“Ποτέ δεν είναι αργά για να κυνηγήσεις τα όνειρά σου και να πραγματοποιήσεις όλα εκείνα που ονειρεύεσαι”

Όταν νιώθεις αυτοπεποίθηση για το μυαλό, το σώμα σου και τη ψυχή σου, τότε μπορείς να χτίσεις μια ζωή με την οποία να είσαι ευχαριστημένος. Η ειδικός, Ζωή Κονταξή, Phd Social & Emotional Intelligence Coach, Motivational Coach, Life Coach, θα μας βοηθήσει σε αυτή τη διαδρομή απαντώντας στις ερωτήσεις μας.

1.Λόγω της δύσκολης καθημερινότητας (τρέξιμο – δουλειά), πόσο εύκολο πιστεύεις είναι να νιώθει κανείς ευτυχισμένος στην εποχή μας;

Η ευτυχία έχει πολυδιάστατη έννοια κ στην σημερινή πραγματικότητα συνήθως ορίζεται σαν αποτέλεσμα υλοποίησης στόχων και εκπλήρωσης αναγκών ή επιθυμιών. Κατά την άποψή μου είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση που λαμβάνει χώρο στην ζωή μας καθημερινά λειτουργεί σε συνάρτηση με τις επιλογές που κάνουμε εμείς οι ίδιοι και τις προτεραιότητες που βάζουμε. Άρα θα μπορούσαμε να πούμε πως εξαρτάται από το ίδιο το άτομο και την αίσθηση αυταξίας που έχει για το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για κάποιον να είναι ευτυχισμένος. Για μένα προσωπικά ευτυχία είναι μια εσωτερική αυτόφωτη συνειδητή κατάσταση που με κρατάει συνδεδεμένη με το παρόν.

2.Το υπερβολικό άγχος μήπως είναι σημαντικό εμπόδιο; Πόσο άγχος θεωρείται ‘’φυσιολογικό’’;

Το υπερβολικο-παθολογικό άγχος είναι ένα εμπόδιο όχι μόνο για να μπορούμε να απολαύσουμε την ευτυχία αλλά και για να μπορούμε να διακρίνουμε τις επιλογές που έχουμε στη ζωής μας στην καθημερινότητά μας. Έχει σωματικά συμπτώματα και δίνει μια αίσθηση δυσαρέσκειας και ανησυχίας που οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα. Η ταχύτητα της σύγχρονης κοινωνίας και οι απαιτήσεις της κοινωνικής μας ζωής καλλιεργούν και αναπαράγουν τη παθολογική διάσταση του άγχους αφού δημιουργεί νευρώσεις κ έχουν απειλητική στάση στην ζωή του ανθρώπου. Η έννοια του φυσιολογικού άγχους βρίσκεται μόνο στο τώρα και  έχει προστατευτικό ρόλο στο άτομο αφού το κινητοποιεί να αντιδράσει σε μια απειλή. Το άγχος που έχει υποθετικό χαρακτήρα πηγάζει από παρελθοντικά μπλοκαρίσματα/τραύματα που εμποδίζουν την εξέλιξη του ατόμου από την αρμονία και την αίσθηση ηρεμίας στη ζωή του.

3.Το life coaching τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως είναι το wellness trend που ήρθε για να μείνει. Με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της καθημερινότητας;

Το life coaching είναι μια εκπαίδευση σκέψης και αντιληπτικότητας καρδιάς και έχει ολιστικό χαρακτήρα. Συντονίζει άμεσα τον άνθρωπο με τις αληθινές του ανάγκες μέσα από ένα συνδυαστικό πρίσμα θεραπειών. Βασικός στόχος του life coaching είναι να ενισχύσει στον άνθρωπο την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση ελέγχου στην ζωή του ώστε να μπορεί να υλοποιήσει άμεσα τους στόχους του. Προσωπικά θεωρώ πως το life coaching είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη χρονική στιγμή για την εσωτερική ανάπτυξη του ανθρώπου στο πλαίσιο των κοινωνικών και πολιτισμικών συνθηκών.

4.Ποιο πιστεύεις ότι πρέπει να είναι το κίνητρο για να στραφεί κάποιος προς εκείνη την κατεύθυνση, το «πρόβλημα» που πιθανόν δυσκολεύεται να διαχειριστεί ή όλοι ανεξαιρέτως θα μπορούσαν να το εντάξουν ως μια πρακτική βελτίωσης της καθημερινότητας τους;

Το life coaching απευθύνεται σε όλους όσους αναζητούν την σύνδεση με τον εαυτό τους στο παρόν. Ασχολείται με το εδώ και τώρα και απευθύνεται σε όσους θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους με γνώμονα την θετική σκέψη και την αρμονία.

5.Ποιες θεωρείς είναι οι 3 πιο αποτελεσματικές πρακτικές που μπορεί κάποιος να εφαρμόσει, ώστε να νιώσει πως πλησιάζει την ευτυχία;

Πρώτον να είναι συμφιλιωμένος με τις  ανάγκες του και να τις ικανοποιεί. Δεύτερον να συνδεθεί με την πνευματική του και ψυχική του διάσταση ώστε να αναπτύξει την αντιληπτικότητα της καρδιάς του και τρίτον να ελέγχει τη σκέψη του, μέσα από την παρατήρηση αντί να γίνεται έρμαιο του αρνητισμού.

6.Μήπως μια ακόμα πηγή του ‘’κακού’’ είναι και η ενασχόληση με τα social media; Υπάρχει κάποια τακτική στον τρόπο διαχείρισης ώστε να μην σαμποτάρουν τη μέρα μας;

Τα πάντα θέλουν ισορροπία και επαγρύπνηση. Ο άνθρωπος έχει τη δύναμη και την ευθύνη του εαυτού του, επομένως χρειάζεται να μάθει πως να προστατεύει τον εαυτό του και να βάζει φίλτρα στα εξωτερικά του ερεθίσματα.

7.Μιας που συζητάμε για θέματα τεχνολογίας και social media, πιστεύεις τα διάφορα applications για τα smartphones που κυκλοφορούν μπορούν να βοηθήσουν στη χαρτογράφηση του δρόμου της ευτυχίας; Αν ναι έχεις κάποιο να προτείνεις;

Θα έλεγα πως ο καθένας χρειάζεται να βρει το δικό του χώρο ψυχικής και συναισθηματικής ανάπτυξης και να μην γίνεται καταναλώσιμο προϊόν η αναζήτηση της αλήθειας και της αυθεντικής διάστασης του εαυτού. Δεν έχω να προτείνω κάτι γιατί θεωρώ πως δεν υπάρχουν αυτοματοποιημένες λύσεις για την αληθινή χαρά.

8.Πριν σε ευχαριστήσουμε θερμά γι’ αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, θα θέλαμε να μοιραστείς με όλους τους #Runsters ποιο είναι για σένα το μυστικό για μια ευτυχισμένη ζωή!

Για εμένα το μυστικό της ευτυχίας είναι να μην την αναζητούμε. Όταν σταματάει το κυνήγι της φανερώνεται μπροστά μας με το πρόσωπο της ευγνωμοσύνης.

Ευχαριστούμε πολύ Ζωή Κονταξή!


Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου