Η φλεγμονή αναφέρεται στη φυσική διαδικασία με την οποία το σώμα αντιμετωπίζει ότι είναι επιβλαβές για εκείνον – μολύνσεις, τοξίνες ή τραυματισμοί – σε μια προσπάθεια να θεραπεύσει τον εαυτό του. Όταν κάτι βλάπτει τα κύτταρα σου, απελευθερώνει χημικές ουσίες που πυροδοτούν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι τα αντισώματα, οι πρωτεΐνες και η αυξημένη ροή αίματος στην πληγείσα περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση  η οξεία φλεγμονή (όπως είναι οι μελανιές ή το πρήξιμο) δεν διαρκεί περισσότερο από λίγες μέρες. Η χρόνια φλεγμονή, από την άλλη, διαρκεί περισσότερο και συνδέεται με σοβαρές ασθένειες, όπως: καρκίνος, καρδιαγγειακά, σακχαρώδης διαβήτης, κατάθλιψη, αρθρίτιδα και Alzheimer.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα τρόφιμα για να καταπολεμήσεις τη χρόνια φλεγμονή. Αντί να εστιάζεις στα τρόφιμα που μπορούν να χειροτερέψουν την κατάσταση, δες με ποια τρόφιμα από αυτά που έχεις στο σπίτι μπορείς να μειώσεις τη φλεγμονή.

Λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα. Για να ενισχύσεις τη δράση τους πρόσθεσε αβοκάντο – το οποίο έχει και αυτό πολύ ευεργετικά συστατικά. Οι πιπεριές chili ακόμα και τα μανιτάρια είναι πολύ καλοί σύμμαχοι και μια ωραία ιδέα για να τα εντάξεις μαζί είναι να τα προσθέσεις σε ομελέτες.

Berries

Tα μούρα είναι πακεταρισμένα με αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Πρόσθεσε το σε smoothies και σε oatmeal.

Ψάρια και Ξηροί καρποί

Όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της φλεγμονής, τα Ω – 3 είναι πρωταγωνιστές. Ο σολομός και οι σαρδέλες είναι πολύ καλές πηγές, όπως και οι σπόροι και οι ξηροί καρποί και έχουν αντιοξειδωτικές δράσεις. Πρόσθεσε τους σπόρους κάνναβης, λιναρόσπορο, αμύγδαλα και καρύδια για να μειωθεί η φλεγμονή. Πρόσθεσε τα από το πρωινό μέχρι τις σαλάτες σου ή τα ψητά λαχανικά.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς έχει μια πανίσχυρη ουσία που λέγεται κουρκουμίνη: εξαιτίας της έχει αυξηθεί η δημοτικότητα της. Έχει σοβαρά αντιφλεγμονώδη οφέλη. Εκτός από το latte,  πρόσθεσε το σε σούπες και σε dressing. Για να μπορέσεις πρόσθεσε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για αυξήσεις τη βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά.

Ginger

Το ginger βοηθά στη μείωση της φλεγμονής μειώνοντας την παραγωγή των κυτοκινών, μια πρωτεΐνη που πυροδοτεί τη φλεγμονή. Το ginger είναι φυσικό γιατρικό για το στομάχι. Σέρβιρε το σε σοτέ λαχανικά, ψάρι ή ακόμα και σε μπισκότα.

Νερό

Το νερό ενυδατώνει και μειώνει τη φλεγμονή. Επίσης το τσάι, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, είτε είναι πράσινο είτε μαύρο.


Πηγή: health.com

ΜετάφρασηEπιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. στην Κλινική Διατροφή & εξειδίκευση στο Life Coaching και στο NLP, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475