Νέες έρευνες δείχνουν ότι η αγάπη για την γυμναστική ξεκινάει από την εμβρυική φάση!

Το τρέξιμο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανόν να κάνει το παιδί σου πιο fit. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από τους ερευνητές στο Baylor College of Medicine έδειξε ότι τα ποντίκια που γεννήθηκαν από μητέρες που αγαπούσαν την άσκηση ήταν πιο δραστήρια και υγιή.

‘Είναι πιθανό ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και στον άνθρωπο’ δηλώνει ο συγγραφέας της μελέτης Robert A.Waterland, Ph.D, καθηγητής παιδιατρικής και γενετικής στο Baylor College. Η άσκηση δείχνει ότι η μητρική άσκηση μπορεί να είναι ένα ‘συστατικό’ που οδηγεί στη δια βίου άσκηση του παιδιού.

Τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη έπρεπε να εμφανίζουν πραγματική αγάπη για το τρέξιμο. Ο Robert Waterland είπε ότι αυτό προσδιορίστηκε μετρώντας την απόσταση που έτρεχαν κατά την διάρκεια εθελοντικής άσκησης. Όλες οι μητέρες που χρησιμοποιήθηκαν στην μελέτη ήταν γενετικά πανομοιότυπες και πριν μείνουν έγκυες έτρεχαν περίπου 10 χιλιόμετρα σε μία ρόδα καθημερινά.

Τα ποντίκια χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Οι μισές από τις μέλλουσες μητέρες είχαν την ρόδα του ελεύθερη να τρέχουν όσο θέλαν. Και η δεύτερη ομάδα είχε κλειδωμένες τις ρόδες τους περιορίζοντας τους έτσι το τρέξιμο.

Ο Waterland και η ομάδα του παρακολουθούσε το πόσο έτρεχαν τα ποντίκια και στη συνέχεια παρακολουθούσαν την πορεία των παιδιών τους σε βάρος και συνήθειες καθώς μεγάλωναν. Τα παιδιά από τα ποντίκια που έτρεχαν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσίασαν 50% αύξηση στη δραστηριότητα τους στο τρέξιμο, αλλά και στη συνολική δραστηριότητα τους μέσα στο κλουβί.

Στο μέλλον, ο Waterland θέλει να επιβεβαιώσει τις υποψίες του ότι παρόμοια αποτελέσματα θα παρατηρηθούν και στον άνθρωπο. Προς το παρών πάντως η συσχέτιση των πειραμάτων με τον άνθρωπο παραμένει περίπλοκη.

Το τρέξιμο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού, ανεξάρτητα από το αν τα παιδιά θα αγαπήσουν την άσκηση στην συνέχεια.

Πηγή: runnersworld.com