Το 2017 ήταν η χρονιά που τα fake news είχαν κατακλύσει το διαδίκτυο, έτσι ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έδειξε ποιοι είναι οι μύθοι που πιστεύουν οι γυναίκες σχετικά με την υγεία τους.

1.Η αντισύλληψη αυξάνει το βάρος σου

Το 39% των γυναικών πίστευε ότι η αντισύλληψη είναι η κυριότερη πηγή αύξησης του βάρους. Στην πραγματικότητα, αυτή η παρανόηση είναι ο βασικότερος λόγος που οι γυναίκες δε θέλουν να τη ξεκινήσουν. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών (εκεί οφείλεται η προσωρινή αύξηση βάρους), αλλά οι μελέτες δεν έχουν δείξει ότι μπορεί να αυξηθεί το λίπος. Οι ειδικοί συστήνουν ότι χρειάζονται περίπου 3 μήνες προκειμένου οι παρενέργειες τους όπως η κατακράτηση υγρών να περάσει.

2.Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Είναι μία από τις συχνές απορίες των γυναικών με 1 στις 10 γυναίκες να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να συλλάβουν τότε. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μην είναι συχνό φαινόμενο, αλλά μπορεί να συμβεί. Η πιθανότητα σύλληψης εξαρτάται από τη διάρκεια του κύκλου σου. Αν είναι μεταξύ των 21 ως 24 ημερών τότε θα έχεις ωορρηξία νωρίτερα και καθώς το σπέρμα μπορεί να ζήσει ως 5 ημέρες, υπάρχει η πιθανότητα να γονιμοποιηθεί το ωάριό σου κοντά στο τέλος της περιόδου σου. Γι’ αυτό το λόγο, είναι καλύτερο πάντα να χρησιμοποιείς προφυλάξεις, ακόμα και αν πιστεύεις ότι η πιθανότητα να μείνεις έγκυος είναι μικρή.

3.Όλοι πιστεύουν πως πρέπει καθημερινά να πίνουν 8 ποτήρια νερό

Περισσότερο από το 61% των γυναικών πιστεύει ότι το 8 είναι ο μαγικός αριθμός όσον αφορά την ενυδάτωση. Μπορεί τα 8 ποτήρια να είναι καλύτερα από το να μη πιεις κανένα, αλλά η πραγματική ποσότητα που έχεις ανάγκη ποικίλει. Έχε στο μυαλό σου ότι αν είσαι active ή έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας, πιθανόν να χρειάζεσαι περισσότερη ποσότητα. Αν θες να απολαύσεις τα οφέλη του νερού στο μεταβολισμό σου και στην απώλεια βάρους, αύξησε την ποσότητα νερού που πίνεις ημερησίως.

4.Οι γυναίκες όταν περνούν αρκετό χρόνο μαζί έχουν συγχρονισμένους κύκλους

Έχεις παρατηρήσει ότι έχεις με την κολλητή σου ταυτόχρονα περίοδο; Ήταν σύμπτωση. Ακόμα, περισσότερο από το 50% των γυναικών πιστεύουν ότι ο κύκλος τους συγχρονίζεται με κάποιο μαγικό τρόπο με εκείνο των φίλων τους. Η επιστήμη απάντησε: Μύθος!

 

5.Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το 10% του εγκεφάλου τους

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι εξαιρετικά πολύπλοκος, έτσι είναι λογικό ότι λόγω των τεράστιων δυνατοτήτων του να μη χρησιμοποιούμε το μέγιστο αυτού. Αν μη τι άλλο, τελικά είναι ένας μύθος για να αισθανόμααστε καλύτερα για τις ατέλειες μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάθε μέρα χρησιμοποιούμε σχεδόν κάθε τμήμα του εγκεφάλου μας.

6.Οι μύες μετατρέπονται σε λίπος αν σταματήσεις να γυμνάζεσαι

Πίεσες τον εαυτό σου να φτάσεις στο γυμναστήριο γιατί σκέφτηκες ότι αν δε πας θα καταστρέψεις όλη σου την πρόοδο; Και ΝΑΙ δεν είσαι η μόνη: το 30% των γυναικών πιστεύουν ότι μία μέρα δίχως προπόνηση θα θέσει σε κίνδυνο όλη τους την τόνωση. Εδώ το λάθος δεν εντοπίζεται μόνο στην σκέψη, αλλά και πρακτικά το να γυμνάζεσαι υπερβολικά μπορεί να βλάψει την υγεία σου. Η αλήθεια είναι ότι οι μύες και το λίπος είναι δύο εντελώς διαφορετικοί ιστοί και η μεταξύ τους σχέση δε λειτουργεί όπως ακριβώς φαντάζεσαι. Επιπλέον, το να γυμνάζεσαι καθημερινά δεν επιτρέπει στο σώμα σου να αποκαταστήσει τη μυϊκή φθορά και έχει συνολικά αρνητικό αντίκτυπο στα επίπεδα της ενέργειας σου. Έτσι μη ξεχνάς που και που να ξεκουράζεσαι.


Πηγή: brit.co

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος