Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 65% αποφεύγει το γυμναστήριο λόγω του άγχους τους ότι θα τις κατακρίνουν, σύμφωνα με μελέτη σε 1000 ανθρώπους σε σχέση με το 36% των ανδρών που αισθανόταν έτσι.

Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχει ένα μικρό άγχος να κάνει την εμφάνιση του την ώρα που θα πας στο γυμναστήριο. “Το κάνω καλά; Άραγε οι άλλοι σε κοιτάζουν επίμονα που είσαι ιδρωμένη;”. Αν έχεις νιώσει ποτέ εκφοβισμό καθώς πήγαινες προς το χώρο με τα βάρη, σίγουρα δεν είσαι μόνη.  Σύμφωνα με νέα έρευνα, ο εκφοβισμός στα γυμναστήρια ή gymtimidation αλλιώς είναι κάτι παραπάνω από το “απλό” άγχος – μιας και κρατάει έναν συγκλονιστικό αριθμό γυναικών στο σπίτι.

Ακόμα, το 55% των γυναικών νοιώθουν ότι τις κατακρίνουν γιατί “δεν δείχνουν αρκετά fit”, το 49% λόγω της ανασφάλειας για τις στυλιστικές επιλογές που κάνουν.

Μερικές στρατηγικές για να καταπολεμήσεις το άγχος σου και να αυξήσεις την αυτοπεποίθησ;h σου.

Σχεδίασε το workout σου.

Δε συστήνω να φτάνεις σε ένα γυμναστήριο και να τραυματιστείς. Είναι άσκοπο να πας και να νιώθεις άβολα. Θα πρέπει να έχεις σχέδιο. Πριν πας στο γυμναστήριο, ενημερώσου για το πρόγραμμα γυμναστικής που θες να κάνεις ή κατέβασε ένα app που θα σε βάλει στο κλίμα της προπόνησης.

Εξασκήσου στο σπίτι.

Το 51% των γυναικών ανέφεραν ότι φοβούνται μήπως δεν κάνουν μια άσκηση σωστά – ακόμη και όταν την ξέρουν. Θα μπορούσες να τελειοποιήσεις την τεχνική σου στο σπίτι, ώστε την επόμενη φορά στο γυμναστήριο να νιώθεις πιο άνετα. Πρώτα φτιάξε την τεχνική σου και μετά αύξησε την ένταση ή το βάρος κλπ. Ψάξε για εφαρμογές που θα σου δείξουν πώς να κάνεις τέλεια τα push-ups σε χρόνο 0.

Μάθε τον εξοπλισμό.

Ακόμα και αν πηγαίνεις τακτικότατα στο γυμναστήριο,δεν είναι όλοι οι εξοπλισμοί ίδιοι μεταξύ τους. Μπορεί να φτάσεις με μια τεράστια σιγουριά στο μηχάνημα μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσεις ότι δεν λειτουργεί όπως νόμιζες. Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από το 58% των γυναικών νιώθουν ότι έχουν επικριθεί επειδή δε χρησιμοποίησαν σωστά κάποιο μηχάνημα.

Η λύση σε αυτό είναι προφανής: Αν δεν ξέρεις πώς να χρησιμοποιήσεις κάποιο μηχάνημα ρώτα τον εκπαιδευτή. Είναι πρόθυμοι να σας δείξουν – αυτός είναι και ένας από τους λόγους που βρίσκονται εκεί.

Αλλά αν η σκέψη να το κάνεις σε τρομάζει, μπορείς να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου… προγραμματίζοντας. Αυτό μπορεί να γίνει παρακολουθώντας στο YouTube οδηγίες που θα σε κατευθύνουν με σαφήνεια στο πώς ακριβώς να χρησιμοποιείς τον εξοπλισμό.

Επίσης, μπορείς να βρεις ένα μηχάνημα που ξέρεις να το χειρίζεσαι καλά και να το κάνεις “βάση” σου. Πάρε και 2 βαράκια για να αυξήσεις την ποικιλία των ασκήσεων. Η ιδέα είναι να μη γυρνάς γύρω γύρω όλο το γυμναστήριο, αλλά να βρεις ένα workout και να κολλήσεις με αυτό.

Ακολούθησε τους άλλους.

Τα ομαδικά μπορεί να σε βγάλουν από την αμήχανη θέση και να γίνουν ένας πολύ καλός τρόπος για να μπεις στην προπόνηση. Υπάρχει ο κίνδυνος να σε τρομοκρατεί η σκέψη να μπεις σε μια νέα τάξη, όπου ο εκπαιδευτής μπορεί να σε φωνάξει να μιλήσετε ή ίσως να μη γνωρίζεις πώς να χρησιμοποιήσεις το spin bike στην αίθουσα και αυτό να σε κρατήσει μακριά. Είναι οκ να κάτσεις προς το πίσω μέρος της αίθουσας ώστε να νιώθεις πιο άνετα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να ακολουθείς πιο εύκολα τις “βασίλισσες” της πρώτης σειράς χωρίς να είναι στραμμένα σε σένα τα βλέμματα.

Ανάφερε την παρενόχληση.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για το άγχος του γυμναστηρίου που είναι εκτός από τον έλεγχο σου: Το 5% των γυναικών ανέφεραν ότι έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά στο γυμναστήριο. Δεν υπάρχει δικαιολογία για την σεξουαλική παρενόχληση και θα πρέπει να αναφέρεις κάθε τέτοιο περιστατικό στους υπεύθυνους του γυμναστηρίου αμέσως στην περίπτωση που αισθανθείς ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει.

Να θυμάσαι τους στόχους σου.

Μη ξεχνάς για ποιο λόγο πήγες στο γυμναστήριο: Για να κάνεις το σώμα σου δυνατότερο, να ενισχύσεις την πνευματική σου κατάσταση, να βάλεις προτεραιότητα τον εαυτό σου.

Αυτό ακόμα σημαίνει ότι δε θα σαμποτάρεις εσύ τον εαυτό σου με τις σκέψεις σου ή τουλάχιστον θα μάθεις να τις αγνοείς. Ακόμα και αν δεν το πιστεύεις, προσπάθησε να κινείσαι σαν να έχεις αυτοπεποίθηση. Αν φτάσεις στο γυμναστήριο προετοιμασμένος, δεν θα έχεις χρόνο για τίποτα άλλο παρά μια καλή προπόνηση.


Πηγή: fitnessmagazine.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου