Η επάρκεια μαγνησίου αποδεικνύεται εξαιρετικά σημαντική για την καλή υγεία του οργανισμού, και ιδιαίτερα για όσους αθλούνται είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά αλλά συστηματικά. Το πώς η έλλειψή του μπορεί να επηρεάσει την απόδοση ενός αθλούμενου, αναλαμβάνει να μας εξηγήσει ο κ. Χάρης Βουλγαρόπουλος, ορθοπεδικός χειρουργός.

Σημαντικό –ίσως το μεγαλύτερο– μέρος των αθλητικών κακώσεων αφορούν στο μυοσκελετικό σύστημα. Οι θλάσεις των μυών και οι τενοντοπάθειες αποτελούν τις συχνότερες και με διαφορά κακώσεις των αθλητών σε όλα σχεδόν τα αθλήματα, σημειώνει ο κ. Βουλγαρόπουλος. Ακολουθούν τα διαστρέμματα των αρθρώσεων, κυρίως της ποδοκνημικής του αγκώνα, και οι κακώσεις του καρπού, ενώ υψηλή θέση κατέχουν και οι κακώσεις του γονάτου (ρήξη μηνίσκου – ρήξη χιαστού), μαζί με τους τραυματισμούς του ώμου (εξάρθρημα – αστάθεια). Λιγότερο συχνά είναι τα κατάγματα, οι κακώσεις της οσφυϊκής μοίρας και οι κακώσεις κεφαλής.

Οδηγίες πρόληψης
Σημαντικός παράγοντας –ίσως ο σημαντικότερος– για την αποφυγή τραυματισμών είναι η σωστή προετοιμασία του αθλητή, υπογραμμίζει ο ειδικός, αναφέροντας ότι αυτή περιλαμβάνει τη σωστή προθέρμανση και τη σωστή αποθεραπεία. Αυτά τα δύο στάδια επιτρέπουν στο ανθρώπινο σώμα να αντέχει τις αυξημένες καταπονήσεις που υφίσταται λόγω της άθλησης. Με τη σωστή προθέρμανση και αποθεραπεία, αυξάνει η ελαστικότητα και η ευλυγισία του μυοσκελετικού συστήματος, ενώ προσαρμόζεται και το σώμα του αθλητή στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κάθε αθλήματος.
Ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για μια αθλητική κάκωση είναι η ύπαρξη μιας προηγούμενης κάκωσης, η οποία δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως. Μια τέτοια κάκωση μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή και μεγαλύτερη επιβάρυνση του αθλητή ή και σε ένα δευτεροπαθή τραυματισμό, σύμφωνα με τον κ. Βουλγαρόπουλο.
Η σωματική και ψυχολογική κατάσταση πριν την άσκηση έχει επίσης μεγάλη σημασία για την πρόληψη των τραυματισμών, ενώ ο σωστός αθλητικός εξοπλισμός αποτελεί την πανοπλία του αθλητή που θα τον προστατεύσει από τους τραυματισμούς.

Διατροφή και αθλητικές επιδόσεις
Η διατροφή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη σωστή ανάπτυξη, λειτουργία και διατήρηση της υγείας του ανθρώπινου σώματος. Γι’ αυτό και η σωστή διατροφή παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των αναγκών ενός αθλητή κατά τη διάρκεια της προπόνησης και του αγώνα, σε επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό επίπεδο, σε οποιοδήποτε άθλημα.
Οι ενεργειακές ανάγκες του αθλητή εξαρτώνται από την ηλικία, το ύψος, το φύλο, το σωματικό βάρος, το προπονητικό πρόγραμμα, την ένταση, καθώς και τη διάρκεια του εκάστοτε αθλήματος. Επομένως, η ισορροπημένη διατροφή για έναν αθλητή είναι μείζονος σημασίας, προκειμένου να προσλάβει ποσοτικά και ποιοτικά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, σημειώνει ο ειδικός.
Όπως τονίζει ο κ. Βουλγαρόπουλος, οι κατάλληλες διατροφικές επιλογές, στη σωστή ποσότητα πρόσληψης, εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ενεργειακή επάρκεια τόσο στη φάση της άσκησης, όσο και κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης. Έτσι, η εξατομικευμένη διατροφή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του εκάστοτε αθλητή, είναι αυτή που συμβάλλει στη μυοσκελετική υγεία του και, κατ’ επέκταση, στις μέγιστες επιδόσεις.

Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο, μαζί με το ασβέστιο, είναι απαραίτητο στοιχείο για την ομοιόσταση των οστών. Ο πολύ σημαντικός ρόλος του μαγνησίου είναι ότι συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Σύμφωνα με τον ειδικό, χωρίς επαρκή ποσότητα μαγνησίου, δεν μπορεί να συγκρατηθεί στα οστά επαρκής ποσότητα ασβεστίου. 
Εκτός αυτού, υπάρχει και ένας άλλος μεγάλος κίνδυνος: Αν κάποιος παίρνει συμπληρώματα ασβεστίου χωρίς μαγνήσιο, υπάρχει κίνδυνος το ασβέστιο να εναποτεθεί όχι στα οστά, αλλά σε άλλα όργανα, όπως στα τοιχώματα των αρτηριών ή τους νεφρούς. Το μαγνήσιο διατηρεί το ασβέστιο σε διάλυση, εμποδίζοντας την επικάθισή του στις αρτηρίες, αλλά και τον σχηματισμό λίθων στους νεφρούς.
Η έλλειψη του μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει πολλά συστήματα και όργανα του σώματός μας, όπως ο νευρικός ιστός, η καρδιά και τα οστά, παίζοντας ρόλο και στην εμφάνιση μεταβολικών διαταραχών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Βουλγαρόπουλος, η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει:
• Νευρομυϊκές διαταραχές, όπως μυϊκή αδυναμία, μυϊκές κράμπες, αταξία, ίλιγγο, κατάθλιψη, τετανία και σπασμούς.
• Ηλεκτροκαρδιογραφικές διαταραχές, κολπικές και κοιλιακές αρρυθμίες.
• Οστεοπόρωση και οστεομαλακία.
• Διαταραχές του μεταβολισμού των υδατανθρακών, υπερινσουλιναιμία και αθηρωμάτωση.

Πού οφείλεται η έλλειψη μαγνησίου στους αθλούμενους;
Η έλλειψη του μαγνησίου στους αθλητές οφείλεται περισσότερο στην απώλεια και αποβολή του, και σπανιότερα στη μη πρόσληψή του.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ιδιαίτερα όταν είναι θερμό το περιβάλλον, ο ρυθμός εφίδρωσης μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 2 λίτρα την ώρα. Η έντονη εφίδρωση, εκτός από την αφυδάτωση, προκαλεί και σημαντικές απώλειες ηλεκτρολυτών, μεταξύ των οποίων και μαγνησίου, σημειώνει ο ειδικός.
Το αλκοόλ, τα διουρητικά, η διγιτοξίνη που χορηγείται στην καρδιακή ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, η εγκυμοσύνη και η γαλουχία μπορούν, επίσης, να μειώσουν τα επίπεδα του μαγνησίου στον οργανισμό, αυξάνοντας την αποβολή του από τα νεφρά.

Μαγνήσιο και καλή υγεία των αθλητών
Όπως αναφέρει ο κ. Βουλγαρόπουλος, ο πολύ σημαντικός ρόλος του μαγνησίου έγκειται στις εξής λειτουργίες:
• Συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας, ενεργοποιώντας την παραγωγή ATP (τριφωσφορικής αδενοσίνης).
• Είναι απαραίτητο στοιχείο για την ενεργοποίηση των αμινοξέων, την πρωτεϊνοσύνθεση, τη σύνθεση του RNA και την αντιγραφή του DNA.
• Είναι απαραίτητο για τα ένζυμα που συμμετέχουν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπιδίων.
• Συμμετέχει στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη συστολή των μυών.
• Συμβάλλει στην ομαλή καρδιακή λειτουργία.
• Συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών.
• Είναι απαραίτητο στοιχείο για την ενεργό μεταφορά ιόντων, όπως το κάλιο και το ασβέστιο, στις μεμβράνες των κυττάρων.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, καταλήγουμε στο ότι το μαγνήσιο είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα για όσους ασχολούνται συστηματικά με τον αθλητισμό.


Πηγ: healthy.gr