Ξυπνάς συνέχεια με την αίσθηση ότι θα μπορούσες να κοιμηθείς 3 ώρες παραπάνω;

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι πρωινοί τύποι, αλλά όταν ξυπνάς τόσο κουρασμένος που δεν βλέπεις μπροστά σου, που πας να ρίξεις στα δημητριακά σου χυμό φρούτων αντί για γάλα ή που σε παίρνει ο ύπνος την ώρα που τσεκάρεις τα πρωινά σου e-mails, κάτι δεν πάει καλά. Παρακάτω ίσως εντοπίσεις κάποιους από τους λόγους που σε εμποδίζουν από το ξυπνήσεις με ενέργεια.

1. Το δωμάτιό σου είναι τύπου σκοτεινό σπήλαιο, ακόμα και όταν ανατέλλει ο ήλιος.

Το να εμποδίζεις τα φώτα του δρόμου για να κάνεις το δωμάτιό σου θεοσκότεινο μπορεί να σε βοηθήσει στο να αποκοιμηθείς και να συνεχίσεις να κοιμάσαι, αλλά αν το φως της ημέρας δεν μπορεί με τίποτα να μπει μέσα το πρωί, ο κιρκάδιος ρυθμός του σώματός σου δεν θα ξέρει τι ώρα να ξυπνήσει. Χρησιμοποίησε περσίδες ή κουρτίνες που εμποδίζουν τα νυχτερινά φώτα αλλά αφήνουν λίγο φως να μπει μέσα το πρωί.

 2.Μένεις ξύπνιος/α μέχρι πάρα πολύ αργά

Είτε κάνεις υπερωρίες στη δουλειά είτε σε συνεπαίρνει η σειρά που παρακολουθείς και καταλήγεις να βλέπεις το ένα επεισόδιο μετά το άλλο, το να ξενυχτάς δίχως αύριο συνεπάγεται με το ότι δεν κοιμάσαι καλά. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περίπου επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ, οπότε αν δεν είσαι εκεί κοντά, τότε θα ξυπνάς εξουθενωμένος και “σπασμένος”. Θες και χειρότερο; Η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει στο να θες να φας περισσότερο και μπορεί επίσης να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Βάλε μια ώρα σχετικά σταθερή που θα πηγαίνεις για ύπνο και μην την ξεπερνάς (ακόμα και τα σαββατοκύριακα). Αν χρειάζεται να μείνεις μέχρι αργά ξύπνιος/α, φρόντισε τουλάχιστον να κοιμηθείς λιγάκι παραπάνω το πρωί.

3. Έπεσες για ύπνο με άγχος ή με έννοιες

Είναι δύσκολο να μην αγχωθείς για κάτι που συνέβη στη δουλειά ή για το επερχόμενο σέρβις του αυτοκινήτου σου ή για τη ΔΕΗ κτλ. Ωστόσο, το να σκέφτεσαι όλα αυτά που σε στρεσάρουν θα σε εμποδίσει από το να κοιμηθείς καλά το βράδυ.

4. Πατάς το Snooze 8 φορές

Αν είσαι από εκείνους τους ανθρώπους που βάζεις επίτηδες το ξυπνητήρι νωρίς έτσι ώστε να μπορείς να πατάς την επιλογή snooze και να αισθάνεσαι ότι έχεις λίγο χρόνο ακόμα να χουζουρέψεις πριν σηκωθείς, να ξέρεις ότι τα κάνεις χειρότερα. Αυτός ο extra χρόνος από το snooze διακόπτεται συνέχεια από τον ήχο του ξυπνητηριού σου και τα διαστήματα ανάμεσα στα snooze είναι ένας ύπνος μη ποιοτικός.Εκτός του ότι κάνεις κινέζικο βασανιστήριο στον εαυτό σου, αφού κι εσύ κατά βάθος υποφέρεις από το ένα snooze μέχρι το άλλο, στο τέλος σου γίνεται ψύχωση και βάζεις και 5-6 ξυπνητήρια να ΄χεις να χτυπάνε.  Κάνε στον εαυτό σου μια χάρη και βάλε ένα ξυπνητήρι, αργότερα, την κανονική ώρα που πρέπει να ξυπνήσεις.

5. Πολλή καφεΐνη ή μεθοκόπημα πριν το κρεβάτι

Ένα ποτήρι κρασί έχει πολλά οφέλη υγείας, όπως μειωμένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, όπως επίσης και αυξημένη οστική δύναμη. Αλλά αν πιείς το ποτηράκι αυτό πολύ κοντά στην ώρα που είναι να πας για ύπνο- ή στην πραγματικότητα το ένα ποτηράκι είναι δύο και τρία- αυτό θα σε εμποδίσει από το να έχεις έναν ποιοτικό, ξεκούραστο ύπνο (ακόμα κι αν αποκοιμιέσαι γρήγορα). Αλλά αν πίνεις καφέ αργά, τότε είναι σχεδόν αδύνατον να αποκοιμηθείς. Όπως και να ‘χει, είτε πρόκειται για αρκετό αλκοόλ είτε για καφεΐνη, λογικά θα ξυπνήσεις κουρασμένος/η. Περιόρισε το κρασί και τον καφέ, όταν φτάνει η ώρα για ύπνο, όπως και να ‘χει.


Πηγή: popsugar.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach