Ακόμα και οι πιο έμπειροι trail runners μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα στο απρόβλεπτο terrain του βουνού, αλλά και των υπόλοιπων trails. Καθώς όλο και περισσότεροι δρομείς δοκιμάζουν το trail running, όλο και περισσότερο αυξάνονται και τα ατυχήματα και οι περιπτώσεις που χρειάζεται να γίνουν διασωστικές επεμβάσεις. Δες παρακάτω 5 tips για να μένεις ασφαλής στα μονοπάτια:

Κράτα επαφή

Όταν δοκιμάζεις ένα νέο μονοπάτι, πήγαινε με κάποιον που το ξέρει και πάρε μαζί σου έναν χάρτη, κινητό ακόμα και μια σφυρίχτρα. Αν πας μόνος σου, ενημέρωσε κάποιον ποια διαδρομή θα ακολουθήσεις και πόσο περίπου θα λείψεις. Χρησιμοποίησε κάποια εφαρμογή όπως την AllTrails για να χαράξεις τη διαδρομή που θα ακολουθήσεις.

Σκέψου τον χρόνο και όχι την απόσταση

Το δύσκολο terrain και οι ανηφόρες μπορεί να διπλασιάσουν τον χρόνο που χρειάζεσαι για να διανύσεις ένα χιλιόμετρο. Οπότε σκέψου πόση ώρα θέλεις να είσαι έξω. «Οι πιο έμπειροι trail runners διανύουν περίπου 10 χιλιόμετρα την ώρα», λέει ο θρυλικός trail runner Scott Jurek. «Οι λιγότερο έμπειροι δρομείς πρέπει να στοχεύουν περίπου 6.»

Fuel up

Φέρε φαγητό μαζί σου, ακόμα και στα πιο μικρά runs, σε περίπτωση που μείνεις στα trails περισσότερο από όσο υπολογίζεις. Οι ενεργειακές μπάρες και τα gels είναι ιδανικά γιατί τα παίρνεις εύκολα μαζί σου και περιέχουν ακριβώς τα συστατικά που χρειάζεσαι. Όταν τα χρησιμοποιήσεις όμως μην ξεχάσεις να πάρεις τα περιτυλίγματα μαζί σου ή να τα πετάξεις σε κάποιον κάδο και όχι κάτω, για να μη μολύνεις το φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι. Επίσης, φρόντισε να έχεις σίγουρα μαζί σου ένα μπουκάλι νερού ή ένα hydration pack και να πίνεις μερικές γουλιές κάθε λίγα λεπτά, για να μείνεις ενυδατωμένος.

Κοίτα τον καιρό

Ειδικά όταν πηγαίνεις σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο, η θερμοκρασία αλλάζει και οι καταιγίδες εμφανίζονται απότομα, οπότε προγραμμάτισε την προπόνησή σου ανάλογα. Ακόμα και το καλοκαίρι, έχε μαζί σου ένα καπέλο και ένα ελαφρύ αντιανεμικό/ αδιάβροχο. Χρησιμοποίησε αντηλιακό όταν σκοπεύεις να είσαι αρκετή ώρα στο βουνό, ανεξάρτητα της εποχής.

Προετοιμάσου κατάλληλα

Συνήθισε πρώτα να τρέχεις σε πιο εύκολα μονοπάτια και πήγαινε μετά στα πιο τεχνικά και δύσκολα. «Κάνε μικρά και γρήγορα βήματα ώστε να μπορείς να αντιδράς άμεσα,» λέει ο Jurek, προσθέτοντας πως η συχνότητα των βημάτων σου πρέπει να είναι 90/λεπτό. Τα παπούτσια για τρέξιμο στον δρόμο μπορούν να λειτουργήσουν στο βουνό, αλλά τα παπούτσια trail έχουν καλύτερη πρόσφυση και προστατεύουν το πόδι σου καλύτερα από τις ρίζες και τις πέτρες.


Πηγή: Runnersworld.com

Επιμέλεια: Μαυρογιάννης Άγγελος