Είτε ψάχνεις να τρέξεις σε ένα χαμηλό ρυθμό για αποκατάσταση είτε για ένα νέο τρόπο ώστε να σπάσεις τις προπονήσεις που εκτελείς στο δρόμο, το τρέξιμο σε μονοπάτια είναι ένας καλός τρόπος για να σε κρατήσει σε φόρμα χωρίς να σφυροκοπείς τα πόδια σου στην άσφαλτο.

Αλλά χρειάζεται να αλλάξεις το στυλ τρεξίματος σου στα μονοπάτια; Τι χρειάζεται να ξέρω προτού γράψω μερικά χιλιόμετρα σε μονοπάτι;

Δες εδώ μερικές στρατηγικές από έμπειρους δρομείς βουνού που θα σε κάνουν να τρέχεις σαν βετεράνος δρομέας βουνού.

Συμβουλή Νο1: Πάντα χρειάζεσαι πλάνο.

Πρέπει πάντα να κουβαλάς νερό, κινητό και χάρτη. Επίσης ανέφερε σε ένα δικό σου άτομο τι ώρα θα γυρίσεις και που θα πας να τρέξεις. Τέλος αν είναι δυνατόν άφησε ένα σημείωμα στο αμάξι σου με το που βρίσκεσαι, προτού ξεκινήσεις.

Συμβουλή Νο2: Ξεκίνα αργά και σε φλατ έδαφος.

Το τρέξιμο σε ανώμαλο έδαφος δουλεύει τους μύες των ποδιών σου και τις αρθρώσεις σου περισσότερο από το δρόμο ή το διάδρομο. Έτσι ξεκίνα σε πιο φλατ μονοπάτια και τρέξε μόνο 15-20 λεπτά τη πρώτη σου φορά. Στη συνέχεια αύξησε το χρόνο ή την απόσταση σου κατά 10% κάθε βδομάδα.

Συμβουλή Νο3: Σκέψου το χρόνο παρά τα χιλιόμετρα.

Μην ανησυχείς για την απόσταση καθώς είναι δύσκολο να μετρηθεί εκτός και αν τρέχεις σε ήδη μετρημένη διαδρομή. Επίσης λόγο της ανωμαλίας του εδάφους και της μη οικειότητάς σου με το έδαφος, ο ρυθμός σου ίσως είναι λίγο πιο αργός απ’ ό,τι στις συνηθισμένες σου διαδρομές. Μέτρησε το τρέξιμό σου απ’ τον χρόνο και την προσπάθεια που καταβάλεις στα μονοπάτια.

Συμβουλή Νο4: Αναπλήρωσε προτού ‘αδειάσεις’.

Φέρε φαγητό μαζί σου ακόμα και στα πιο μικρά τρεξίματα. Οι ενεργειακές μπάρες και τα τζελ είναι καλές επιλογές επειδή μπορούν να μεταφερθούν και να χωνευτούν εύκολα. Οι υδατάνθρακες θα σε βοηθήσουν να τρέξεις και να συγκεντρωθείς. Ακόμα παρέμεινε ενυδατωμένος με μικρές τακτικές γουλιές.

Συμβουλή Νο5: Μην τρέχεις μέχρι εξαντλήσεως.

Όταν το παρακάνεις και μένεις έξω για παραπάνω από όσο χρειάζεται, τότε είναι πιθανόν να πέσεις κάτω ή να γυρίσεις κάποιον αστράγαλο. Καθώς είσαι κουρασμένος το πάνω μέρος του σώματος σου καταρρέει και τα πόδια σου χάνουν τη σταθερότητα τους. Το αποτέλεσμα είναι η διαδρομή και οι πέτρες να γίνονται απειλητικά για το σώμα σου.

Συμβουλή Νο6: Κλείσε το διασκελισμό σου στην ανηφόρα.

Όταν συναντάς ανηφόρα, κάνε μικρότερα βήματα ή δυναμικό περπάτημα. Είναι σαν να αλλάζεις ταχύτητα στο ποδήλατο σου όταν έχει ανηφόρα. Χρησιμοποίησε μικρότερο διασκελισμό και σύντομα θα βρεθείς στην κορυφή της ανηφόρας. Φύλαξε την δύναμη σου στην ανηφόρα ώστε να έχεις πλεονέκτημα στη κατηφόρα.

Συμβουλή Νο7: Το κρύο είναι ο καλύτερος φίλος αποκατάστασης.

Γέμισε τη μπανιέρα σου με παγάκια και κάτσε για 10 λεπτά ώστε να μειωθούν οι φλεγμονές που έχουν προκληθεί. Η υψηλή θερμοκρασία θα σε κάνει να νιώσεις καλά εκείνη τη στιγμή, αλλά στην ουσία δεν βοηθάς τις φλεγμονές με το ζεστό νερό. Θα ξυπνήσεις περισσότερο σφιχτός και νωθρός.


Πηγή: www.active.com