Δεν χρειάζεσαι σούπερ βαριά βάρη για να κάψεις θερμίδες. Στην πραγματικότητα, έρευνα από το Εργαστήριο Ανθρώπινης Απόδοσης του Πανεπιστημίου του Wisconsin-La Crosse, βρήκε ότι μόνο με το βάρος του σώματός σου – μαζό με την προθυμία σου να πιέσεις το σώμα σου – μπορεί να κάψει περισσότερες θερμίδες από ό,τι άλλο.Για τη μελέτη του 2013, 16 ενήλικες με καλή φυσική κατάσταση συμμετείχαν σε κυκλική προπόνηση 20 λεπτών με το βάρος του σώματος, η οποία περιελάμβανε ασκήσεις τύπου push ups, burpees, καθίσματα και προβολές. Ο John Porcari, ο επικεφαλής ερευνητής του εργαστηρίου, λέει ότι οι συμμετέχοντες έκαιγαν κατά μέσο όρο 15 θερμίδες ανά λεπτό, σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό που δαπανήθηκε κατά τη διάρκεια ενός long run. Το κλειδί για αποδοτική καύση είναι η προσπάθεια, λέει ο Porcari. ‘Θα πρέπει να νιώθεις υπερβολικά άβολα. Αν δεν νιώθεις εξουθενωμένος με το πέρας αυτής της προπόνησης, δεν την κάνεις καλά’.

Οι ερευνητές μοντελοποίησαν την κυκλική προπόνηση HIIT (High Intensity Interval Training = Yψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση), ένα στυλ προπόνησης που περιλαμβάνει περιόδους έντονης προσπάθειας, οι οποίες ακολουθούνται από μικρό διάλειμμα. Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωναν μία άσκηση ‘όλα – μέσα’ (όσο πιο έντονα γινόταν) για 20 δευτερόλεπτα κι έπειτα έκαναν διάλειμμα για 10 δευτερόλεπτα, επαναλαμβάνοντας την διαδικασία για 5 κομμάτια των 4 λεπτών το καθένα. ‘Αυτό που συμβαίνει είναι η υπερβολική προπόνηση συγκεκριμένων μεταβολικών συστημάτων’, λέει ο Porcari. ‘Μπορείς να τρέχεις έναν αγώνα σε έναν συγκεκριμένο ρυθμό για πολλή ώρα, ας πούμε στο κατώφλι σου. Όταν κάνεις υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση, ανεβάζεις αυτό το κατώφλι. Γι’ αυτό το λόγο οι αθλητές κάνουν διαλειμματικές προπονήσεις’, συμπληρώνει εκείνος.

Για τους δρομείς που ψάχνουν να ενσωματώσουν HIIT με το βάρος του σώματος στο κανονικό προπονητικό τους πλάνο, ο Porcari συστήνει να το κάνουν αυτό μία ή δύο φορές την εβδομάδα, αφήνοντας πολύ χρόνο αποκατάστασης ανάμεσα στις προπονήσεις.


Πηγή: womenshealthmag.com

Eπιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach