Όπου κι αν κοιτάξεις, κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει την ‘ντροπή’ ως εργαλείο για να χάσει βάρος. Για δεκαετίες ολόκληρες, τα περιοδικά ήταν γεμάτες με φωτογραφίες “πειραγμένες” από μοντέλα και τίτλους τύπου: “Τα καλύτερα και χειρότερα σώματα για μαγιό” ή “Μυστικά για ένα καυτό σώμα: Τι να φας για να πέσεις νούμερο στα ρούχα!” ή “Αδύνατο και σέξυ κορμί σε 15 λεπτά!” ή “Απόκτησε σώμα για παραλία! Προπόνηση για κοιλιακούς & γλουτούς!”

Αυτή η στρατηγική πουλούσε. Όταν οι άνθρωποι πίστευαν σε έναν σχεδόν μη εφικτό στόχο, θα προσπαθούσαν οτιδήποτε ώστε να τον πετύχουν – ειδικά όταν τα αποτελέσματα που υποσχόταν ήταν γρήγορα, εύκολα και χωρίς κόπο. Το πρόβλημα ξεκινά από την εμμονή για το αδύνατο και το “ιδανικό σώμα”.

Το ‘αδύνατο’ δεν είναι πάντα ταυτόσημο με το υγιές, αν και αυτό πίστευαν για χρόνια.

Η συζήτηση σχετικά με το αν η απώλεια βάρους θα σε κάνει χαρούμενη έχει αρχίσει να γίνεται ανοικτά και έρχεται πλέον και το δεύτερο ερώτημα: η απώλεια βάρους θα σε κάνει να αποκτήσεις το ιδανικό σώμα; Η πιο περιεκτική απάντηση και στα δύο; Ίσως!

Η Jandra Sutton εξομολογείται ότι η σχέση μεταξύ ενός μειωμένου σωματικού βάρους και ενός καλύτερου σώματος είναι μύθος. Μετά από μια διατροφική διαταραχή που την οδήγησε να χάσει 27 κιλά στο κολέγιο, κατάλαβε ότι βρισκόταν στο ίδιο σημείο απ΄ όπου ξεκίνησε. Ακόμα μισούσε τον εαυτό της, ακόμα είχε λίπος, και ακόμα δεν ήταν χαρούμενη. Σίγουρα, ζύγιζε λιγότερο, αλλά οι δραματικές αλλαγές που περίμενε δε συνέβησαν ποτέ.

  • Αυτοπεποίθηση; Δεν ήρθε.
  • Το “τέλειο” σώμα; Δεν εμφανίστηκε.
  • Μια καλύτερη ζωή; Το αντίθετο συνέβη – έγινε χειρότερη.

Μέσα στα χρόνια, πάλευε με διάφορους τρόπους να αλλάξει την εικόνα του σώματός της. Η θεραπεία την οδήγησε να καταλάβει ότι μόνο 500 θερμίδες ημερησίως περισσότερο κακό παρά καλό έκαναν, αλλά όταν ξανα-πέκτησε το χαμένο της βάρος τότε ξεκίνησε μανιωδώς να γυμνάζεται. Της ήταν πιο υποφερτό το να γυμνάζεται σε σημείο εμμονής από το να λιμοκτονεί, όμως και πάλι το σώμα της ποτέ δεν έγινε ιδανικό.

Η απώλεια των κιλών της σταμάτησε και με το πέρασμα των χρόνων το βάρος της άρχισε να αυξάνεται. Έτσι προσπάθησε να αποφύγει με όποιον τρόπο το να ζυγίζεται και ερχόταν αντιμέτωπη με σκέψεις όπως “αξίζω” ή όχι να φάω κάτι περισσότερο από μια σαλάτα.

Όταν ξεκίνησε προπονήσεις με τον trainer της, τότε άρχισε να αλλάζει την άποψή της για την απώλεια βάρους. Τα βάρη έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησής της και ενώ αρχικά το βάρος της σταθεροποιήθηκε στη συνέχεια η πτωτική πορεία σταμάτησε εντελώς. Το σώμα της όμως από την άλλη, συνέχιζε να αλλάζει. Όσο περισσότερο γυμναζόταν, τόσο περισσότερο έβλεπε αποτελέσματα με τρόπους που ούτε φανταζόταν. Σωματικά, έμοιαζε καλύτερα από ότι είχε χρόνια να δείξει και χωρούσε σε ρούχα που φορούσε επί εποχής νευρικής ανορεξίας χωρίς να χρειάζεται να λιμοκτονεί ή να το παρακάνει με τη γυμναστική.

Βέβαια, η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν πνευματική. Τα βάρη τη βοήθησαν να κερδίσει τη μάχη με το άγχος και την κατάθλιψη, αφού άλλαξε το πώς έβλεπε το σώμα της και τη βοήθησε να συνειδητοποιήσει ότι μπορούσε να είναι θηλυκή και δυνατή ταυτόχρονα.

“Η απώλεια βάρους, ανακάλυψε, ότι ήταν ένα ψέμα.”

Η ζυγαριά της μπορεί να σταμάτησε να κινείται, αλλά βρήκε την ευτυχία. Ένιωθε και έδειχνε καλύτερα, ακόμα και αν δεν είχε χάσει εκείνα τα 10 κιλά που ήθελε ώστε να νιώθει πλήρης.

Και όπως φαίνεται δεν ήταν μόνη, ένα ακόμα παράδειγμα είναι της Katie Lolas που πέρασε τα ίδια και απέδειξε ότι είναι η ζωντανή απόδειξη ότι το βάρος είναι απλά ένα νούμερο και ότι το πιο χαμηλό νούμερο δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι καλύτερο. Χάρη στην υγιεινή διατροφή και τη συχνή άσκηση έπεσε από τα 72 στα 68 κιλά, συνειδητοποιώντας ότι η απώλεια βάρους και η ζυγαριά βασίζονται αποκλειστικά σε εκείνη.

Στην αρχή παραδέχεται πως ήταν δύσκολο και πως αντί να ζυγίζεται τραβούσε φωτογραφίες για να παρατηρεί την πρόοδο της και μετρούσε το πως χωρούσε στα ρούχα της. Τώρα πλέον είναι θερμός υποστηρικτής της απώλειας  βάρους μέσα από έναν υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς άγχος για το βάρος. Η Lolas λέει ότι: “Το βάρος δεν αντικατοπτρίζει το επίπεδο υγείας και fitness, αλλά υπάρχουν πράγματα που πρέπει να εστιάζεις όπως το αν νιώθεις: υγιής, με αυτοπεποίθηση και δυνατός ό,τι βάρος και αν έχεις.”

Στο τέλος; Η Lolas λέει ότι: “Να θυμάσαι να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου. Είσαι αρκετός.”

Όσο δύσκολο και αν είναι, πρέπει να θυμάσαι ότι αυτό το ταξίδι είναι πολύ περισσότερα από ένα νούμερο στη ζυγαριά. Προσπάθησε να βάζεις στόχους, να εστιάζεις στο τι μπορεί να κάνει το σώμα σου και ξεκίνα με μικρά βήματα. Το fitness σχετίζεται με την υγεία, το να βρεις την ισορροπία και να ζεις τη ζωή σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η εμπειρία των δύο κοριτσιών έδειξε ότι αυτό η ζυγαριά δε μπορεί να το κάνει.


Πηγή: greatist.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος