμης και κορμού, και συγκεκριμένες αθλητικές κινήσεις.

%ce%b3%cf%82%cf%81%cf%89%ce%b5

Προπόνηση σε μικρά groups.

Μία μίξη από ατομική και ομαδική προπόνηση είναι η αναδυόμενη τάση για το 2016. Αποτελείται από λιγότερους ανθρώπους για να επιταχύνει την πρόοδο και να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού. ‘Υπάρχει περισσότερη προσοχή σε σένα και τους στόχους σου’ λέει ο Russ Harris επικεφαλής της προπόνησης SIX3NINE. Σκοπός της προπόνησης αυτής είναι να παρέχεται στον ασκούμενο υπηρεσία σαν να ήταν 1 προς 1 σε μία τάξη για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ο αριθμός των ασκούμενων περιορίζεται σε οκτώ συμμετέχοντες.

gq

Studio Lagree.

Αφού έχουν εισαχθεί από το Χόλιγουντ και ξεκίνησε πρόσφατα και στο Λονδίνο, το Studio Largee θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μία από τις πιο hot προπονήσεις του 2016. Το 50-λεπτό μάθημα λαμβάνει χώρα σε Megaformers μηχανήματα σχεδιασμένα αποκλειστικά στο Λος Άντζελες βασισμένα στον Sebastien Lagree. To Megaformer είναι η βάση μιας προπόνησης πυρήνα που συνδυάζει pilates, cardio και προπόνηση δύναμης. Κάθε συνεδρία έχει στοχευμένες ασκήσεις που εκτελούνται με αργό και ελεγχόμενο ρυθμό ενεργοποιώντας τις βραδείας συστολής μυϊκές ίνες.

gws


Πηγή: yourhealthyliving.co.uk