Οποιοδήποτε είδος άσκησης είναι καλό για εσάς, αλλά η άσκηση σε ομάδες μπορεί να σας δώσει λίγη επιπλέον ώθηση.

Σας αρέσει να πηγαίνετε μόνοι σας στο γυμναστήριο, στο δρόμο ή στο μονοπάτι;

Ή μήπως προτιμάτε ένα ομαδικό μάθημα γυμναστικής με όλους να ασκού, να κινούνται και να τονώνουν συγχρονισμένα;

Έρευνα δείχνει ότι εάν είστε μοναχικοί όταν ασκείστε, μπορεί να χάσετε κάποια οφέλη για την υγεία σε σχέση με το να συμμετέχετε σε ομαδικές προπονήσεις.

Ομαδική εναντίον ατομικής προπόνησης

Η άσκηση είναι ήδη γνωστό ότι έχει πολλά οφέλη για την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης του ύπνου και της διάθεσης, της ενίσχυσης της σεξουαλικής ορμής και της αύξησης των επιπέδων ενέργειας και της πνευματικής εγρήγορσης.

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν εάν η ομαδική άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει τους φοιτητές ιατρικής, μια ομάδα υψηλού στρες που θα μπορούσε πιθανώς να χρησιμοποιεί τακτικές προπονήσεις.

Για την έρευνα, 69 φοιτητές ιατρικής συμμετείχαν σε μία από τις τρεις ομάδες άσκησης.

Μια ομάδα έκανε ένα 30λεπτο ομαδικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης και λειτουργικής προπόνησης φυσικής κατάστασης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, μαζί με επιπλέον άσκηση για όποιον ήθελε.

Μια άλλη ομάδα γυμνάζονταν μόνοι τους ή με δύο συνεργάτες τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Στην τελευταία ομάδα, οι μαθητές δεν έκαναν άλλη άσκηση εκτός από το περπάτημα ή το ποδήλατο για να φτάσουν εκεί που έπρεπε.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα αντιληπτά επίπεδα στρες και την ποιότητα ζωής των μαθητών —ψυχική, σωματική και συναισθηματική— στην αρχή της μελέτης και κάθε τέσσερις εβδομάδες.

Όλοι οι μαθητές ξεκίνησαν τη μελέτη στο ίδιο περίπου επίπεδο για αυτά τα μέτρα ψυχικής υγείας.

Μετά από 12 εβδομάδες, οι ομαδικοί ασκούμενοι είδαν βελτιώσεις και στους τρεις τύπους ποιότητας ζωής, καθώς και πτώση στα επίπεδα άγχους τους.

Συγκριτικά, οι σόλο ασκούμενοι βελτίωσαν μόνο την ψυχική ποιότητα ζωής — παρόλο που ασκούνταν περίπου μία ώρα περισσότερο κάθε εβδομάδα από τους ομαδικούς ασκούμενους.

Για την ομάδα ελέγχου, ούτε το επίπεδο άγχους ούτε η ποιότητα ζωής άλλαξαν τόσο πολύ μέχρι το τέλος της μελέτης.

Η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του μικρού μεγέθους και της συμπερίληψης μόνο φοιτητών ιατρικής.

Οι μαθητές είχαν επίσης τη δυνατότητα να επιλέξουν τη δική τους ομάδα άσκησης, επομένως ενδέχεται να υπάρχουν διαφορές μεταξύ ομαδικών και ατομικών ασκούμενων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Επομένως, τα αποτελέσματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Αλλά η έρευνα υπονοεί τη δύναμη της από κοινού άσκησης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου του The Journal of the American Osteopathic Association.

Δες εδώ : Tα οφέλη να τρέχεις σε ένα running community

Γυμναστείτε σε συγχρονισμό

Άλλες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στον αντίκτυπο της ομαδικής άσκησης – ειδικά της συγχρονισμένης άσκησης – στον κοινωνικό δεσμό, την ανοχή στον πόνο και την αθλητική απόδοση.

Σε μια μελέτη του 2013 στο International Journal of Sport and Exercise Psychology, οι ερευνητές στρατολόγησαν άτομα για να ασκηθούν για 45 λεπτά σε μηχανές κωπηλασίας.

Μετά τη συνεδρία, τα άτομα που είχαν κωπηλατήσει σε ομάδες – και είχαν συγχρονίσει τις κινήσεις τους – είχαν υψηλότερη ανοχή στον πόνο σε σύγκριση με τους σόλο κωπηλάτες. Η ανοχή στον πόνο αυξήθηκε είτε οι άνθρωποι κωπηλατούσαν με συμπαίκτες είτε με αγνώστους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αυξημένη ανοχή στον πόνο μπορεί να προέρχεται από τη μεγαλύτερη απελευθέρωση ενδορφινών – των ορμονών της «καλής αίσθησης» – λόγω του συγχρονισμού των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Αυτό το είδος συντονισμένης κίνησης είναι γνωστό ως συμπεριφορικός συγχρονισμός. Μπορεί επίσης να συμβεί κατά τη διάρκεια άλλων ομαδικών δραστηριοτήτων, όπως παιχνίδι, θρησκευτικές τελετουργίες και χορός.

Μπορεί επίσης να ενισχύσει την απόδοσή σας, ειδικά αν είστε ήδη κοντά με άλλα άτομα στην ομάδα.

Σε μια μελέτη του 2015 στο PLoS ONE, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παίκτες ράγκμπι που συντόνιζαν τις κινήσεις τους ενώ έκαναν ζέσταμα είχαν καλύτερες επιδόσεις σε ένα τεστ αντοχής παρακολούθησης.

Αυτοί οι αθλητές ήταν ήδη μέρος μιας δεμένης ομάδας ράγκμπι. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι συγχρονισμένες κινήσεις κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης ενίσχυσαν τους υπάρχοντες κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ τους.

Οι ερευνητές γράφουν ότι αυτό «μπορεί να άλλαξε την αντίληψη του αθλητή για τον πόνο και την ενόχληση που σχετίζεται με την κόπωση… Αυτό επέτρεψε στους συμμετέχοντες να πιέσουν περισσότερο και να αποδώσουν καλύτερα».

Έτσι, όταν είστε περιτριγυρισμένοι από άλλους ποδηλάτες που περιστρέφονται συγχρονισμένα με σταθερούς ρυθμούς ή σαν να είναι ένας συντονισμένος χορός, ίσως μπορείτε να αξιοποιήσετε τη δύναμη του συγχρονισμού.

Τελικά, το να παραμείνετε δραστήριοι είναι καλύτερο για εσάς από το να κάνετε καθιστική ζωή.

Βρείτε λοιπόν κάποια σωματική δραστηριότητα που σας αρέσει να κάνετε και συνεχίστε με αυτήν — είτε πρόκειται για ένα ομαδικό μάθημα γυμναστηρίου είτε για σόλο προπόνηση.


Πηγή: healthline.com