• Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Brain Plasticity έδειξε ότι αν βάζεις ποικιλία εντάσεων στα workout σου – όπως προσθέτοντας λίγα sprints στα long runs σου – μπορεί να προσφέρει μεγάλα οφέλη για τον εγκέφαλό σου. 
  • Συνδυάζοντας υψηλής και χαμηλής έντασης προσπάθεια σε ένα workout, θα βελτιώσεις την διάθεσή σου και την ικανότητά σου να επεξεργάζεσαι πληροφορίες, να εστιάζεις την προσοχή σου και να ρυθμίζεις τα συναισθήματά σου.

Η σύνδεση μεταξύ άσκησης και υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας είναι ήδη αποδεδειγμένη, αλλά νέα έρευνα έδειξε ότι τα οφέλη αλλάζουν ανάλογα με την ένταση της άσκησης. 

Τι σημαίνει αυτό; Αν συνδυάσεις προπονήσεις με διαφορετική ένταση – όπως προσθέτοντας λίγα sprints στα long runs σου – θα δώσεις μεγαλύτερο boost στη λειτουργία του εγκεφάλου σου.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Brain Plasticity, έγινε σε 25 άνδρες αθλητές, οι οποίοι έκαναν 30 λεπτά διάδρομο σε χαμηλή ένταση και 30 λεπτά σε υψηλή ένταση. Πριν και μετά από κάθε session, τα functional MRI (fMRI) scans – τα οποία μετρούν τις αλλαγές στη ροή του αίματος κατά τη διάρκεια εγκεφαλικής λειτουργίας – χρησιμοποιήθηκαν για να διερευνηθεί αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε τμήματα του εγκεφάλου με την εμφάνιση συγκεκριμένων συμπεριφορών.

Αν και τα 2 sessions έδειξαν αύξηση στη θετική διάθεση, η χαμηλής έντασης άσκηση έδειξε περισσότερη σύνδεση με τη νοητική διαδικασία και την προσοχή, ενώ η υψηλής έντασης άσκηση ανέδειξε τμήματα του εγκεφάλου που συνδέονται με συναισθηματικές διαδικασίες.

Πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες, αλλά η συγγραφέας της μελέτης, Angelika Schmitt (M.Sc., Functional Neuroimaging Group, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Βόννης/Γερμανία) είπε ότι αυτό είναι καλό βήμα ως προς την κατανόηση των δυναμικών αλλαγών στην δομή και την λειτουργία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της προπόνησης. 

Αυτή η μελέτη έχει περιορισμούς, όπως το μικρό δείγμα συμμετεχόντων στην έρευνα αλλά και την μικρή διάρκεια της προπόνησης. Όμως, αυτή δεν είναι η μόνη πρόσφατη έρευνα που έδειξε ενδιαφέροντα αποτελέσματα σχετικά με την εναλλαγή της έντασης στην προπόνηση. 

Μια μελέτη του 2019 από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας που δημοσιεύτηκε στο Journal of Science and Medicine in Sport, διερεύνησε την εγκεφαλική λειτουργία 128 συμμετεχόντων που έκαναν τόσο HIIT όσο και χαμηλής έντασης workouts, μεγαλύτερης διάρκειας. Και τα 2 είδη παρείχαν ωφέλιμες αλλαγές στο νευρικό σύστημα αλλά ο συνδυασμός των εντάσεων θα μπορούσε να δώσει επιπλέον οφέλη σχετικά με την έκκριση κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, κατά την διάρκεια της προπόνησης. 

Σε ένα δελτίο τύπου, η ερευνήτρια Ashleigh Smith, Ph.D. (School of Health Sciences, University of South Australia) είπε ότι η κορτιζόλη βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε υψηλής έντασης προπόνηση, αλλά τα συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα μπορούν να μπλοκάρουν τις νευρικές διασυνδέσεις. “Η διαλειμματική προπόνηση μπορεί να αφήσει περιθώριο στην κορτιζόλη να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα” λέει. (Αν τα επίπεδα της κορτιζόλης ανέβουν και παραμείνουν υψηλά, τότε υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία όπως αύξηση βάρους, καρδιακά προβλήματα, στομαχικά προβλήματα, εμφάνιση πονοκεφάλων, δυσκολία στη μνήμη ή στη συγκέντρωση, σύμφωνα με τη  Mayo Clinic).

Αυτή η στρατηγική συνδυασμού εντάσεων μπορεί να βοηθήσει και στην αποκατάσταση. Άλλη μελέτη του 2019 σε ποδηλάτες έδειξε ότι η ποικιλία στην ένταση – που ήταν μια σειρά από bike sprints με κάποιες low intensity στιγμές – ήταν πολύ καλύτερη μέθοδος όσον αφορά στην αποκατάσταση από το να κάνεις μια μέτριας έντασης προπόνηση ίδιας διάρκειας. Το ίδιο μπορεί κανείς να πει ότι ισχύει και για το τρέξιμο και την αποκατάσταση μετά από αυτό. 

Το συμπέρασμα από αυτές τις πρόσφατες έρευνες είναι ότι είναι καλό να εντάσεις μια ποικιλία από εντάσεις στις προπονήσεις σου. Έτσι την επόμενη φορά που σκοπεύεις να βγεις για ένα run, λάβε υπόψη σου ότι κάνεις καλό τόσο στον εγκέφαλο όσο και στο σώμα σου όταν συνδυάζεις high & low intensity στην προπόνησή σου.


Πηγή: bicycling.com