Εάν φοράς smart watch ενώ συμμετέχεις σε μια σύντομη προπόνηση HIIT στο σπίτι ή σε μια συνεδρία ποδηλασίας στο στούντιο, μπορεί να είσαι ήδη μπροστά από τις προβλέψεις για το τι θα ακολουθήσει στον κόσμο της φυσικής κατάστασης το 2022. Περισσότερη τεχνολογία, πιο σύντομες προπονήσεις και οι υβριδικές εμπειρίες στο γυμναστήριο είναι μερικές μόνο από τις τάσεις γυμναστικής που θα θέλεις να δοκιμάσεις, αν δεν το έχεις κάνει ήδη.

Μεταξύ 2020 και 2021, οι επισκέπτες του γυμναστηρίου επέλεξαν μαθήματα εικονικής προπόνησης μέσω εφαρμογών γυμναστικής ενόψει της πανδημίας COVID-19. Το 2022, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στο γυμναστήριο για να απολαύσουν την κοινωνική πτυχή της προπόνησης, πολλοί πιστεύουν ότι «το μέλλον της φυσικής κατάστασης θα είναι ένας συνδυασμός ασκήσεων αυτοπροσώπως και εικονικών προπονήσεων».

Virtual workouts (με υβριδική επιλογή)

Η προπόνηση είναι μια εμπειρία που μπορείς να απολαύσεις κυριολεκτικά από οπουδήποτε, χάρη στην τεχνολογία. Ενώ η πανδημία του COVID-19 ανάγκασε πολλά γυμναστήρια να κλείσουν προσωρινά, αναγκάζοντας τους επισκέπτες του γυμναστηρίου να ασκούνται από το σπίτι, φαίνεται ότι η τάση της εικονικής προπόνησης δεν θα πάει πουθενά το 2022, ακόμη και όταν ανοίγουν ξανά τα γυμναστήρια. Πριν από την πανδημία, η άσκηση μέσω μιας εφαρμογής ή ζουμ ήταν μια ξένη ιδέα. Αυτό δεν ισχύει πλέον, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασπάζονται την εικονική επιλογή μέσω εφαρμογών γυμναστικής και εικονικών προγραμμάτων.

Όμως, καθώς η ζήτηση για γυμναστήρια και εικονικές επιλογές αυξάνεται, υπάρχει μια αύξηση στα γυμναστήρια που προσφέρουν υβριδικές επιλογές (προσωπικά και εικονικά μαθήματα). Οι εικονικές και οι υβριδικές προπονήσεις λειτουργούν επειδή είναι βολικές. «Οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να προπονούνται σε ένα γυμναστήριο τρεις ημέρες την εβδομάδα, και μετά τρεις ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα απλώς να κάνουν κάτι στο σπίτι.

Μίνι προπονήσεις

Το 2022, οι μίνι προπονήσεις θα είναι εξαιρετικά μοντέρνες στον κόσμο της φυσικής κατάστασης. Πέρασαν οι μέρες που πρέπει να αφιερώσεις συγκεκριμένο χρόνο για να γυμναστείς. Μια μίνι προπόνηση είναι ιδανική για άτομα που θέλουν να παραμείνουν σε φόρμα, αλλά δεν έχουν χρόνο για προπόνηση 45 λεπτών ή μιας ώρας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την άσκηση ως κάτι που απαιτεί πολλή προσπάθεια, χρόνο και αλλαγή ρούχων. Οι μίνι προπονήσεις απευθύνονται σε άτομα που δεν έχουν το χρόνο ή το κίνητρο για «μία μεγάλη προπόνηση», μόνο μία από τις πολλές τάσεις γυμναστικής που αφήνουμε πίσω το 2021.

Οι μίνι προπονήσεις, οι οποίες συνδυάζουν ασκήσεις καρδιαγγειακής άσκησης, ενδυνάμωσης και κινητικότητας, μπορούν να απλωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας για πέντε ή 10 λεπτά η καθεμία. Για να είναι πιο εύκολο να προσθέσετε στη μέρα σας, ο καθηγητής σωματικής δραστηριότητας και τρόπου ζωής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, ο Εμμανουήλ Σταματάκης, PhD, είπε στην Everyday Health ότι το τρέξιμο θα μπορούσε να είναι μια μίνι προπόνηση «ακόμα και αν είναι 30 δευτερόλεπτα σπριντ ανεβαίνοντας μια σκάλα , κουβαλώντας τις τσάντες για ψώνια αντί να χρησιμοποιούν καρότσι ή απλώς να περπατούν με πιο γρήγορο ρυθμό», είπε.

Smart Home Gym

Το γυμναστήριο στο σπίτι μπορεί να μην είναι μια νέα ιδέα, αλλά έχει αποκτήσει νέο νόημα καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασκούνται από το σπίτι.

Ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων επιστρέφει στο γυμναστήριο από τότε που η πανδημία COVID-19 σάρωσε τη χώρα και τον κόσμο το 2020, η ζήτηση για οικιακά γυμναστήρια είναι μεγάλη, σύμφωνα με τον αναλυτή γυμναστικής και λιανικής, Randy Konik. «Αυτό που είναι πιθανό να συμβεί είναι ότι η ζήτηση για γυμναστήρια θα επιταχυνθεί αρκετά δραματικά», είπε σε συνέντευξή του στο CNBC. «Αλλά η ζήτηση για εξοπλισμό γυμναστικής στο σπίτι είναι πιθανό να παραμείνει κάπως ισχυρή».

Πρωτοποριακή τεχνολογία φορητών συσκευών

Πέρα από τον οικιακό εξοπλισμό γυμναστικής, ολοένα και περισσότεροι έχουν προϊόντα γυμναστικής για να παρακολουθούν τις προπονήσεις τους, να βελτιώνουν την υγεία τους και να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στους στόχους τους.

Ο personal trainer Brady Dougherty μας λέει πως τα προϊόντα τεχνολογίας, όπως τα smartwatches, είναι το μέλλον της φυσικής κατάστασης. “Χρησιμοποιώντας δεδομένα από φορητές συσκευές όπως το Whoop και το Apple Watch, τα brand γυμναστικής θα μπορούν να προσφέρουν μια πραγματικά μοναδική και εξατομικευμένη εμπειρία στους πελάτες τους”, πρόσθεσε.

Το all time classic – Περπάτημα

Δεν απαιτείται εξοπλισμός ή συνδρομή στο γυμναστήριο για να κάνει κανείς περπάτημα, κάτι που είναι μια αυξανόμενη τάση και χάρη στο κοινωνικό του στοιχεί. “Το περπάτημα όχι μόνο είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε μαζί με έναν φίλο, αλλά λόγω της χαμηλής έντασής του, μπορείτε να κάνετε μια συζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια», είπε στην Reebok η Dani Singer, Διευθύνων Σύμβουλος της Fit2Go Personal Training. Η πανδημία COVID-19, η οποία έχει προκαλέσει “μαζική απομόνωση” από το 2020, πρόσθεσε ο Σίνγκερ, έχει οδηγήσει στην τάση του περπατήματος.

Αν και το περπάτημα θεωρείται άσκηση χαμηλής έντασης, μόνο 15 λεπτά την ημέρα μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στην υγεία σας, σύμφωνα με τον καρδιολόγο Michael Weinrauch, MD. «Το ζητούμενο εδώ είναι ότι ακόμη και 15 λεπτά περπάτημα την ημέρα, χωρίς στάση, προσφέρει οφέλη όσον αφορά την καρδιαγγειακή νοσηρότητα και τη θνησιμότητα», είπε στο Well + Good σε συνέντευξή του. Το περπάτημα από μόνο του δεν αρκεί αν στοχεύετε σε μια ολοκληρωμένη ρουτίνα προπόνησης, επομένως φροντίστε να συμπεριλάβετε καρδιαγγειακή άσκηση και προπόνηση δύναμης εκτός από τακτικές βόλτες, πρόσθεσε ο Weinrauch.

Μία ολιστική προσέγγιση στην άσκηση

Η ολιστική ρουτίνα γυμναστικής περιλαμβάνει ασκήσεις καρδιαγγειακής άσκησης και ενσυνείδητες ασκήσεις, όπως η ενσωμάτωση της γιόγκα και των ημερών ανάπαυσης — με άλλα λόγια, όλα έχουν να κάνουν με την ισορροπία. Ο εκπαιδευτής του SoulCycle, Ross Ramone, είπε στο TZR ότι η προτεραιότητά του σε κάθε μάθημα που διδάσκει είναι να βοηθά τους μαθητές του να ξεχάσουν τις θερμίδες που καίγονται και να επικεντρωθούν σε αυτά που αισθάνονται καλά σωματικά και πνευματικά. «Στόχος μου είναι να παρέχω έναν ασφαλή χώρο στους μαθητές μου για να νιώσουν αυτό που χρειάζονται για να θεραπευτούν, να αφήσουν τα πράγματα που τους βαραίνουν και να βρουν το θάρρος τους», είπε επίσης ο Ramone. Η άσκηση γίνεται πιο «ταξίδι με νόημα» όταν βρίσκεις χαρά σε μια συγκεκριμένη άσκηση και ζεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της σωστής διατροφής.

Αύξηση σε γυμναστική ενδυνάμωσης

Σύμφωνα με την Elise Young, εκπαιδευτή με πιστοποίηση NCSF, η προπόνηση δύναμης είναι ζωτικής σημασίας για μια ολοκληρωμένη ρουτίνα άσκησης. “Η προπόνηση δύναμης μας κάνει να νιώθουμε δυνατοί και ενδυναμωμένοι”, είπε στο Women’s Health. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού, ενισχύει τα οστά, σας βοηθά να χάσετε βάρος και βελτιώνει τη συνολική υγεία της καρδιάς.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί μύθοι που σχετίζονται με την άρση βαρών, οι οποίοι περιλαμβάνουν: Πρέπει να ξεκινήσετε όταν είστε νέοι, χρειάζεστε φανταχτερό εξοπλισμό και, αν κάνετε προπόνηση δύναμης, θα μοιάζετε με bodybuilder, όλα αυτά όμως είναι λάθος.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να πείτε στον προπονητή σας ποιο ακριβώς είναι το ιστορικό της φυσικής σας κατάστασης», είπε ο προπονητής Aryan Siahpoushan, προσθέτοντας, «και είναι εντάξει αν η απάντηση είναι «καθόλου». Όσον αφορά τον εξοπλισμό, μπορείτε να αγοράσετε μόνοι σας τον εξοπλισμό. Επιπλέον, η τακτική προπόνηση με βάρη μπορεί να σας κάνει πιο δυνατούς και να χτίσετε άπαχους μύες, πρόσθεσε ο Siahpoushan.

Γυμναστήρια μόνο για γυναίκες

Το 2021, τα γυμναστήρια μόνο για γυναίκες γνώρισαν μια αναζωπύρωση και είναι μια τάση που συνεχιστεί το 2022. Αν και δεν είναι μια νέα ιδέα, σύμφωνα με το Women’s Health, τα γυναικεία γυμναστήρια απέκτησαν περισσότερους θαυμαστές το 2021 στο TikTok με το μοντέρνο hashtag #WomensOnlyGym, συμπεριλαμβανομένων βίντεο και αναρτήσεων γυναικών που προπονούν γυναίκες.

Η πανδημία COVID-19 ώθησε τη Samaiyah Williams να ανοίξει ένα γυμναστήριο, το Her Flex Fitness, στο Μέριλαντ, προσαρμοσμένο στις γυναίκες. Όπως είπε η Williams στο Women’s Health, είχε στο παρελθόν ένα γυμναστήριο και όταν έκλεισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα μαθήματα έγιναν εικονικά, είδε τη συμμετοχή των γυναικών να αυξάνεται ουσιαστικά. Τότε κατάλαβε ότι υπήρχε μια αγορά για γυμναστήριο μόνο για γυναίκες. Έτσι, άνοιξε ένα γυμναστήριο μόνο για γυναίκες για να ενδυναμώσει τις γυναίκες. Ένας από τους βασικούς λόγους που μία γυναίκα προτιμάει αυτού του είδους γυμναστήριο είναι ότι «μπορούν να ασκούνται χωρίς το ανδρικό βλέμμα», δήλωσε στο Women’s Health η καθηγήτρια ιστορίας Natalia Petrzela, PhD.

Υπαίθρια άσκηση (παρέα με το σκύλο σου)

Βγες έξω με τον σκύλο σου για γυμναστική. Η πανδημία του COVID-19 έκλεισε προσωρινά τα γυμναστήρια το 2020 και, ως εκ τούτου, όλο και περισσότεροι άνθρωποι πήγαιναν στην ύπαιθρο για τις προπονήσεις τους.

Από την απόλαυση μιας πεζοπορίας έως μια προπόνηση HIIT, οι σκύλοι είναι οι τέλειοι συντρόφοι και μπορούν να κάνουν τον χρόνο να περνάει πιο γρήγορα και πιο ευχάριστα. Εάν χρησιμοποιείς το σωματικό σου βάρος για να ασκείσαι, ο Sims συνιστά την ενσωμάτωση των squat για αυτόν τον λόγο: “Κάντε squat με αντίστροφη μέτρηση 3, 2, 1, και μετά σηκωθείτε γρήγορα. Κάθε φορά που κάνετε οκλαδόν μπορείτε να καλέσετε τον σκύλο σας να πηδήξει επάνω και να του δώσετε ένα φιλί». Και, όπως εμείς, έτσι και οι σκύλοι χρειάζονται χρόνο για να αναρρώσουν, οπότε μετά από ένα γρήγορο περπάτημα ή προπόνηση, ενυδατωθείτε και ξεκουραστείτε με τον τετράποδο φίλο σας, πρόσθεσε ο Sims.

Βελτιωμένα Fitness App

Καθώς περισσότεροι άνθρωποι ασκούνται στο σπίτι, οι εφαρμογές γυμναστικής, από το Future έως το Jefit, έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής άσκησης. Ωστόσο, η έλλειψη ποικιλομορφίας και συμπερίληψης σε ορισμένες εφαρμογές οδήγησε νεότερες εφαρμογές γυμναστικής, όπως οι Joyn και Jabbie, να εισέλθουν στην πολυσύχναστη αγορά εφαρμογών γυμναστικής, σύμφωνα με τη HuffPost.

Ωστόσο, τώρα, όλο και περισσότερες εφαρμογές επαναπροσδιορίζουν τι σημαίνει να γυμνάζεσαι. Η Kakana, για παράδειγμα, προσφέρει μαθήματα προσαρμοσμένα σε άτομα με περιορισμένη κινητικότητα και η Joyn διαθέτει εκπαιδευτές με διαφορετικές εθνότητες και μεγέθη σώματος. Όπως είπε η λάτρης της φυσικής κατάστασης Anne Otterness στο Healthline, “Εάν το βάρος ή το μέγεθος δεν ήταν ο στόχος, αλλά υπήρχαν διαφορετικά μεγέθη στην οθόνη μου, παίρνω ισχυρό μήνυμα ότι όλοι οι τύποι σώματος και όλα τα μεγέθη μπορούν να βρουν αυτό που τους ταιριάζει.”

Ποιότητα έναντι ποσότητας

Είναι θέμα ποιότητας παρά ποσότητας. Τι είναι η σύνθετη κίνηση; Αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης προπόνησης ενδυνάμωσης που κάνει περισσότερα σε λιγότερο χρόνο (σε σύγκριση με μεμονωμένες κινήσεις) ενσωματώνοντας μεμονωμένες κινήσεις (όπως squats).

Ο ιδρυτής του TS Fitness, Noam Tamir, CSCS, είπε ότι οι σύνθετες ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε περισσότερες θερμίδες και να αποκτήσετε περισσότερη μυϊκή μάζα πιο γρήγορα σε σύγκριση με άλλους τύπους ασκήσεων. «Όσο περισσότεροι μύες δουλεύουν, τόσο περισσότερη ενέργεια απαιτείται», είπε, προσθέτοντας, «Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στο σώμα (με σύνθετες ασκήσεις) δημιουργεί υψηλότερες ορμονικές αποκρίσεις» και προάγει την ανάπτυξη των μυών.

Σύμφωνα με τον personal trainer Sivan Fagan, CPT, μια σύνθετη προπόνηση χρειάζεται τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές κινήσεις. «Πιστεύω πολύ στην ελάχιστη αποτελεσματική δόση», είπε ο Fagan στον Self σε άλλο άρθρο. Ο Fagan υποστηρίζει πως «όταν εστιάζετε στην ποιότητα των κινήσεών σας και δουλεύετε κάθε σημαντική μυϊκή ομάδα, έχετε αποτελέσματα που όχι μόνο εξοικονομούν χρόνο αλλά μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού ».