Βγες έξω και τρέξε εκτός σταδίου, ανεβάζοντας τον βαθμό της δυσκολίας. Δες παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις το τρέξιμο στο βουνό.

Ανακαλύπτεις μύες που δεν γνώριζες ότι είχες

Το έδαφος έξω σας αναγκάζει να χρησιμοποιήσεις το σώμα σου τελείως διαφορετικά από ότι είχες συνηθίσει πριν. Οι ανωμαλίες του εδάφους ενεργοποιούν τον κορμό και τους σταθεροποιητές μυς σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό κάτι που θα σε βοηθήσει να κάνεις πιο αποδοτικό το τρέξιμο σου αλλά και να έχεις ανθεκτικότητα στους τραυματισμούς.

Σκέψου τα πόδια σου

Στο ανώμαλο τερέν πρέπει να σκέφτεσαι που θα πατήσεις το επόμενο βήμα σου και να αντιδράς γρήγορα στα πιθανά εμπόδια που θα συναντήσεις. Όλο αυτό απαιτεί πολύ δυνατό κορμό. Δε θα σου πάρει πολύ χρόνο να το συνηθίσεις. Στην αρχή θα σου φαίνεται περίεργο και μπορεί να φοβάσαι μήπως σκοντάψεις ή πέσεις αλλά όσο περνάει ο καιρός η αυτοπεποίθηση σου θα ανεβαίνει και θα νιώθεις μεγαλύτερη σιγουριά στα βήματά σου.

Πρέπει να αρχίσετε σιγά σιγά

Ο δρομέας του δρόμου ή του γηπέδου μπορεί να είναι γυμνασμένος αλλά δεν είναι συνηθισμένος να τρέχει εκτός σε ανώμαλο έδαφος. Όλοι έχουν συνηθίσει να κάνουν σταθερό μήκος διασκελισμού και δεν καταλαβαίνουν ότι έξω το μήκος αλλάζει σε κάθε βήμα. Έτσι τις πρώτες φορές πρέπει να κάνεις λιγότερο όγκο προπόνησης μέχρι να συνηθίσει το σώμα σου.

Άφησε παραπάνω χρόνο

Στο δρόμο μπορείς να διαλέξεις τη συντομότερη διαδρομή ανάμεσα σε δύο σημεία αλλά εκτός δρόμου προσπάθησε να διαλέξεις τη διαδρομή που θα σου κοστίσει τη λιγότερη ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περάσεις δίπλα και να κάνεις τον κύκλο από ένα λόφο αντί να τον σκαρφαλώσεις για να γλιτώσεις την ανηφόρα. Ειδικά στην αρχή υπολόγισε πολύ περισσότερο χρόνο για την ίδια απόσταση που θα ήθελες στο γήπεδο ή στον δρόμο.

Κοίτα πίσω

Κομμάτι της απόλαυσης είναι ο προγραμματισμός της διαδρομής. Πολλοί προτιμούν να γυρίζουν από την ίδια διαδρομή το πρόβλημα όμως είναι ότι τα πράγματα μοιάζουν διαφορετικά συνήθως όταν τα βλέπουμε από την αντίθετη κατεύθυνση για αυτό κάθε φορά καλό είναι να κοιτάς προς τα πίσω για να θυμάσαι τη διαδρομή όταν γυρνάς.

Πάρε κάτι να πιείς

Πρέπει οπωσδήποτε να έχεις κάτι να πιείς ακόμη κι αν σκοπεύεις να τρέξεις για λίγη ώρα. Η ενυδάτωση είναι από τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν τους δρομείς. Αν δεν είσαι σωστά ενυδατωμένος η απόδοση σου σίγουρα θα μειωθεί και μπορεί να προκληθούν και ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Από την άλλη πλευρά ούτε το να πίνεις υπερβολικά πολλά υγρά είναι καλό οπότε χρειάζεται να γνωρίζεις τι πρέπει να προσέξεις. 

Κάμερα

Στη φύση υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να δεις σε σχέση με το δρόμο ή το στάδιο έτσι καλό θα ήταν αν έχεις τη δυνατότητα να έχεις μαζί σου μία κάμερα.

Χρησιμοποίησε τα παπούτσια που σου αρέσουν

Υπάρχουν ειδικά παπούτσια για trail running σχεδιασμένα για να προστατεύουν τα πόδια σου από τις πέτρες και τις ανωμαλίες του εδάφους. Δε χρειάζεται όμως να τα αγοράσεις από τις πρώτες φορές που θα βγείς εκτός. Πιο σημαντικό είναι να νιώθεις άνετα με τα παπούτσια που φοράς. Αν η διαδρομή δεν είναι πολύ ανώμαλη και χωρίς πολλές πέτρες δε θα χρειαστείς καθόλου ειδικά trail παπούτσια.

Δύναμη

Το τρέξιμο δυναμώνει πολύ τα πόδια καθώς συνήθως υπάρχουν αρκετές ανηφόρες ή κατηφόρες στη διαδρομή. Αυτό σε κάνει καλύτερο στο κανονικό τρέξιμο? Δεν είναι απαραίτητο αλλά είναι όμως σίγουρο πως ο τερματισμός σου λόγω της δύναμης θα βελτιωθεί πολύ καθώς θα είσαι πιο γρήγορος και δε θα σε επηρεάζει τόσο πολύ η κούραση σε σχέση με κάποιον πιο αδύναμο.


Πηγή: myprotein.gr