Το τρέξιμο είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης για πολλούς λόγους. Καίει περισσότερες θερμίδες από οποιαδήποτε άλλη γενική προπόνηση (συμπεριλαμβανομένης της ποδηλασίας και της κολύμβησης), μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μακροχρόνιων παθήσεων όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ ακόμη έχει την ικανότητα να ενισχύσει τη διάθεσή σου.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ασκήσεις, είναι δωρεάν, μπορείς να το κάνεις οπουδήποτε και απαιτεί πολύ λίγο εξοπλισμό – το μόνο που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεεις είναι ένα ζευγάρι σωστά παπούτσια και καλή διάθεση. Όμως, όσο απλό είναι το τρέξιμο, δεν είναι πάντα εύκολο. Ειδικά αν είσαι αρχάριος.

Για αυτόν τον λόγο, είναι εξαιρετικής σημασίας να μάθεις πρώτα μερικά βασικά στοιχεία για το άθλημα, όπως οι διάφορες επιλογές ταχυτήτων και ποιες εφαρμογές μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να σε βοηθήσουν. Με αυτόν τον τρόπο, αναμφίβολα θα κάνεις την εκπαίδευσή σας πιο αποτελεσματική και θα μπορούσατε ακόμη και να αυξήσετε την απόλαυση που απολαμβάνετε από αυτήν.

Για αυτόν τον λόγο, είναι εξαιρετική ιδέα να μάθεις πρώτα μερικά βασικά στοιχεία για το άθλημα, όπως οι διάφορες επιλογές ταχυτήτων και ποιες εφαρμογές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να σας βοηθήσουν στο δρόμο σας.

Πώς να ξεκινήσεις να εκτελείς 5K

Ο καθορισμός ενός στόχου είναι ένας τρόπος για να προσθέσεις δομή στο τρέξιμό σου και παράλληλα να σου δώσει κίνητρο να το πετύχεις. Κατέβάσε μια εφαρμογή που όπως το Runtastic για να παρακολουθείς την απόσταση, το ρυθμό και το χρόνο σου. Ενώ επίσης σου δίνει κίνητρο να βελτίωνεσαι κάθε φορά.

Το τρέξιμο 5 χιλιομέτρων είναι ένας κοινός στόχος για νέους δρομείς. Αποτελεί μία σημαντική πρώτη πρόκληση, είναι αρκετά μεγάλο και σίγουρα απαιτείται αντοχή και ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, αλλά είναι εύκολα επιτεύξιμο αν επιμείνεις. Φυσικά, μπορείς να ξεκινήσεις με οποιαδήποτε απόσταση είναι κατάλληλη για εσένα.

Πώς να βρείτε τα σωστά παπούτσια για τρέξιμο

Μόλις αποφασίσετε για το πόσο μακριά θέλετε να τρέξετε, είναι σημαντικό να είστε καλά εξοπλισμένοι για να βοηθήσετε στην προπόνησή σας. Αν και το μόνο πραγματικό βασικό κομμάτι που χρειάζεστε είναι καλοί εκπαιδευτές.

Ένα καλό ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο δεν είναι ένα χρυσό εισιτήριο για να γίνει ένας λαμπρός δρομέας, αλλά μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ του να έχετε ένα ευχάριστο χρόνο έξω στους δρόμους και όχι. Θέλετε να έχετε τα σωστά εργαλεία για τη δουλειά, είτε πρόκειται για προπόνηση για μαραθώνιο, τρέξιμο για καρδιακή φυσική κατάσταση ή για ενίσχυση της ψυχικής σας υγείας.

Εάν ξεκινάς με μικρές απόστασεις και πιο αργό ρυθμό, αναζήτησε ένα ευπροσάρμοστο παπούτσι για τρέξιμο που μπορεί να ανταπελέλθει σε ένα ευρύ φάσμα τρεξίματος, για παράδειγμα, κάτι που λειτουργεί καλά για δρόμους, ομαλά μονοπάτια και διαδρόμους.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να νιώθεις άνεση, θα πρέπει να αισθάνεσαι σαν να εξαφανίζεται σχεδόν στο πόδι σου. Πολλοί άνθρωποι, αυτό το αποδίδουν σε ένα πιο μαλακό παπούτσι.

Ωστόσο, αν είσαι πιο πεπειραμένος δρομέας, αν το ζευγάρι που φοράς έχει υποστεί φθορά, δείχνει ότι είναι ώρα για αλλαγή. Συνίσταται να αλλάζεις τα παπούτσια σου κάθε 500-800 χιλιόμετρα.

Με την πάροδο του χρόνου, η μεσαία σόλα συμπιέζεται λόγω κρούσης και αυτό μπορεί να εμποδίσει τις απορροφητικές ιδιότητες του παπουτσιού.

Σύνδεσε την αγαπημένη σου μουσική ή podcast

Μία καλή επένδυση είναι να αγοράσεις ένα καλό ζευγάρι ακουστικών, ώστε να ακούς το αγαπημένο σου άλμουμ ή podcast τηνώρα που ρέχεις. Σου δίνει κίνητρο, έμπνευση, έκρηξη και tempo ενώ σε κρατάει συγκεντρωμένο στον στόχο σου χωρίς να αποσπάσε από ενοχλητικούς θορύβους.