Αν τρέχεις ανώμαλο δρόμο, αγώνες δρόμου, ή απλά τρέχεις για πλάκα, χρειάζεται να γνωρίζεις πως να προετοιμαστείς για να κάνεις το καλύτερο που μπορείς στον αγώνα σου.

Βήμα 1ο: Ενυδατώσου.

2 με 3 μέρες πριν τον αγώνα πιες πολύ νερό. Τα ούρα σου θα πρέπει να είναι εντελώς λευκά. Πάρε μαζί σου ένα μπουκάλι, όπου και να πας. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα, καθώς προλαμβάνει τις κράμπες και σε κρατά ενυδατωμένο. Εάν δεν είσαι ενυδατωμένος οι πιθανότητές σου να πετύχεις το καλύτερό σου, μειώνονται.

Βήμα 2ο: Πάρε τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Για να είσαι κατάλληλα εξοπλισμένος για έναν αγώνα, υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που χρειάζεται να έχεις. Αν τρέχεις για κάποιο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, πιθανόν να σου έχει δοθεί εξοπλισμός από την ομάδα σου όπως φόρμα αποστολής, σορτς και αγωνιστική εμφάνιση. Αλλά αν δεν είσαι σε κάποιον σύλλογο, θα χρειαστεί να τα αγοράσεις.

Δεύτερον θα χρειαστείς αθλητικά παπούτσια. Θα τα βρεις σε οποιοδήποτε αθλητικό κατάστημα, ή ακόμα καλύτερα σε κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα με running εξοπλισμό. Είναι σημαντικό να είναι άνετα και να μην σε σφίγγουν. Μπορεί ένα αθλητικό παπούτσι να είναι ακριβό, αλλά να θυμάσαι ότι πολλές φορές ‘ό,τι πληρώνεις παίρνεις’.

Επίσης χρειάζεσαι ένα παγούρι. Τα αθλητικά παγούρια είναι τα καλύτερα επειδή δεν σπάνε και δεν έχουν διαρροές.

Τέλος χρειάζεσαι ένα τεχνικό, αθλητικό μπλουζάκι. Σε αυτό το κομμάτι υπάρχει μεγάλη ποικιλία όπως dry-fit, tech-fit ή απλό συνθετικό μπλουζάκι. Εφόσον σου είναι άνετο και δεν σε ζεσταίνει, είσαι μια χαρά.

Βήμα 3ο: Φάε σωστά.

Την εβδομάδα ή ακόμα και τον μήνα πριν τον αγώνα, είναι σημαντικό να τρέφεσαι σωστά. Τα 2/3 αυτών που τρως θα πρέπει να είναι φρούτα και λαχανικά. Την μέρα πριν τον αγώνα, φάε αρκετούς υδατάνθρακες που θα σου δώσουν ενέργεια. Τροφές όπως λευκά μακαρόνια και ρύζι είναι εξαιρετικές επιλογές. Ωστόσο αγνόησε γλυκά, σόδα και παγωτά.

Εδώ θα βρεις έναν πολύ πρακτικό οδηγό από την Διατροφολόγο Χαρά Σκουλαρίκη και τον Running Coach Γιώργο Δούση. Εάν είσαι νέος δρομέας μπορείς να ενημερωθείς αναλυτικά εδώ ενώ αν είσαι πιο έμπειρος και τρέχεις Μαραθώνιο, δες εδώ.

Βήμα 4ο: Προπονήσου για τον αγώνα.

Φυσικά αν είσαι σε κάποιον σύλλογο, τότε θα έχεις συγκεκριμένουν αγώνες-στόχους. Αλλά αν δεν είσαι πρέπει να δημιουργήσεις το δικό σου πλάνο. 6 φορές την εβδομάδα, χρειάζεται τουλάχιστον να τρέχεις την ίδια απόσταση που θα τρέξεις στον αγώνα (συζητάμε για αποστάσεις μέχρι και 10 χιλιόμετρα). Κράτα σε ένα ημερολόγιο τους χρόνους σου και τα χιλιόμετρά σου. Καθώς πλησιάζει ο αγώνας μείωσε σταδιακά τα χιλιόμετρα σου και κάνε πιο αγωνιστικά κομμάτια που θα είναι στον ρυθμό που στοχεύεις να πας στον αγώνα. Την ημέρα πριν τον αγώνα κάνε ένα χαλαρό ζέσταμα, καλές διατάσεις και μερικά ανοίγματα.

Βήμα 5ο: Διατάσεις.

Το τρέξιμο είναι ένα πολύ έντονο άθλημα για τους μύες. Για να βεβαιωθείς ότι δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα την μέρα του αγώνα, κάνε καλές διατάσεις κάθε μέρα πριν τον βραδινό σου ύπνο. Την βδομάδα του αγώνα απόφυγε να κάνεις βάρη.


Πηγήwikihow.com

Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ