Το έχουμε καταλάβει. Σου αρέσει να τρέχεις, όχι να περνάς ώρες στο γυμναστήριο. Αλλά η προπόνηση δύναμης θα σε βοηθήσει να τρέξεις καλύτερα. Οι παρακάτω ασκήσεις θα σε βοηθήσουν να χτίσεις δυνατούς, ισχυρούς μύες, ανθεκτικούς στους τραυματισμούς και θα είναι αυτές που θα σε “βγάλουν” στις ανηφόρες, στα σπριντ σου προς τον τερματισμό και στο να διατηρείς σωστή, δρομική στάση σώματος, καθώς περνούν τα χιλιόμετρα.

Το καλύτερο απ’ όλα; Αυτές οι ασκήσεις δεν απαιτούν εξοπλισμό, αν είσαι αρχάριος τουλάχιστον. Οπότε μπορείς να τις κάνεις παντού. Προσπάθησε να τις εντάξεις στη ρουτίνα σου δύο φορές την εβδομάδα, στην ημέρα ξεκούρασης και στην ημέρα που έχεις easy run.

Ποιες είναι αυτές όμως;

1). Κάθισμα

Δοκίμασε 3 σετ από 12 επαναλήψεις. Για να το δυσκολέψεις, δοκίμασε καθίσματα με αναπήδηση, κάνοντας εκρηκτική αναπήδηση στον αέρα, κάθε φορά που ανεβαίνεις.2). Προβολή

Δοκίμασε 3 σετ από 10-12 επαναλήψεις. Για να το δυσκολέψεις κάνε προβολές με αναπήδηση, σπρώχνοντας το έδαφος με το μπροστινό πόδι και αλλάζοντας πόδια στον αέρα.

3). Γέφυρα

Κάνε 3 σετ από 12 επαναλήψεις. Για να το δυσκολέψεις: Κάνε επαναλήψεις στο ένα πόδι.4). Σανίδα 

Ξεκίνα να μείνεις στους αγκώνες για 10-15 δευτερόλεπτα μέχρι να μπορείς να κρατάς για 1΄. Επανάλαβε τρεις φορές. 

5). Mountain climbers

Δοκίμασε 20 επαναλήψεις για κάθε πόδι. 3 σετ.

6). Superman

Επανάλαβε 3 σετ από 12 επαναλήψεις. 

Όλες οι παραπάνω ασκήσεις είναι απλές και βασικές για έναν δρομέα. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να τις μάθεις και να τις εκτελείς με σωστή τεχνική, προκειμένου να τις εξελίξεις και να είσαι ασφαλής. Ζήτα από τον προπονητή/γυμναστή σου να σου δείξει την κατάλληλη τεχνική και τις ευκολότερες/δυσκολότερες παραλλαγές, ανάλογα με το επίπεδό σου.


Πηγή: runnersworld.com

Eπιμέλεια: Πατρικέλλη Ραφαηντίνα, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach