To τρέξιμο είναι πολλά περισσότερα από μια φυσική πράξη. Εμπεριέχει πνευματική άσκηση που είναι διαφορετική από το να κινείσαι απλά.

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι που αποτελεί ένα πραγματικό challenge για τους περισσότερους ανθρώπους.

Τα καλά νέα είναι ότι στα οφέλη του καθημερινού jogging περιλαμβάνονται τόσο φυσικά όσο και πνευματικά.

Αν ψάχνεις να βρεις το motivation, ώστε να βγεις έξω από το σπίτι και να τρέξεις, τότε ευτυχώς αυτή η λίστα με τα υπέροχα πράγματα που σου παρέχει το jogging θα σε φέρει κοντά στο να κινηθείς.

Τα σωματικά οφέλη του καθημερινού jogging

1. Bελτιώνεις την υγεία της καρδιάς σου!

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του καθημερινού jogging είναι ότι κάνει καλό στην καρδιά σου. Καθώς το running είναι μια αερόβια άσκηση, μειώνεις το ρίσκο των παθήσεων της καρδιάς, τις καρδιοαναπνευστικές παθήσεις και ενισχύεις τη μακροζωία.

2. Ενισχύεις τη λειτουργία των πνευμόνων σου!

Παράλληλα με τη λειτουργία της καρδιάς είναι οι πνεύμονες. Όταν τρέχεις, χρειάζεσαι περισσότερο οξυγόνο από ότι όταν είσαι ακίνητος. Αν θες έναν τρόπο για να βελτιώσεις και να δυναμώσεις την καρδιοαναπνευστική σου λειτουργία, το να σηκωθείς και ξεκινήσεις να κινείσαι είναι ένας τρόπος να το πετύχεις.

Με το συνεχές jogging θα μπορέσεις να αυξήσεις τη λειτουργικότητα των πνευμόνων σου, που αυτό σημαίνει ότι θα είσαι σε θέση να ολοκληρώσεις τον ίδιο αριθμό ασκήσεων με λιγότερη προσπάθεια.

3. Χάνεις κιλά!

Μαζί με τα άλλα φυσικά πλεονεκτήματα του καθημερινού jogging, το χάσιμο κιλών είναι ένα όφελος που μπορείς να δεις αμέσως. Το jogging είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να διαχειριστείς και να χάσεις κιλά, καθώς ωθεί το σώμα να κινηθεί και την καρδιά σου να χτυπά σε ένα συγκεκριμένο ρυθμό.

Όχι μόνο το σώμα σου θα κάψει θερμίδες κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, αλλά επίσης και 48 ώρες μετά. Έτσι θα συνεχίσεις να επαναλαμβάνεις τα θετικά φυσικά πλεονεκτήματα του jogging ακόμη κι όταν τελειώσεις, θα κινητοποιήσεις έτσι το μεταβολισμό σου.

4. Αυξάνεις την καλή φυσική σου κατάσταση!

Με το να κάνεις jogging κάθε μέρα θα είσαι περισσότερο fit απ’ ότι στο παρελθόν. Το ένα είναι ότι χάνεις κιλά αλλά το άλλο είναι ότι γίνεσαι περισσότερο fit και υγιής.

Επίσης, η καρδιοαναπνευστική σου λειτουργία θα βελτιωθεί, που σημαίνει ότι θα είσαι σε θέση να ολοκληρώνεις ένα task καταβάλλοντας λιγότερη προσπάθεια. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα είσαι ικανός να τρέξεις 5χλμ γρηγορότερα από πριν ή να κάνεις 10 χλμ, ενώ πρώτα δεν μπορούσες να τα βγάλεις. Τα επίπεδα αντοχής σου θα μεγαλώσουν, το οποίο είναι σημαντικό όφελος για την υγεία σου από το καθημερινό jogging.

Τα πνευματικά οφέλη του καθημερινού jogging

1.Ανακουφίζεσαι από το stress!

Το jogging σε ανακουφίζει σημαντικά από το stress. Αυτό μπορεί να δουλέψει με 2 τρόπους. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το χρόνο στα running session για να αντιμετωπίσεις την γκρίνια.

Εναλλακτικά, μπορείς να αποδράσεις για λίγο και να δώσεις στον εαυτό σου το χώρο που χρειάζεται. Μπορείς να αξιοποιήσεις το χρόνο για να καθαρίσεις το μυαλό σου και να σκεφτείς κάτι άλλο.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, το jogging είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να ανακουφιστείς από το stress και σε βοηθά να δεις τα πράγματα με διαφορετική προσέγγιση.

2. Αναπτύσσεις την αυτοπεποίθηση σου!

Ίσως δεν ήσουν τόσο καλός στο τρέξιμο όταν πρωτοξεκίνησες. Ίσως μπορούσες μόνο να περπατάς τις αποστάσεις την πρώτη φορά που προσπάθησες ή τα παράτησες στα μισά. Αυτά μπορεί να συνέβησαν στις αρχές, αλλά μετά από συνεχή sessions, πόση πρόοδο έχεις κάνει;

Oι αλλαγές αποδεικνύουν ότι έχεις βελτιωθεί. Ακόμη κι αν ήταν μικρές βελτιώσεις, αυτό μπορεί να ενισχύσει δραματικά την αυτοπεποίθηση σου.

Το boost στην αυτοπεποίθηση σου είναι ένα εξαιρετικό πνευματικό όφελος του jogging. Aυτή η αυτοπεποίθηση είναι περισσότερο σημαντική, γιατί έχει αντίκτυπο και σε άλλες πτυχές της ζωής σου. Έτσι όχι μόνο βελτιώνεις το fitness κομμάτι σου, αλλά επίσης τον τρόπο που φαίνεσαι σε άλλες πτυχές της ζωής σου.

3. Ενισχύεις τη χαρά σου!

Έχεις τελειώσει ένα run και νιώθεις χαρούμενος; Έχεις βιώσει παρόμοιο συναίσθημα γνωστό και ως “runner’s high”.

Η ανεβασμένη διάθεση είναι αυτό που κάνει το jogging εθιστικό για μερικούς ανθρώπους. Σε βοηθά να παράγεις ενδορφίνες που σου φέρνουν το συναίσθημα της ευφορίας.

Έτσι την επόμενη φορά που ονειρεύεσαι ένα running session, να γνωρίζεις ότι στο τέλος του, θα νιώθεις ότι είσαι χαρούμενος που το έκανες.

Όπως βλέπεις, τα οφέλη του καθημερινού jogging δεν είναι μόνο φυσικά, αλλά και πνευματικά. Καθώς προπονείς ολόκληρο το σώμα σου, θα είσαι σε θέση να προπονήσεις και το … μυαλό σου.


Πηγή: zenlabsfitness.com

Επιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου