Οι άνθρωποι αρχίζουν να τρέχουν για διάφορους λόγους. Κάποιοι τρέχουν επειδή θέλουν να χάσουν βάρος, να βελτιώσουν την υγεία τους, να διαγωνιστούν σε αγώνες ή να δοκιμάσουν κάτι νέο. Όποιος κι αν είναι ο λόγος για το τρέξιμο, θα βιώσετε πολλά φυσικά, ψυχικά και συναισθηματικά οφέλη του αθλήματος. Εδώ είναι μερικοί σπουδαίοι λόγοι για να ξεκινήσετε το τρέξιμο.

1. Το τρέξιμο βελτιώνει την υγεία

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του τρεξίματος είναι ότι κάνει καλό στην υγεία σας. Το τρέξιμο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δυναμώσετε την καρδιά και να διασφαλίσετε την αποτελεσματική ροή αίματος και οξυγόνου σε όλο το σώμα, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και της θνησιμότητας από κάθε αιτία.

Η άσκηση, σε συνδυασμό με τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε φυσικά την αρτηριακή σας πίεση, εάν είναι πάνω από το φυσιολογικό. Το τρέξιμο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να το κρατήσετε υπό έλεγχο εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη. Το τρέξιμο και άλλες ασκήσεις με βάρος αυξάνουν επίσης την οστική πυκνότητα, προστατεύοντας από την οστεοπόρωση.2

Η συμπερίληψη του τρεξίματος στη ρουτίνα της φυσικής σας κατάστασης μπορεί επίσης να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, έτσι ώστε το σώμα σας να είναι πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό στην καταπολέμηση των μικροβίων.

2. Το τρέξιμο βοηθάει στη διαχείριση βάρους


Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να τρέχουν για να φτάσουν ή να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος. Ως μία από τις πιο έντονες ασκήσεις, το τρέξιμο είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να κάψετε θερμίδες και να χάσετε βάρος. Εάν έχετε ήδη ένα υγιές βάρος, το τρέξιμο μπορεί να σας βοηθήσει να το διατηρήσετε.

Ο αριθμός των θερμίδων που καίτε μετά από μια προπόνηση αυξάνεται όταν συμπεριλάβετε το τρέξιμο στη ρουτίνα της φυσικής σας κατάστασης. Ωστόσο, ορισμένοι δρομείς παρατηρούν μια άνοδο στο βάρος τους και συχνά αναρωτιούνται γιατί δεν χάνουν βάρος με το τρέξιμο.

Με απλά λόγια, το τρέξιμο δεν σου δίνει άδεια να φας οτιδήποτε θέλεις. Ο βασικός κανόνας της απώλειας βάρους είναι ότι πρέπει να καίτε (μέσω των λειτουργιών της ζωής και της άσκησης) περισσότερες θερμίδες από όσες λαμβάνετε. Φροντίστε να ακολουθείτε ένα σωστό πρόγραμμα τρεξίματος και ένα υγιεινό, κατάλληλο για θερμίδες πρόγραμμα διατροφής εάν θέλετε να χάσετε βάρος.

3. Μπορείτε να γνωρίσετε νέους ανθρώπους


Μερικοί δρομείς απολαμβάνουν την ησυχία και τη μοναξιά του ανεξάρτητου τρεξίματος, αλλά άλλοι βλέπουν το χρόνο τρεξίματος ως μια κοινωνική ευκαιρία. Το να βρείτε έναν φίλο που τρέχει ή να τρέξετε με μια ομάδα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναπτύξετε την αίσθηση της κοινότητας. Μπορείτε να θέσετε στόχους και να τους πετύχετε μαζί. Επιπλέον, το να έχετε έναν κανονικό φίλο για τρέξιμο ή ομάδα τρεξίματος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε το αρχικό κίνητρο για τρέξιμο.

Μερικοί δρομείς μοιράζονται επίσης συμβουλές και κίνητρα με άλλους δρομείς σε διαδικτυακά φόρουμ ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορείτε να συναντήσετε άλλα άτομα που μοιράζονται την εμμονή σας με το τρέξιμο, να ανακαλύψετε έναν χώρο για να γιορτάσετε τους θριάμβους σας και να βρείτε βοήθεια για να ξεπεράσετε τυχόν εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσετε στην προπόνησή σας.

Ασφαλέστερες προπονήσεις, αυξημένο κίνητρο, βελτιωμένη απόδοση, μειωμένη πλήξη και αίσθηση κοινότητας είναι μερικά μόνο από τα οφέλη που έρχονται με το ομαδικό τρέξιμο.

4. Μπορείτε να τρέξετε για μια αιτία


Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το τρέξιμο για να συνεισφέρετε στο κοινωνικό σύνολο. Πολλοί αγώνες ωφελούν φιλανθρωπικά ιδρύματα και ορισμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις προσφέρουν εκπαίδευση αγώνων με αντάλλαγμα τη συγκέντρωση χρημάτων. Το να τρέχετε για κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε κίνητρο για να συνεχίσετε την προπόνηση και να κάνετε τους αγώνες σας ακόμα πιο ουσιαστικούς και ικανοποιητικούς.

Οι περισσότερες φιλανθρωπικές οργανώσεις που διοργανώνουν μαραθώνιο θα παρέχουν άφθονη υποστήριξη στους δρομείς τους. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια διοργάνωση, μπορείτε να βρείτε πλάνα προπόνησης τις εβδομάδες πριν από τον αγώνα.

5. Το τρέξιμο κάνει καλό στη μνήμη σας


Εκτός από την προώθηση της νευρογένεσης (η διαδικασία πίσω από την ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων), υπάρχουν ενδείξεις ότι η τακτική αερόβια άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση της μειωμένης μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychonomic Bulletin & Review.

Οι ζωτικές λειτουργίες στη νοητική ικανότητα, όπως η εναλλαγή μεταξύ εργασιών, η επίλυση προβλημάτων και η ανάκληση μνήμης, είναι καλύτερες σε άτομα που συμμετέχουν σε αερόβια δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο. Επιπλέον, το τρέξιμο μπορεί να σας προστατεύσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες που επηρεάζουν τη γνωστική ικανότητα.

6. Μπορείτε να προπονηθείτε για έναν συγκεκριμένο στόχο


Μερικοί άνθρωποι μισούν να ασκούνται μόνο και μόνο για λόγους άσκησης, αλλά με το τρέξιμο, μπορείτε να προπονηθείτε για έναν στόχο, όπως το τρέξιμο σε έναν συγκεκριμένο αγώνα. Και το να έχετε έναν στόχο μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε το κίνητρό σας για τρέξιμο.

Από 5K έως ημιμαραθώνιους , μπορείτε να βρείτε πλάνα προπόνησης που σας διαμορφώνουν μια σταθερή και συνεπή στρατηγική που διαφέρει από τη χρήση απλώς εξοπλισμού γυμναστικής, όπως ελλειπτικά μηχανήματα.

7. Το τρέξιμο βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειάς σας


Όταν αισθάνεστε νωθροί ή κουρασμένοι, το τρέξιμο – σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή – είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την ενέργειά σας.

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας 30 έως 45 λεπτά νωρίτερα από τη συνηθισμένη ώρα αφύπνισης, καθώς οι δρομείς που τρέχουν το πρωί αναφέρουν ότι έχουν βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μόλις 30 λεπτά τρέξιμο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για τρεις εβδομάδες ενίσχυσαν την ποιότητα του ύπνου, τη διάθεση και τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

8. Το τρέξιμο θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλά με τον εαυτό σας


Οι τακτικοί δρομείς αναφέρουν αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής τους. Τα πλεονεκτήματα της αυτοεκτίμησης του τρεξίματος αυξάνονται εάν θέσετε έναν συγκεκριμένο στόχο, όπως το τρέξιμο σε 5Κ ή ακόμα και έναν μαραθώνιο, και τον πετύχετε. Αυτά τα οφέλη αναμφίβολα θα επεκταθούν σε άλλους τομείς, όπως η επαγγελματική και η προσωπική σας ζωή.

Ένα τακτικό πρόγραμμα τρεξίματος ή τζόκινγκ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βελτιωμένες αντιλήψεις για τη φυσική κατάσταση και την εικόνα του σώματος, που και τα δύο συνδέονται με ενισχυμένη αυτοεκτίμηση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neuropsychiatric Disease and Treatment.

9. Το τρέξιμο είναι ευέλικτο και φθηνό


Το τρέξιμο απαιτεί πολύ λίγο εξοπλισμό και μπορείτε να το κάνετε σχεδόν οπουδήποτε. Δεν χρειάζεστε καν συνδρομή στο γυμναστήριο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα καλό ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο και μπορείτε να βγείτε από την πόρτα σας για τρέξιμο. Από τα πεζοδρόμια της πόλης μέχρι τα δασώδη μονοπάτια, υπάρχουν πολλά μέρη για να εξερευνήσουν οι δρομείς — χωρίς κόστος.

Το τρέξιμο είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να διευρύνετε τους ορίζοντές σας και να ξεφύγετε από την καθημερινότητα. Το άθλημα επιτρέπει στους ανθρώπους να εξερευνήσουν περιοχές της γειτονιάς τους ή νέες τοποθεσίες, να βιώσουν νέες σωματικές αισθήσεις και να τρέξουν σε μέρη που συνήθως δεν θα επισκέπτονταν.

10. Θα είστε μέρος μιας κοινότητας


Οι δρομείς μοιράζονται έναν βαθύ δεσμό και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο στο τρέξιμο και σε πολλές άλλες πτυχές της ζωής τους. Έχουν μοιραστεί καλές και κακές εμπειρίες που τους επιτρέπουν να συνδέονται σε πολλά επίπεδα. Πολλοί δρομείς διαπιστώνουν ότι οι κοινότητες του τρεξίματος τους εμπνέουν και τους παρακινούν να συνεχίσουν να τρέχουν.

11. Το τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος


Το τρέξιμο —όπως συμβαίνει με πολλές μορφές άσκησης— είναι μια εξαιρετική θεραπεία για το στρες, τη συναισθηματική καταπόνηση, ακόμη και την ήπια κατάθλιψη.

Χρησιμοποιώντας απεικόνιση εγκεφάλου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα τρέξιμο μεγάλης απόστασης αύξησε τη σύνδεση οπιοειδών σε αρκετές περιοχές του εγκεφάλου. Αυτή η αυξημένη σύνδεση οπιοειδών πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφινών, αφήνοντας τους συμμετέχοντες να αισθάνονται μια υποκειμενική αίσθηση ευφορίας. Το αποτέλεσμα? Οι υγιείς ενήλικες που ασκούνται τακτικά είναι γενικά πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν το κάνουν.


Πηγή: verywellfit.com