Με το τρέξιμο μπορείς να κάψεις πολλές θερμίδες και να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. Με το περπάτημα όμως τι συμβαίνει; Μπορείς να πιάσεις τους στόχους σου περπατώντας;

Πώς να συγκρίνουμε αυτές τις δύο δραστηριότητες;

Όλοι γνωρίζουν ότι με 15 λεπτά τρέξιμο καις περισσότερες θερμίδες από ότι με 15 λεπτά περπάτημα. Τι θα συμβεί όμως αν συγκριθούν με κριτήριο την απόσταση και όχι το χρόνο;

Με άλλα λόγια…

Τι θα συμβεί λοιπόν συγκρίνοντας 1Κ τρεξίματος με 1Κ περπατήματος, όσον αφορά τις θερμίδες;

Περπάτημα Vs. Τρέξιμο: ένα καυτό ερώτημα!

Το τρέξιμο είναι μια έντονη δραστηριότητα, έτσι καίει περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό σε σχέση με το περπάτημα. Όμως, μιας και το περπάτημα είναι πιο αργό, χρειάζεται περισσότερη ώρα να περπατήσεις 1Κ σε σχέση με το να το τρέξεις.

Ορίστε το δίλημμα:

Τρέξιμο 1Κ = περισσότερες θερμίδες καίγονται ανά λεπτό, λιγότερα λεπτά που είσαι δραστήριος

Περπάτημα 1Κ = λιγότερες θερμίδες καίγονται ανά λεπτό, περισσότερα λεπτά που είσαι δραστήριος

Τελικά ποιο καίει περισσότερες θερμίδες;

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τον αριθμό των θερμίδων που καις (ηλικία, βάρος, επίπεδο φυσικής κατάστασης, ρυθμός, επιφάνεια). Όταν όμως συγκρίνουμε τις θερμίδες που καίγονται στην ίδια απόσταση, καίριο ρόλο έχει η ταχύτητα.

Η ταχύτητα κάνει τη διαφορά

Στη θεωρία, υπάρχει μια ταχύτητα που το τρέξιμο και το περπάτημα καίνε τις ίδιες θερμίδες (ανά λεπτό). Αυτή είναι περίπου 8 km/h.

Όμως, αυτός είναι ένας πολύ γρήγορος ρυθμός περπατήματος που μόνο όσοι αγωνίζονται στο βάδην μπορούν να διαχειριστούν. Για το γενικό πληθυσμό, ένας γρήγορος ρυθμός είναι περίπου 5-6 km/h. Όταν όμως, τρέχεις το 8 km/h είναι ένα πολύ αργό jogging.

Τώρα θα πρέπει να αναρωτιέσαι… τι συμβαίνει αν τρέχεις ή περπατάς με διαφορετική ταχύτητα;

Όσοι περπατάνε καίνε σημαντικά λιγότερο σε μικρότερη ταχύτητα και οι δρομείς φυσικά καίνε περισσότερο όσο πιο γρήγορα πηγαίνουν.

Ποιο είναι το μυστικό:

Μόλις φτάσεις σε μια συγκεκριμένη ταχύτητα, η περαιτέρω αύξηση στον αριθμό των θερμίδων ανά λεπτό είναι ελάχιστος. Η μεγαλύτερη διαφορά στις θερμίδες φαίνεται όταν συγκριθούν το 1Κ αργού περπατήματος με το 1Κ γρήγορου τρεξίματος.

Γιατί είναι τόσο μικρή η διαφορά μεταξύ ενός μέτριου με ενός γρήγορου τρεξίματος;

Μπορείς να περπατάς πολύ αργά, αλλά υπάρχει ένα όριο στο πόσο γρήγορα μπορείς να τρέξεις. Η αύξηση της ταχύτηας από ένα αργό περπάτημα σε ένα μέτριας έντασης τρέξιμο μπορεί να είναι 50 – 100%. Όμως, όσο πιο γρήγορα τρέχεις, τόσο πιο κοντά φτάνεις στο όριο σου. Μικρές αυξήσεις στην ταχύτητα χρειάζονται πολύ προσπάθεια, αλλά καταλήγουν σε μια μικρή αύξηση των θερμίδων που καίγονται.

Θα πρέπει να περπατάς ή να τρέχεις για να χάσεις βάρος;

Πλεονεκτήματα του τρεξίματος στην απώλεια βάρους

  • Οι έρευνες δείχνουν ότι με το τρέξιμο όσον αφορά την ίδια απόσταση με το περπάτημα μπορούν να καούν κατά 30% περισσότερες θερμίδες.
  • Αν τρέχεις σε υψηλή ένταση, μπορείς να επωφεληθείς από την επιπρόσθετη καύση θερμίδων εξαιτίας της επίδρασης του afterburn.
  • Είναι καλή επιλογή αν θες να κάψεις περισσότερες θερμίδες σε λιγότερο χρόνο.

Αν θες να ξεκινήσεις το τρέξιμο και θες να καταγράφεις τα runs σου, να σχεδιάζεις τις προπονήσεις σου και να παρακινείσαι από τους φίλους σου χρησιμοποίησε την εφαρμογή Runtastic.

Μην ανησυχείς αν δεν το έχεις με το τρέξιμο, το περπάτημα μπορεί να σου προσφέρει εκπληκτικά οφέλη ακόμα και με την απώλεια βάρους.

Πλεονεκτήματα του περπατήματος στην απώλεια βάρους

  • Επειδή είναι μειωμένης έντασης δραστηριότητα, το μεγαλύτερο ποσοστό των θερμίδων που καίγονται προέρχονται από το λίπος
  • Μια ώρα περπατήματος μπορεί να σε χαλαρώσει απίστευτα και να κάψεις περισσότερες από 200 θερμίδες.
  • Επιβαρύνεις ελάχιστα τους μύες και τις αρθρώσεις σου.
  • Μπορείς πολύ εύκολα να προσθέσεις στην καθημερινότητα σου λεπτά περπατήματος χωρίς να χρειάζεται να προγραμματίσεις κάποιο ειδικό workout.

Θες να χάσεις βάρος περπατώντας; Βρες προγράμματα που θα σου καλύψουν τις ανάγκες στην εφαρμογή Steps App.

Ακόμα και αν με το τρέξιμο καις περισσότερες θερμίδες, τόσο το τρέξιμο όσο και το περπάτημα μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος. Γιατί;

Μιας και αν μειώσεις τις θερμίδες που προσλαμβάνεις και οι δύο δραστηριότητες μπορούν να σε οδηγήσουν στο στόχο σου.

Η αλλαγή στη διατροφή σου επιταχύνει πραγματικά την απώλεια βάρους. Αν επιλέγεις υγιεινά τρόφιμα, μαθαίνεις να προετοιμάζεις τα γεύματα σου και αρχίζεις να καταγράφεις τι τρως, θα χάσεις βάρος ανεξάρτητα από τι δραστηριότητα θα επιλέξεις.

Συμπερασματικά

Τι πρέπει να ξέρεις για τη διαφορά στις θερμίδες μεταξύ τρεξίματος και περπατήματος:

Με το τρέξιμο καις περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό σε σχέση με το περπάτημα, αλλά είναι πιο δύσκολο να κρατήσεις την υψηλή ένταση για πολύ ώρα.

Υπάρχει μια διαφορά περίπου 30% στις θερμίδες που καίγονται μεταξύ ενός αργού περπατήματος και ενός μέτριας έντασης τρεξίματος, για την ίδια απόσταση. Επιπλέον αύξηση στην ταχύτητα δε θα προκαλέσει κάποια δραματική διαφορά στην αύξηση των θερμίδων.

Τόσο το περπάτημα όσο και το τρέξιμο καίνε αρκετές θερμίδες που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος αν και είναι απαραίτητο ταυτόχρονα να κάνεις αλλαγές στη διατροφή σου.

Το περπάτημα και το τρέξιμο δεν καίνε τις ίδιες στην ίδια απόσταση, εκτός αν το κάνεις στη ίδια ταχύτητα – πράγμα που είναι πολύ δύσκολο.

Επέλεξε να κάνεις αυτή τη δραστηριότητα που σε κάνει να νιώθεις καλά, έτσι είναι πιο πιθανό να μείνεις active και να καις θερμίδες πιο συχνά!


Πηγή: runtastic.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και στο Life Coaching