Έχεις δηλώσει συμμετοχή σε έναν αγώνα – μεγάλο ή μικρό – και η στιγμή που περίμενες πλησιάζει. Λίγες ώρες πριν από τον αγώνα σου, μην ξεχάσεις ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα: την αποκατάστασή σου. Μην την υποτιμήσεις! Αποτελεί  το κλειδί  για να επαναφέρεις το σώμα σου, έτσι ώστε να μπορείς να συνεχίσεις την προπόνησή σου.

 Ακολούθησε λοιπόν μερικές στρατηγικές ‘επιβίωσης’:

  • Μόλις περάσεις την γραμμή του τερματισμού, βρες έναν τρόπο να χαλαρώσεις τα πόδια σου. Και ο πιο απλός τρόπος είναι η ανύψωση, η συμπίεση και ο πάγος. Μετά από αρκετές ώρες σκληρής δουλειάς, αυτό θα σε βοηθήσει να διευκολύνεις τη ροή του αίματος. Ιδανικά, κράτησε τα πόδια σου επάνω για 15 έως 25 λεπτά, και μπορείς να το κάνεις αυτό αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Να προσέχεις η εφαρμογή του πάγου να μην γίνεται απευθείας πάνω στο δέρμα (μέσα σε πετσέτα) και όχι περισσότερο από 10 λεπτά την φορά.
  • Απόφυγε το μασάζ για τις 2 πρώτες ώρες από την ολοκλήρωση του αγώνα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το γαλακτικό οξύ που έχει συσσωρευτεί στους μύες χρειάζεται χρόνο για να απομακρυνθεί, έτσι ώστε να μην προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά και πόνο.
  • Προσπάθησε τις επόμενες μέρες να διώξεις την υπερένταση και να κοιμηθείς βαθιά .
  • Κάνε ένα χαλαρωτικό μασάζ από εξειδικευμένο θεραπευτή μετά από 72 ώρες.
  • Τέλος, ακολούθησε ένα πρόγραμμα ενεργητικής αποκατάστασης για 2 τουλάχιστον βδομάδες: η κολύμβηση θα σε κρατήσει δραστήριο και ταυτόχρονα θα δώσει την ευκαιρία στους μύες και τις αρθρώσεις σου να ξεκουραστούν.

c4249bf5-368a-46cb-b118-e228bb117805

Και μην ξεχνάς!

Τρέχουμε για μια ζωή και όχι μόνο για έναν αγώνα.

Καλή επιτυχία σε κάθε σου αγώνα!

 


Επιμέλεια: Αναστάσιος Μαργαρίτης, BSc Physiotherapy & Sports Science, Orthopaedic Manual therapist