Ένας κανόνας που ακούμε πολύ συχνά αναφορικά με την υγεία και την καλή φυσική μας κατάσταση, είναι ότι πρέπει να περπατάμε 10.000 βήματα την ημέρα. Αυτό μπορεί να μην είναι εύκολος στόχος, ειδικά αν είμαστε πνιγμένοι στη δουλειά ή σε άλλες υποχρεώσεις.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι ο στόχος των 10.000 βημάτων προτείνεται παντού, ως ένα επίτευγμα που πρέπει να καταφέρουμε. Όμως από πού προέρχεται αυτός ο αριθμός; Ο στόχος των 10.000 βημάτων την ημέρα φαίνεται πως προήρθε από έναν βηματομετρητή που πουλιόταν το 1965 στην Ιαπωνία από την Yamasa Clock. Η συσκευή ονομαζόταν «Manpo-kei», το οποίο μεταφράζεται ως «Μετρητής 10.000 βημάτων». Πρόκειται για ένα κόλπο του μάρκετινγκ όμως φαίνεται πως εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο ως ημερήσιος στόχος.

Μελέτες έχουν έκτοτε ερευνήσει τον στόχο των 10.000 βημάτων την ημέρα.

Το γεγονός ότι μερικές από αυτές έχουν αποδείξει ότι αυτή η τακτική βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, την ψυχική υγεία και ακόμη μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, εξηγεί εν μέρει γιατί έχουμε «κολλήσει» σε αυτόν τον αριθμό.

Στην αρχαία Ρώμη, οι αποστάσεις μετριόνταν με βήματα. Στην πραγματικότητα η λέξη «μίλι» προέρχεται από τη λατινική φράση mila passum, η οποία σημαίνει 1000 δρασκελιές, δηλαδή περίπου 2000 βήματα. Προτείνεται ο μέσος άνθρωπος να κάνει 100 βήματα το λεπτό, το οποίο θα μπορούσε να σημαίνει ότι χρειάζεται κάτι λιγότερο από 30 λεπτά για να διασχίσει ένα μίλι. Έτσι, προκειμένου κάποιος να φτάσει το στόχο των 10.000 βημάτων πρέπει να περπατά κατά μέσο όρο 4,5 με 5 μίλια την ημέρα, δραστηριότητα που αντιστοιχεί σε 2 ώρες σωματικής άσκησης.

Στον αντίποδα όμως, πρόσφατη έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έδειξε ότι κατά μέσο όρο, 4.400 βήματα την ημέρα είναι αρκετά για να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου στις γυναίκες. Αυτό ισχύει συγκριτικά με το να περπατούν 2.700 βήματα την ημέρα. Όσο περισσότερο περπατούσαν, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος θανάτου, με υπέρτατο σημείο τις 7.500 βήματα. Πέρα από αυτό το σημείο όμως, δεν παρατηρήθηκαν επιπρόσθετα οφέλη. Παρότι δεν είναι σίγουρο εάν παρόμοια αποτελέσματα θα παρατηρούνταν και στους άνδρες, είναι ένα παράδειγμα πώς η λίγη παραπάνω κίνηση την κάθε μέρα μπορεί να βελτιώσει την υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου.

Παρότι ο ΠΟΥ συνιστά οι ενήλικες να κάνουν 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης σωματική άσκηση, μελέτες δείχνουν επίσης ότι η χαμηλής έντασης άσκηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία. Αυτό σημαίνει ότι τα βήματα που κάνουμε κάθε ημέρα μπορούν να προστίθενται στα 150 λεπτά προτεινόμενης άσκησης την εβδομάδα.

Η σωματική άσκηση βοηθά επίσης να μετριαστούν οι βλαβερές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κάθονται για 8 ή περισσότερες ώρες την ημέρα, διατρέχουν 59% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με εκείνους που κάθονται για 4 ή λιγότερες ώρες την ημέρα. Επίσης, ανακάλυψαν ότι εάν οι άνθρωποι έκαναν ημερησίως 60-75 λεπτά μέτριας έντασης σωματική άσκηση, αυτό μείωνε τον κίνδυνο θανάτου. Συνεπώς, το να κάνει κανείς μικρούς περίπατους βοηθά στην εξισορρόπηση των αρνητικών συνεπειών του να κάθεται πολλές ώρες.

Μία ακόμη πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Τέξας έδειξε ότι όταν κάνουμε λιγότερα από 5.000 βήματα την ημέρα, το σώμα μας μεταβολίζει λίπος ακόμη και την επόμενη ημέρα.

Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, όπως το μέτρημα των βημάτων, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου βελτιώνοντας την υγεία, συμπεριλαμβάνοντας το μειωμένο ρίσκο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων, όπως ορισμένοι τύποι καρκίνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις βελτιώνει υφιστάμενες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2. Ακόμη, ενισχύεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ωστόσο, βασισμένοι σε πρόσφατες έρευνες φαίνεται ότι το να κάνουμε 10.000 βήματα την ημέρα δεν είναι αναγκαίο για να απολαύσουμε τα παραπάνω οφέλη.

Εάν θέλετε να αυξήσετε τα βήματα που κάνετε καθημερινά, ή απλά θέλετε να κινείστε περισσότερο, ένας εύκολος τρόπος για να το πετύχετε είναι να αυξήσετε τα βήματά σας κατά 2.000 την ημέρα. Άλλοι εύκολοι τρόποι είναι να πηγαίνετε με τα πόδια στη δουλειά -όπου είναι δυνατό- ή να παρακολουθήσετε online μαθήματα γυμναστικής, εάν εργάζεστε από το σπίτι. Δεδομένου ότι ακόμα και μικρές ποσότητες σωματικής άσκησης μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την υγεία σας, είναι σημαντικό να κάνετε συχνά διαλείμματα και να κινείστε εάν κάνετε καθιστική εργασία. 


Πηγή: Omorfi Zoi