Τα αυγά θεωρούνται υπερτροφή, μιας και ένα αυγό σου παρέχει 7 γραμμάρια υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, σίδηρο, βιταμίνες, μέταλλα και καροτενοειδή. Επίσης, είναι πλούσια σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως είναι η λουτεΐνη και η χολίνη.

Ας δούμε 8 μύθους για το αυγό

Τα καφέ αυγά είναι πιο θρεπτικά από τα λευκά

Το χρώμα στο τσόφλι εξαρτάται από το είδος της κότας που τα κλώσησε. Αυτό όμως δεν είναι ένδειξη για το πόσο θρεπτικά τα αυγά είναι, είναι ζήτημα γενετικής.

Αν δεν ξέρεις την ημερομηνία λήξης δεν μπορείς να ξέρεις αν είναι μπαγιάτικα τα αυγά

Αυτό πραγματικά μπορείς να το τσεκάρεις ανάλογα με το βαθμό που επιπλέει στο νερό. Αν βυθιστεί στον πάτο, τότε είναι πολύ φρέσκα. Αν το αυγό επιπλέει, τότε αρχίζει να μην είναι τόσο φρέσκο και αυτό συμβαίνει γιατί με την πάροδο του χρόνου ο αέρας μπορεί να διαπερνάει το τσόφλι του.

Το τσόφλι δεν σημαίνει τίποτα

Το πάχος του τσοφλιού είναι πραγματικά ένας πολύ καλός δείκτης για την ποιότητα του αυγού. Όσο πιο πυκνό είναι έχει αποτέλεσμα την μεγαλύτερη περιεκτικότητα ασβεστίου. Ένα άλλο fun fact είναι ότι τα τσόφλια των πιο μικρών αυγών είναι πιο πυκνά από εκείνα των μεγαλύτερων. Αυτό τα κάνει πιο εύκολα να ξεφλουδιστούν.

Το καλύτερο μέρος αποθήκευσης τους είναι η πόρτα του ψυγείου

Τα cartons των αυγών είναι εξαιρετικά σχεδιασμένα για να προλάβουν τα σπασίματα και είναι το καλύτερο εργαλείο για να προλάβεις τις οσμές στο ψυγείο σου. Ακόμα, η πόρτα του ψυγείου δεν είναι το καλύτερο μέρος για να τα κρατήσεις φρέσκα και νόστιμα. Το άνοιγμα και το κλείσιμο της πόρτας έχει συνέπεια τις συχνές αλλαγές της θερμοκρασίας, με αρνητικό αντίκτυπο στην φρεσκάδα των αυγών.

Οι κρόκοι των αυγών έχουν πάντα το ίδιο χρώμα

Την επόμενη φορά πρόσεξε λίγο το χρώμα του κρόκου. Ένα πιο σκούρος, σχεδόν χρυσό είναι ένας δείκτης ότι το αυγό είναι πιο θρεπτικό.

Θα πρέπει να αποφεύγεις τον κρόκο γιατί θα αυξηθεί η χοληστερόλη σου

Ο κρόκος περιέχει πολύ σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και Ω- 3 λιπαρά οξέα, έτσι δεν είναι τόσο απλό να τον παραβλέψεις. Ακόμα, είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, ενώ για ότι αφορά τα επίπεδα χοληστερόλης του αυγού δεν αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα της στο αίμα.

Θα πρέπει να περιορίσεις την εβδομαδιαία κατανάλωση αυγών στα 3

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολόγων, καλό είναι να εντάξεις τα αυγά στην καθημερινή σου διατροφή ως μέρος ενός υγιούς lifestyle. Όταν επιλέγεις τα αυγά για πρωινό, σε βοηθούν να μένεις χορτάτος σε όλη τη διάρκεια του πρωινού.

Τα αυγά δεν είναι βολικά

Τα βραστά αυγά είναι ό,τι πιο εύκολο για να πάρεις το on-the-go πρωινό σου και για σνακ και απλοποιεί πολύ την προετοιμασία γευμάτων.


Πηγή: health.com

ΜετάφρασηEπιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. στην Κλινική Διατροφή & εξειδίκευση στο Life Coaching και στο NLP, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475