Το τρέξιμο είναι πολύ ωφέλιμη μορφή άσκησης, ένας τρόπος να διατηρηθείς fit και υγιής και ένα μέσο να βελτιώσεις το σώμα σου. Ωστόσο μπορεί να γίνει μια από τις πιο δύσκολες fitness διαδικασίες για σένα. Οι επιτυχημένοι δρομείς έχουν δυνατό κίνητρο, είναι αποφασισμένοι και κυρίως έχουν τις κατάλληλες συνήθειες που διασφαλίζουν την επιτυχία τους. Παρακάτω θα βρεις 4 συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις ως runner. 

1. Η συνέπεια είναι το κλειδί!

Ο Alistair Brownlee MBE, χρυσός Ολυμπιονίκης στο Τρίαθλο, αναφέρει ότι είναι καλύτερο να προπονείσαι για 4 – 5 ώρες κάθε εβδομάδα από το να προπονείσαι 10 ώρες για 1 εβδομάδα και μετά καθόλου για τις ερχόμενες 2 εβδομάδες. H συνέπεια βοηθά το σώμα σου να προσαρμοστεί και να διατηρήσει την φυσική του κατάσταση. 

Συμφωνούμε 100%. Η συνέπεια είναι ένα τις δυσκολότερες αλλά και πιο χρήσιμες συνήθειες. Αν τρέχεις για μια εβδομάδα και την επόμενη σταματήσεις, όλη η πρόοδος που έκανες, θα πάει χαμένη.

Είναι σημαντικό να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα που σου ταιριάζει και να είναι προσαρμοσμένο στη ζωή σου. Είναι ευκολότερο για το σώμα σου να προσαρμοστεί στη σταδιακή προπόνηση από τo απότομο και γρήγορο training.

Ένας επιτυχημένος δρομέας φτιάχνει ένα πλάνο και το εφαρμόζει, χωρίς δικαιολογίες.

2. Εφικτοί, ρεαλιστικοί στόχοι!

Το να θέτεις στόχους είναι σημαντικό για οτιδήποτε θέλεις να πετύχεις. Οι ρεαλιστικοί στόχοι είναι απαραίτητοι για να μπορέσεις πραγματικά να αφιερώσεις χρόνο ώστε να βελτιωθείς. 

Aς υποθέσουμε ότι δουλεύεις σε μια δουλειά με ωράριο 9.00 π.μ. – 17.00 μ.μ., έχεις ένα σπίτι να φροντίσεις και παιδιά που χρειάζονται την προσοχή σου. Θέτοντας ως στόχο να τρέχεις 2 ώρες κάθε μέρα μπορεί να μην είναι εφικτό και ρεαλιστικό για σένα. Ωστόσο, ένα 10λεπτο εύκολο run πριν το πρωινό σου είναι πολύ περισσότερο εφικτό και κάτι στο οποίο μπορείς πιο εύκολα να ανταποκριθείς.

Οι μικροί στόχοι είναι περισσότερο πραγματοποιήσιμοι, ευκολότερο να πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα βαρύ πρόγραμμα και παράλληλα σου διατηρούν το κίνητρο ώστε να συνεχίζεις.

Επίσης είναι σημαντικό να έχεις υπόψη το επίπεδο εξοικείωσης και εμπειρίας σου. Αν είσαι στην αρχή, το να στοχεύεις για χρόνους μαραθωνίου θα σε φορτώσει με περιττά άγχη. Ξεκίνα με μικρά βήματα και εξελίξου σταδιακά. Η πρόοδος που κατάφερες θα γίνει περισσότερο ορατή στο τέλος.

3. Ο κατάλληλος εξοπλισμός!

Χωρίς να έχει σημασία τι είδους run κάνεις, τα πόδια σου σίγουρα θα επιβαρυνθούν. Έτσι τα παπούτσια που φοράς θα πρέπει να τα νιώθεις άνετα. Αν νιώθεις άνεση, θα συνεχίζεις την πορεία σου. Η διάρκεια ζωής και η υψηλή ποιότητα των παπουτσιών θα κάνουν τεράστια διαφορά στο τι μπορείς να πετύχεις στο τρέξιμο.

Ο εξοπλισμός δεν περιλαμβάνει μόνο παπούτσια. Τα ρούχα είναι εξίσου σημαντικά, και για τις γυναίκες δρομείς, ένα αθλητικό μπουστάκι είναι απαραίτητο. Βρες αυτό που σου ταιριάζει.

Ο σκοπός είναι να είσαι άνετος και κατάλληλα ντυμένος για το run σου.

Μερικοί δρομείς κρατούν στα χέρια τους τα smartwatches τους και ορισμένοι μάλιστα δεν μπορούν να τα αποχωριστούν όταν φεύγουν από το σπίτι. Αυτά τα ρολόγια μπορούν να μετράνε τα βήματά σου, τον καρδιακό παλμό σου, την πρόσληψη νερού και χιλιάδες άλλα πράγματα που χρειάζεται να έχεις υπόψη κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων προπονήσεών σου.

4. Φρόντισε τον εαυτό σου!

Η φροντίδα του εαυτού σου είναι πιθανόν το πιο σημαντικό πράγμα. Σιγουρέψου ότι μετά το τρέξιμο φροντίζεις σωστά το σώμα σου. Πριν και μετά από κάθε τρέξιμο, κάνε τις κατάλληλες διατάσεις. Δε χρειάζεται να κάνεις πολλή ώρα ή έντονα, αρκεί να τις κάνεις ώστε να αποφύγεις τραυματισμούς, κράμπες και άλλα σημαντικά θέματα που σου προκύπτουν κατά τη διάρκεια των προπονήσεών σου.

Η φροντίδα του εαυτού σου σημαίνει επίσης και ξεκούραση. Χάρισε στον εαυτό σου αυτές τις απαραίτητες στιγμές χαλάρωσης!

Αν το πρόγραμμα σου είναι συνεχώς έντονο και πιέζεις διαρκώς τον εαυτό σου όλο και περισσότερο, χωρίς να του δίνεις την ευκαιρία να ξεκουραστεί, μάλλον πρόκειται να προκαλέσεις περισσότερη ζημιά απ’ ό,τι καλό σε σένα.

Οι μέρες που είσαι off χωρίς προπόνηση είναι εξίσου σημαντικές όσο και οι μέρες με δύσκολη προπόνηση. Τα διαλείμματα είναι ωφέλιμα τόσο για τη ψυχική όσο και για τη σωματική σου υγεία καθώς σε βοηθά να αντιμετωπίσεις την ενδεχόμενη εξάντληση που μπορεί να σε απομακρύνει από το τρέξιμο.

Όλοι οι δρομείς χρειάζεται να υιοθετούν σωστές συνήθειες για να διασφαλίσουν όσο γίνεται περισσότερο την επιτυχία τους.

Αν κι εσύ εφαρμόσεις αυτές τις συνήθειες θα μπορέσεις να πετύχεις τις running φιλοδοξίες σου και να βλέπεις βελτίωση μέρα με τη μέρα.


Πηγή: zenlabsfitness.com