Ας αρχίσουμε καταρρίπτοντας έναν μύθο: οι κοιλιακοί δεν καίνε το λίπος της κοιλιάς.

Όλες σχεδόν οι ασκήσεις που στοχεύουν στην περιοχή μπορούν να δυναμώσουν τους μύες της κοιλιάς, όμως αυτοί οι μύες θα παραμείνουν κρυμμένοι κάτω από το λίπος. Αν θέλουμε, λοιπόν, να αποκαλύψουμε τους σφιχτούς κοιλιακούς μας, πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγισή μας. Ας δούμε μερικές συμβουλές για το πώς να χάσουμε αποτελεσματικά το λίπος της κοιλιάς.

Λιγότερη αερόβια, περισσότερες ασκήσεις ενδυνάμωσης

Η μάζα του λίπους μπορεί να μειωθεί με την αερόβια άσκηση και τη δίαιτα. Ταυτόχρονα, όμως, η αερόβια μπορεί να ελαττώσει και τη μυϊκή μας μάζα, με αποτέλεσμα να είμαστε αδύνατοι, αλλά όχι και τόσο σφιχτοί. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, στην οποία συμμετείχαν 10.500 άνδρες, φάνηκε πως όσοι αφιέρωναν 20 λεπτά στις ασκήσεις ενδυνάμωσης είδαν καλύτερα αποτελέσματα από όσους έκαναν αποκλειστικά αερόβια άσκηση.

Κάνε περισσότερες σύνθετες ασκήσεις

Σαν προέκταση όσων είπαμε παραπάνω, αξίζει να επενδύσεις τον χρόνο σου σε σύνθετες ασκήσεις, οι οποίες γυμνάζουν διάφορες μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα. Το αποτέλεσμα; Καις περισσότερο λίπος και χτίζεις ακόμα πιο γερούς μύες. Ασκήσεις όπως τα καθίσματα και οι άρσεις θανάτου με μπάρα, θα δραστηριοποιήσουν τους μύες σου περισσότερο από ένα σετ κοιλιακών.

Περισσότερη πρωτεΐνη

Η κατανάλωση υγιεινών πηγών πρωτεΐνης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξαφάνιση του λίπους. Σε μια έρευνα του 2014, ανακαλύφθηκε πως οι άνθρωποι που ακολουθούν διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες, αποθηκεύουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό από τις θερμίδες που τρώνε σαν μυϊκή μάζα. Σε διατροφές που περιλάμβαναν λιγότερες πρωτεΐνες, το μεγαλύτερο ποσοστό θερμίδων μετατρεπόταν σε λίπος.

Ελάττωσε τις θερμίδες

Η καύση του λίπους, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, συνεπάγεται έλλειψη θερμίδων. Το να καίμε, δηλαδή, περισσότερες θερμίδες από όσες λαμβάνουμε. Η γυμναστική σίγουρα βοηθά σε αυτό, αλλά η υγιεινή διατροφή παίζει μεγαλύτερο ρόλο. Σκέψου το και ως εξής: Μπορεί να χρειαστούμε μια ώρα γυμναστικής για να κάψουμε 400 θερμίδες, αλλά το ίδιο καταφέρνουμε και αντικαθιστώντας ένα λιπαρό burger με ένα ελαφρύ σάντουιτς με κοτόπουλο.

Χαλάρωσε

Και ενώ η δίαιτα και η άσκηση μας φέρνουν πιο κοντά στον στόχο μας από ποτέ, την τελευταία πινελιά φαίνεται πως δίνει μια γενικότερη στροφή σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Το άγχος, ο ύπνος και η ξεκούραση επηρεάζουν το ορμονικό μας σύστημα, που με τη σειρά του ελέγχει πρακτικά κάθε τι που συμβαίνει στο σώμα μας. Με πιο απλά λόγια; Το στρες (και η ορμόνη του, η κορτιζόλη) οδηγεί σε συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Γι’ αυτό το λόγο, βγάλε από τη ζωή σου ό,τι σου προκαλεί αχρείαστο στρες, χαλάρωσε, και σύντομα θα δεις πως όχι μόνο θα νιώθεις, αλλά θα δείχνεις και πιο δυνατός.