Αφήνεις το προγραμματισμό του γεύματός σου για τελευταία στιγμή

Είναι δύσκολο να κάνεις υγιεινές επιλογές στο τέλος της ημέρας όταν είσαι εξαντλημένος. Όταν όμως έχεις οργανώσει το πλάνο των γευμάτων και ήδη έχεις κάνεις κάποια προεργασία είναι πιο εύκολο να το ετοιμάσεις χωρίς να παιδευτείς.

Διαλέγεις μεγάλα επιδόρπια

Ήξερες ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης το βράδυ μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σου; Επίσης, αυξάνονται απότομα τα επίπεδα γλυκόζης και πέφτουν με ταχύτητα κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα ακόμα και να ξυπνήσεις μέσα στον ύπνο σου. Αν νιώθεις να έχεις ανάγκη για γλυκό δοκίμασε ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας.

Κάνεις το γεύμα σου το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας

Αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, προσπάθησε να καταναλώνεις τα μεγαλύτερα γεύματα σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, το να τρως νωρίτερα μέσα στην ημέρα μπορεί να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές που οδηγούν σε μεγαλύτερο κορεσμό, μειώνοντας τον κίνδυνου υπερφαγικού επεισοδίου.

Καταναλώνεις υπερβολική ποσότητα αλκοόλ

Μπορεί να κοιμάσαι πιο εύκολα με τη βοήθεια μερικών ποτών, αλλά το αλκοόλ επηρεάζει όλη την έκβαση της νύχτας, μιας και μπορεί να διαταράξει τη ροή μεταξύ των διαφορετικών σταδίων. Αποτέλεσμα αυτών είναι να νιώθεις εξαντλημένος το επόμενο πρωί.

Πίνεις ροφήματα πλούσια σε καφεΐνη

Η καφεΐνη ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας την κινητοποίηση και μειώνει την κόπωση. Αν θες να πιεις κάτι ζεστό μετά το βραδινό διάλεξε κάποιο ρόφημα χωρίς καφεΐνη.

Τρως μπροστά από τηλεόραση ή υπολογιστή

Η κατανάλωση φαγητού μπροστά από την τηλεόραση ή σερφάροντας στο ίντερνετ τότε πολύ πιθανό είναι να καταλήξει σε υπερκατανάλωση φαγητού. Όταν δεν προσέχεις τι τρως, πολύ πιθανό να μην αισθάνεσαι ικανοποιημένος. Δώσε βάση στην υφή, το χρώμα και τη γεύση του φαγητού.

Τρως πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου

Ένα μεγάλο γεύμα πριν την ώρα του ύπνου δεν είναι πάντα διαχειρίσιμο. Μακροπρόθεσμα, οδηγούν σε συσσώρευση λίπους, ινσουλινοαντίσταση, αύξηση βάρους και μεταβολικές διαταραχές.


Πηγή: runtastic.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. στην Κλινική Διατροφή & εξειδίκευση στο Life Coaching και στο NLP, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475