Το να σου κάνουν κοπλιμέντα μπορεί να σε φέρει σε δύσκολη θέση. Σκέψου την τελευταία φορά που άκουσες κάποιο κολακευτικό σχόλιο, πώς αντέδρασες. Σώπασες, πήγες να το γειώσεις ή αντιθέτως τον ευχαρίστησες (η τελευταία είναι η σωστότερη αντίδραση!); Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι σίγουροι για το πώς να διαχειριστούν ένα κοπλιμέντο και οι λόγοι ποικίλλουν ως προς το γιατί, αλλά οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι υγιές να αποδέχεσαι την πράξη και σημαντικό.

Η αποτυχία αποδοχής του κοπλιμέντου δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης ή ανασφάλεια ή άγχος. Όταν δεν μπορείς να αναγνωρίσεις κάποια θετική πλευρά που σου τονίζουν – όπως τα μαλλιά σου, τα ρούχα σου, τα ταλέντα και τις δυνατότητες σου – στέλνεις ένα μήνυμα υποτίμησης στον εαυτό σου.

Την επόμενη φορά που κάποιος θα σου κάνει ένα κολακευτικό σχόλιο, προσπάθησε να μη πεις κάτι από τα παρακάτω!

1.Ο στυλίστας έκανε εξαιρετική δουλειά!

Η φίλη σου σχολίασε πόσο πολύ της άρεσαν τα μαλλιά σου αυτές τις μέρες, αλλά αντί να πεις ευχαριστώ, απέδωσες τα εύσημα σε κάποιον άλλον. Ή ακόμα πιο σοβαρά, το αφεντικό σου σχολίασε πόσο καλά τα πήγες με τη σύντομη προθεσμία που είχες στη διάθεση σου, αλλά πάλι απέδωσες σε άλλους τα “μπράβο”. Την επόμενη φορά που θα το ξανακάνεις, θύμησε στον εαυτό σου πόσο σκληρά δούλεψες ή πάρε λίγο χρόνο για να το αποδεχτείς, θα πρέπει να πιστέψεις το κοπλιμέντο για να το αποδεχτείς. Αντιστάσου στην επιθυμία να νιώσεις σαν το άτομο που το λέει μόνο και μόνο για να νιώθει καλά.

2.Όχι δεν είναι αλήθεια!

Όταν κάποιος σου θυμίζει πόσο υπέροχη είσαι, σκέψου τι μπορεί να συμβαίνει μέσα στο κεφάλι τους. Αυτοί που σου κάνει το κοπλιμέντο είναι τόσο εντυπωσιασμένος με αυτό που έκανες και για αυτό ήθελαν να σιγουρευτείς ότι αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες σου. Αν αντί να τους χαμογελάσεις και να τους ευχαριστήσεις για την ευγένεια τους, εσύ τους αμφισβητείς δε δείχνει καμία εκτίμηση για την προσπάθεια που έκαναν να σου φτιάξουν τη μέρα.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι ελκύονται από ανθρώπους με αυτοπεποίθηση και ανθρώπους που ξέρουν την αξία τους και σέβονται τον εαυτό τους. Έτσι είναι επιβεβλημένο να αποδεχτείς τα κοπλιμέντα με τρόπο που να μπορείς να ενσωματώσεις την αυτοπεποίθηση σου και με μια πραγματική εκτίμηση για το άτομο που είχε την ευγένεια. Επίσης, σε βοηθάει να έχεις μια ρεαλιστική αλλά θετική άποψη για τον εαυτό σου. Στην αρχή, χρειάζεται προσπάθεια για να αλλάξεις την αντίδραση σου σχετικά με τα κοπλιμέντα. Πιθανόν, θα πρέπει να δοκιμάσεις μόνη σου μερικές απαντήσεις ώστε δημόσια να σου είναι πιο εύκολα.

3.Πραγματικά; Το πιστεύεις;

Πιθανόν μπορεί να ανησυχείς ότι μπορεί να θεωρηθείς αλαζονική αν αποδεχτείς μια φιλοφρόνηση αντί να την αμφισβητήσεις. Αλλά το να δεχτείς ότι πέτυχες το στόχο, δε σε κάνει να φαίνεσαι υπ, είναι απλά γεγονός. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να διστάσουν να δεχτούν ένα κοπλιμέντο επειδή έχουν μεγαλώσει σε μια κοινωνία που της έχει κάνει να πιστέψουν ότι το να είσαι γυναίκα σημαίνει ότι πρέπει να είσαι ταπεινή. Οι γυναίκες συχνά νιώθουν ότι δεν είναι ευγενικό ούτε βολικό ή καλό να ξέρουν και να αποδέχονται ένα κοπλιμέντο.

4.Δεν έχω ιδέα για τι μιλάς!

Ξανά, πρέπει να διώξεις την προσοχή σου από το πώς νιώθεις ως το άτομο που αποδέχεται τη φιλοφρόνηση και να σκεφτείς εκείνον που στο προσφέρει. Όταν κάποιος σχολιάζει θετικά τις πράξεις σου, γιατί εσύ να θες να ξεκινήσεις μια λογομαχία με το να αμφισβητήσεις αυτό που σου είπε; Αυτό είναι ένας τρόπος για να δείξεις την καχυποψία σου και φανερώνει ότι δε εμπιστεύεσαι και δε πιστεύεις αυτούς που στα λένε, αλλά τους κατηγορείς που εξωτερικεύτηκαν.


Πηγή: prevention.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου