Αν λαχταράτε μια απόδραση που περιλαμβάνει κάποιο σοβαρό χρόνο αναβολής, μια απόδραση ύπνου μπορεί να είναι η απόλαυση που αναζητάτε.

Μία από τις τελευταίες τάσεις στην υγεία και την ευεξία, τα καταφύγια ύπνου είναι καταφύγια που επικεντρώνονται στην επιθυμία των επισκεπτών για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου τους. Αυτές οι προσφορές πακέτων φιλοξενούνται από πολυτελή σπα και ξενοδοχεία. Έχουν δημιουργηθεί για να αναζωογονούν τους κουρασμένους θαμώνες διδάσκοντάς τους τη λεπτή τέχνη του ύπνου για να διορθώσουν τις κακές συνήθειες ύπνου.

Τα στατιστικά για τον ύπνο

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ύπνου, περίπου 50 έως 70 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν μια διαταραχή ύπνου. Η αϋπνία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας επηρεάζοντας περίπου το 30% των ενηλίκων σε βραχυπρόθεσμη βάση, ενώ το 10% πάσχει από χρόνια αϋπνία.

Συνολικά, το 35% των Αμερικανών ενηλίκων αναφέρει ότι έχει λιγότερο από επτά ώρες κλειστά μάτια σε μια τυπική νύχτα. Αυτό θεωρείται ανεπαρκής ύπνος. Πάρα πολλές σταθερές νύχτες μειωμένης ποιότητας ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε στέρηση ύπνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολυάριθμες επιπλοκές στην υγεία, όπως ορμονικές ανισορροπίες, καρδιαγγειακές παθήσεις και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Healthcare με κριτές αναφέρει ότι ο ανεπαρκής ύπνος είναι μια παγκόσμια επιδημία δημόσιας υγείας.

Το Ίδρυμα Ύπνου συνιστά στους ενήλικες ηλικίας έως 64 ετών να κοιμούνται μεταξύ επτά έως εννέα ωρών κάθε βράδυ, ενώ σε αυτούς από 65 ετών και άνω συνιστάται να κρατούν το κεφάλι τους στο μαξιλάρι για επτά έως οκτώ ώρες.

Γιατί αυξάνονται τα Sleep Retreats

«Ο ύπνος είναι μεγάλη υπόθεση αυτές τις μέρες», λέει ο Michael J. Breus, Ph.D., «The Sleep Doctor», ο οποίος είναι κλινικός ψυχολόγος και διπλωμάτης του American Board of Sleep Medicine και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρική Ύπνου. «Από τότε που ξεκίνησε ο COVID, όλοι θέλουν να μάθουν πώς να κοιμούνται καλύτερα».

Ενώ ο Δρ. Breus πιστεύει ότι ένα καταφύγιο ύπνου είναι «ένα τέλειο μέρος για εκπαίδευση, λόγω λιγότερων περισπασμών, λιγότερου άγχους και περισσότερου ενδιαφέροντος για την υγεία», θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι ορισμένοι προορισμοί που ισχυρίζονται ότι είναι καταφύγια ύπνου δεν είναι απολύτως «νόμιμοι. .»

«Η εμπειρία θα διαφέρει από μέρος σε μέρος και εξαρτάται πραγματικά από το εάν το θέρετρο ή η ιδιοκτησία περιλαμβάνει γιατρό ύπνου», λέει ο Δρ Breus. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αυτοαποκαλούνται «ειδικοί στον ύπνο» που δεν έχουν πιστοποιημένα πτυχία και δίνουν «κατευθυντήριες γραμμές» που έχουν μικρή έως καθόλου αξία».

Επιπλέον, ορισμένα πακέτα με την ένδειξη «προγράμματα ύπνου» προσφέρουν απλώς υπηρεσίες χαλάρωσης, όπως μασάζ και ρεφλεξολογία. «Για να είμαστε σαφείς, ο στόχος είναι καλύτερος ύπνος», δηλώνει. «Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το να κάνεις ένα μασάζ πριν τον ύπνο δεν προκαλεί ύπνο ιδιαίτερα, αλλά πιο χαλαρωτικό. Και πάλι, όχι πραγματικά επικεντρωμένος στον ύπνο».

Top Sleep Retreats

Αν η παρακολούθηση ενός προγράμματος ενίσχυσης ύπνου εγκεκριμένο από τον Δρ. Breus σε ένα χαρούμενο περιβάλλον ακούγεται σαν παράδεισος, τότε δείτε αυτούς τους τέσσερις πολυτελείς προορισμούς:

Six Senses in Ibiza

(Εικόνα: Senses Ibiza)

Το Πρόγραμμα Ευεξίας ύπνου σε αυτό το μικρό ισπανικό νησί στη δυτική Μεσόγειο συνδυάζει συμβουλές από ιατρό ύπνου με γιόγκα, διαλογισμό, κρυοθεραπεία και άλλες θεραπείες. Κατά τη διάρκεια τριών, πέντε ή επτά διανυκτερεύσεων, οι επισκέπτες μπορούν να περιμένουν μια προσωπική συμβουλή, προληπτικό έλεγχο ευεξίας και ανέσεις ύπνου. Ο ύπνος τους θα παρακολουθείται επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής τους. Επιπλέον, αυτό το εξωτικό θέρετρο φιλοξενεί μόνο 137 επισκέπτες και σερβίρει τοπικά, φρέσκα τρόφιμα και ποτά.

«Αυτό είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από έναν παγκοσμίου φήμης ειδικό στον ύπνο», λέει ο Δρ Breus. «Έχει πολλές πτυχές, όπως ανέσεις δωματίου, συγκεκριμένα στρώματα, εκπαίδευση και έναν πρεσβευτή ύπνου που έχει εκπαιδευτεί από γιατρό ύπνου για να βοηθήσει στην εκπαίδευση των επισκεπτών. Αυτό είναι το καλύτερο της παρέας με διαφορά.»
Μέση τιμή ανά άτομο: 510 $ για 3 διανυκτερεύσεις, 730 $ για 5 διανυκτερεύσεις, 1.070 $ για 7 διανυκτερεύσεις.

Anantara Peace Haven Tangalle Resort in Sri Lanka

(Εικόνα: Anantara)

Το Πρόγραμμα Deep Sleep Ayurveda ξεκινά με τον γιατρό της Αγιουρβέδα και προσωπικό ρεκόρ dosha. Το καταπράσινο θέρετρο υπόσχεται βαθύ ύπνο με τη βοήθεια ενός αυτοπροσώπου τελετουργικού «Slumber Guru» και άλλων καταπραϋντικών θεραπειών. Αυτά περιλαμβάνουν τον βελονισμό και μια θεραπεία shirodhara (η οποία περιλαμβάνει ζεστό λάδι που περιέχεται στο μέτωπο και γίνεται μασάζ με συγκεκριμένα σχέδια από τον δεξιό προς τον αριστερό κρόταφο, ακολουθούμενο από χειρισμό του τριχωτού της κεφαλής). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως επίσκεψη σε ένα χωριό κεραμικής, καγιάκ σε μια λιμνοθάλασσα, χρόνο σε βουδιστικό ναό και φαγητό με θέα σε μια μεγάλη φυτεία καρύδας δίπλα στον Ινδικό Ωκεανό.

“Αυτό το πρόγραμμα προσφέρει μια επίσκεψη με έναν γιατρό της Αγιουρβέδα και μια νύχτα με μια εμπειρία Slumber Guru”, λέει ο Δρ Breus. «Αν και δεν έχω ιδέα τι σημαίνει αυτό, αυτό το σχέδιο φαίνεται να εμπίπτει στις βασικές ιδέες των πρακτικών ύπνου της Αγιουρβέδας. Ως εκ τούτου, αισθάνεται λίγο πιο αυθεντικό για αυτήν την πολιτιστική εμπειρία».

Μέση τιμή ανά άτομο: 820 $ για 5 διανυκτερεύσεις

Longevity Health & Wellness Hotel in Portugal

(Εικόνα: Alvor)

Το πρόγραμμα Longevity Sleep Optimization είναι μια εμπειρία επτά διανυκτερεύσεων που στοχεύει να βοηθήσει τους επισκέπτες να ανακτήσουν την ποιότητα του ύπνου. Αυτό το επιτυγχάνει προσφέροντας έναν έλεγχο άπνοιας ύπνου και πολλαπλές ολοκληρωμένες εξετάσεις υγείας. Αυτά περιλαμβάνουν πράγματα όπως σωματικές, συν διατροφικές, φυσικής κατάστασης, βαριά μέταλλα και καρδιαγγειακές αξιολογήσεις. Οι ήρεμες θεραπείες περιλαμβάνουν προσωπική προπόνηση, γιόγκα, θεραπεία μασάζ, καθοδηγούμενο διαλογισμό, ενεργητική θεραπευτική θεραπεία και κρανιοϊερή θεραπεία. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η πανοραμική θέα στον κόλπο του Alvor από αυτό το απομονωμένο ξενοδοχείο στο Portimão.

«Αυτό έχει πράγματι κάποιες δραστηριότητες που σχετίζονται με τον ύπνο και φαίνεται να υπάρχει έλεγχος άπνοιας ύπνου», λέει ο Δρ Breus. “Είναι επίσης πολύ ακριβό!”

Μέση τιμή ανά άτομο: 3.780 $ μόνο για το πρόγραμμα 7 διανυκτερεύσεων (η τιμή δεν περιλαμβάνει καταλύματα σε θέρετρο)

Preidlhof Luxury DolceVita Resort in Italy

(Εικόνα: Preidlhof)

Ένα επταήμερο ταξίδι στο ξενοδοχείο σπα στην επαρχία του Νοτίου Τιρόλου στη βορειοανατολική Ιταλία ξεκινά με μια ανάλυση ύπνου και μια συνεδρία για την υγεία της καρδιάς. Συνεχίζεται με θερμαινόμενη θεραπεία χαλαζία και ήχου και θεραπεία σώματος (η οποία απελευθερώνει συναισθηματικά μπλοκ, άγχος και ανισορροπίες). Τέλος, οι επισκέπτες απολαμβάνουν μια ιεροτελεστία ύπνου που περιλαμβάνει μασάζ προσώπου και μπροστινού σώματος. Το ξενοδοχείο πέντε αστέρων – με 10 πισίνες και έναν εξαώροφο “πύργο σάουνας” που περιβάλλεται από ποτάμια, λίμνες και βουνά – προσφέρει επίσης μαθήματα (όπως γιόγκα γέλιου, θεραπεία ήχου, κολύμβηση στο δάσος, προσεκτικό φαγητό και αυτομασάζ) και εξατομικευμένες ιδιωτικές συνεδρίες (όπως προσωπική εκπαίδευση και βελονισμός).

«Αυτό το πρόγραμμα φαίνεται αρκετά καλό και εμπεριστατωμένο», λέει ο Δρ Breus. «Οι επισκέπτες συναντώνται με έναν γιατρό, υποβάλλονται σε μελέτη ύπνου και αξιολογούνται από έναν ειδικό στην ιατρική του ύπνου. Φαίνεται εξαιρετικό!»

Μέση τιμή ανά άτομο: 1.775 $ για 7 διανυκτερεύσεις (χωρίς τα καταλύματα σε θέρετρο)

Η δημοτικότητα σε καταφύγια ύπνου κερδίζει έδαφος για καλό λόγο. Σε τελική ανάλυση, οι καταναλωτές με γνώσεις για την υγεία συνειδητοποιούν τη σημασία της ευεξίας στον ύπνο και πώς αυτό μεταφράζεται σε καλύτερη υγεία συνολικά. Τα καταφύγια ύπνου, μια άλλη δημοφιλής μορφή ταξιδιού ευεξίας, παρέχουν την ευκαιρία να αντιμετωπιστούν προβλήματα ύπνου με εξατομικευμένο και συγκεντρωμένο τρόπο. Εάν η ιδέα μιας καθηλωτικής εμπειρίας ύπνου σας αρέσει, κλείστε το δικό σας ταξίδι ύπνου σήμερα!


Πηγή: nutritiouslife.com