Όλοι μας κάποια στιγμή λίγο πολύ έχουμε συσσωρεύσει προϊόντα σε αποθηκευτικούς χώρους στο σπίτι μας που πολλές φορές ξεχνιούνται ή μένουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα και λόγω των κακών συνθηκών συντήρησης να αλλοιώνεται η ποιότητά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αποθήκευση προϊόντων μεγάλης διατροφικής αξίας που καταναλώνεις συχνά όπως τα δημητριακά πρωινού μαζί με άλλα τρόφιμα όπως άλευρα, ρύζι, όσπρια και ξηροί καρποί. Πολλά δημητριακά πρωινού είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία ώστε να ενισχύουν τη διατροφική αξία του τροφίμου, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη διατροφή σου.

Ωστόσο, όταν αυτά αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και κάτω από κακές συνθήκες μαζί με τρόφιμα όπως άλευρα, ξηροί καρποί, ρύζι ή όσπρια, υπάρχει ο κίνδυνος επιμόλυνσης, μεταφοράς δηλαδή ή και ανάπτυξης μικροοργανισμών που αλλοιώνουν τη ποιότητα και τη διατροφική τους αξία. Οι μορφές αλλοίωσης των δημητριακών πρωινού περιλαμβάνουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών, την εμφάνιση εντόμων, την αλλοίωση του χρώματος, τη μεταβολή στην υγρασία του προϊόντος, την απώλεια βιταμινών κ.α.

Αν θέλεις λοιπόν να κρατήσεις αναλλοίωτη την ποιότητα των δημητριακών σου και γενικά των τροφίμων που έχεις στα ντουλάπια σου, παρακάτω σου προτείνουμε κάποιες πρακτικές λύσεις. Αναλυτικότερα :

1. Να θυμάσαι ότι τα αποξηραμένα τρόφιμα αν δεν αποθηκευτούν σωστά, έλκουν υγρασία και έντομα από το περιβάλλον. Η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών στα τρόφιμα.

2. Κατανάλωσε σύντομα τα προϊόντα που έχουν ιδιαίτερη διατροφική αξία και είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες όπως τα δημητριακά πρωινού. Άλλωστε αυτό αποτελεί μια καλή καθημερινή συνήθεια για σας και όχι για το ντουλάπι σου.

3. Αποθήκευσε τα δημητριακά πρωινού σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον και σε ξεχωριστό μέρος από άλλα τρόφιμα όπως άλευρα, όσπρια, ρύζι και ξηρούς καρπούς.

4. Μετά από κάθε χρήση κλείστε καλά τη σακούλα και διατήρησε τη σε ξηρό και δροσερό μέρος. Μην αφήνεις ανοιχτή τη συσκευασία. Απορροφά υγρασία από το περιβάλλον και επίσης υπάρχει κίνδυνος να προσελκύσει έντομα.

5. Το αλεύρι ολικής άλεσης θα πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό περιβάλλον για να αποφευχθεί το στράγγισμα των καλών λιπαρών.

6. Το λευκό ρύζι αποθήκευσε το σε κλειστές συσκευασίες και σε θερμοκρασία δωματίου αλλά όχι πάνω από 1 χρόνο ενώ το καστανό και άγριο ρύζι όχι πάνω από 6 μήνες λόγο στραγγίσματος των λιπαρών του.

Ο σωστός τρόπος και οι συνθήκες αποθήκευσης των τροφίμων παίζουν σημαντικό ρόλο για την καλή διατροφή και τη διασφάλιση της υγείας σου. Ιδιαίτερα για τα δημητριακά που αποτελούν τη βάση της διατροφής σου!


Πηγή: neadiatrofis.gr