Το να ταξιδεύεις είναι κάτι πολύ παραπάνω από εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα ή #daydrinking ζωή. Είναι επίσης καλό για το μυαλό και την ψυχή σου. Να γιατί:

1. Ενισχύει τη δημιουργικότητά σου.

Το να συμπεριφέρεσαι όπως οι ντόπιοι για κάποιο χρονικό διάστημα, ανοίγει το μυαλό σου, αναγκάζοντάς σε να σκεφτείς με διαφορετικούς τρόπους και να ελιχθείς ανάμεσα σε διαφορετικές ιδέες. Είναι ένα concept που οι επιστήμονες ονομάζουν «γνωστική ευελιξία». Και όσο πιο… γνωστικά ευέλικτος γίνεσαι, τόσο πιο δημιουργικός.

Παράδειγμα: Είσαι στην Ασία και πάνω στην περιπέτειά σου τρως μαγειρεμένο σκορπιό (ή κάνεις ό,τι άλλο ντόπιο που σου φαίνεται τρελό). ΜΠΟΥΜ. Με τη μία είσαι πιο ενδιαφέρον και δημιουργικό άτομο.

2. Σε κάνει να εμπιστεύεσαι περισσότερο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο πολύ ταξιδεύεις στον κόσμο, τόσο αυξάνεται η πίστη σου στην ανθρωπότητα. Σε όσες περισσότερες ξένες χώρες ταξιδεύουν οι άνθρωποι, τόσο αυξάνεται η αίσθηση της γενικότερης εμπιστοσύνης.

O λόγος: Bλέποντας όλα αυτά τα καλά που υπάρχουν στον κόσμο, στο κάνει πιο εύκολο να εμπιστευτείς περισσότερους ανθρώπους, για περισσότερο, και να εστιάσεις στα καλά τους.

3. Σε κάνει καλύτερο στην επίλυση προβλημάτων.

Μία έρευνα από το επιστημονικό Περιοδικό Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ψυχολογίας ανέφερε ότι οι σπουδαστές που έζησαν στο εξωτερικό είχαν 20% καλύτερες ικανότητες στο να κάνουν μια εργασία στον υπολογιστή απ’ ό,τι εκείνοι που δεν ταξίδεψαν.

Ο λόγος: Πολύ απλά, το να γνωρίζεις έναν άλλον πολιτισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα ανοίγει το μυαλό σου στα διαφορετικά αυτού του κόσμου, κάτι το οποίο σε βοηθάει να αντιληφθείς ότι ένα πράγμα μπορεί να έχει πολλαπλές ερμηνείες και προσεγγίσεις.

Με άλλα λόγια, όταν βρίσκεσαι πχ. στην έρημο πάνω σε καμήλες που σε πάνε βόλτα, ενώ την ίδια ώρα κάποιος άλλος αγχώνεται υπερβολικά για το πώς θα πλησιάσει το αφεντικό του στη δουλειά, σε βοηθάει να θυμηθείς ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να ζήσεις αυτή τη ζωή. Και, με την ίδια λογική, υπάρχουν οπωσδήποτε παραπάνω από ένας τρόποι να μιλήσεις στο αφεντικό σου. Mind=Blown.

 4. Σε κάνει πιο ταπεινό.

Η ίδια έρευνα (με αυτή από πάνω) βρήκε επίσης ότι τα παιδιά που ταξίδευαν στο εξωτερικό ήταν περισσότερο ταπεινά από αυτά που δεν ταξίδευαν. Αυτό έχει νόημα: Πώς να μη νιώθεις ταπεινός αντικρύζοντας τέτοια επικότητα όπως είναι το Grand Canyon;

5. Σε κάνει πιο δεκτικό σε νέα πράγματα.

Φυσικά το να αράζεις με φίδια στο Βιετνάμ είναι κάτι που δε συμβαίνει στην καθημερινότητά σου. Οπότε, όταν σου δίνεται ευκαιρία να κάνεις τέτοια “παράτολμα” πράγματα, ΚΑΝΕ ΤΑ. Το να δοκιμάζεις νέα πράγματα όταν ταξιδεύεις σε κάνει πιο ανοιχτόμυαλο και στα πράγματα που κάνεις στην καθημερινή σου ζωή, επίσης.

Απόδειξη: Στην προαναφερθείσα έρευνα φάνηκε ότι το να γνωρίζεις ανθρώπους (ή..φίδια) σε άλλους πολιτισμούς πέρα από τον καθημερινό κοινωνικό σου κύκλο, διευρύνει τους ορίζοντές σου, κάτι που σημαίνει ότι τείνεις να ψάξεις για καινούρια πράγματα και όταν επιστρέψεις σπίτι.

6. Σε κάνει εξυπνότερο.

Υπάρχει πολλή έρευνα που αποδεικνύει ότι το να βρίσκεσαι έξω στη φύση βελτιώνει την πνευματική σου διαύγεια. Ο λόγος είναι προφανής: Το να βρίσκεσαι έξω αναζωογονεί τις αισθήσεις σου με έναν τρόπο που δεν μπορεί να το κάνει το κλειστό περιβάλλον του γραφείου.

Τελευταία αποδεικτικά στοιχεία: Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό Περιοδικό Περιβαλλοντολογικής Ψυχολογίας, οι ερευνητές βρήκαν  ότι οι άνθρωποι που απλώς κοίταξαν μια φωτογραφία που απεικόνιζε φυσικό περιβάλλον, βελτίωσαν τη συγκέντρωση και την απόδοσή τους στην επόμενη εργασία τους. Ναι, ναι, δεν χρειάστηκε καν να βγουν έξω! Η αποστολή σου: Κλείσε το εισιτήριό σου για ένα μέρος που να έχει φύση, βγες έξω, και γίνε εξυπνότερος.

7. Σε βοηθάει να εφεύρεις ξανά τον εαυτό σου.

Το να ταξιδεύεις για να βρεις τον εαυτό σου είναι τεράστιο. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν συχνά σε ένα mood αναζήτησης νοήματος, ή μιας καινούριας αρχής, ή μιας αίσθησης σκοπού. Και το καλύτερο; Λειτουργεί: “Κάνοντας ένα διάλειμμα από την εργασία, μας επιτρέπει να κάνουμε ένα pause, να ανασυγκροτήσουμε τις ζωές μας, και πιθανώς να αλλάξουμε κάτι στη διαδρομή που ακολουθούμε στο ταξίδι μας”, λέει ο Toby Israel, Ph.D., ψυχολόγος. “Το να ταξιδεύεις μας βοηθάει να κοιτάμε τις ζωές μας από απόσταση- κυριολεκτικά και μεταφορικά. Και όταν το κάνεις αυτό, αποκτάς την ικανότητα να το κάνεις αυτό πολύ πιο καθαρά.

 8. Σε κάνει να αντιμετωπίζεις τις φοβίες σου.

Όταν είσαι σε διακοπές, δε σου έχει τύχει να αποφασίσεις να πας και να πηδήξεις από κάποιον βράχο στη θάλασσα, παρόλο που γενικά φοβάσαι τα ύψη; Αυτό το mindset που δεν έχει μέσα φόβο, αρχίζεις να το οικειοποιείσαι όλο και παραπάνω όσο ταξιδεύεις. Το επιβεβαιώνει και ο Matt Long, επαγγελματίας ταξιδευτής που τρέχει και το ταξιδιωτικού περιεχομένου blog “LandLopers” και έχει ταξιδέψει σε παραπάνω από 75 χώρες: “Στο πέρας του χρόνου, έχω κατακτήσει όλο και περισσότερους φόβους, όπως το φόβο να σε φάει καρχαρίας ενώ κολυμπάς, και ο φόβος να κάνεις λάθος όταν μιλάς μια καινούρια γλώσσα, ακριβώς κάνοντας τα τα παραπάνω. Τα ταξίδια με έχουν κάνει πολύ πιο γενναίο, και στη διαδρομή και στο σπίτι μου όταν γυρνούσα πίσω”, λέει αυτός.

9. Σε κάνει πιο χαρούμενο.

Και όχι μόνο επειδή δεν χρειάζεται να πας στη δουλειά το πρωί ή επειδή μπορείς να πιείς μια μαργαρίτα ό,τι ώρα θες. Φαίνεται ότι, μια μελέτη από το επιστημονικό Περιοδικό Επιστήμης της Φυσιολογίας βρήκε ότι το να ανυπομονείς για μια “εμπειρία” (όπως διακοπές) πριν καν συμβεί, σε κάνει πιο χαρούμενο απ’ ό,τι να περίμενες για κάτι υλικό, όπως πχ. ένα καινούριο μπλουζάκι.

Το backround: Οι ερευνητές ανέλυσαν τις διαθέσεις των ανθρώπων όταν περίμεναν κάτι, και βρήκαν ότι εκείνοι που περίμεναν για νέες εμπειρίες – όπως εισιτήρια συναυλιών ή κάποιο καλό εστιατόριο – ήταν πιο χαρούμενοι από εκείνους που περίμεναν κάποιο καινούριο πράγμα.  Αν αυτό δεν επικυρώνει το «δεν έχω λεφτά για εισιτήρια στην Ευρώπη, αλλά τα αγοράζω πάραυτα», τότε τι;;

 10. Σε κάνει killer στη δουλειά.

Πρόσφατη έρευνα από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Ταξιδιών βρήκε ότι οι άνθρωποι που στην άδειά τους ταξιδεύουν έχουν 6.5% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν προαγωγή στη δουλειά από εκείνους που παραμένουν στα γραφεία τους.

11. Σε κάνει πιο υπομονετικό.

Σκέψου πόσο πολύ σου παίρνει να περάσεις από την ασφάλεια του αεροδρομίου, ή να βρεις Wi-Fi που να πιάνει σήμα, την ώρα που ο καλύτερός σου φίλος απαντάει τελικά στο Viber. Αυτά τα πράγματα φαίνονται εντελώς εκνευριστικά εκείνη την ώρα, αλλά μάντεψε! Αυτά είναι που σου φτιάχνουν χαρακτήρα μακροπρόθεσμα.

Το να έχεις να κάνεις με καθυστερήσεις, ατυχίες, και διαφορετικές κουλτούρες κατά τη διάρκεια ταξιδιών σε κάνει πολύ πιο υπομονετικό και κατανοητικό άτομο γενικά.

 12. Μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις μια απώλεια.

Όταν χάνεις κάτι – μια δουλειά, έναν σημαντικό άλλον άνθρωπο, κάτι άλλο στο οποίο επένδυες καιρό – αισθάνεσαι ότι έχασες ένα κομμάτι του εαυτού σου, της ψυχής σου. Και όσο και να ψάχνεις, να ψάχνεις, δεν το βρίσκεις πουθενά…μέχρι να ταξιδέψεις. Το να κάνεις ένα ταξίδι μπορεί να σε βοηθήσει να αποκαταστήσεις την αίσθηση που έχεις ότι..έχεις χάσει. Βάζοντας τον εαυτό σου σε μία νέα κατάσταση με νέα περιβάλλοντα θα σε αναγκάσει να έρθεις σε επαφή με τον εαυτό σου γιατί πολύ απλά δεν μπορείς να βρίσκεσαι στον αυτόματο πιλότο.

Την επόμενη φορά που κάτι τρομερά απογοητευτικό συμβαίνει στη ζωή σου (και ναι, θα υπάρξει και επόμενη φορά, γιατί μιλάμε για real life εδώ), το Τ-Α-Ξ-Ι-Δ-Ι θα βοθήσει. Ορκιζόμαστε.

13. Σε κάνει να νιώθεις πιο ζωντανός!

Αυτό το συναίσθημα όταν βγαίνεις από το αεροπλάνο και ξέρεις ότι έχεις να ζήσεις χιλιάδες καινούρια πράγματα και δεν αντέχεις να περιμένεις για να αρχίσεις και είσαι τόσο χαρούμενος που έφτασες γιατί η ζωή είναι τόσο AWESOME και ο κόσμος σε περιμένει και πώς γίνεται να μην το κάνεις αυτό όλο και πιο συχνά;;!;


Πηγή: buzzfeed.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, Running Coach