1. Ένα είναι το καλύτερο running παπούτσι.

Ποιο είναι το κορυφαίο παπούτσι για τρέξιμο τώρα; Έχω ερωτηθεί γι’ αυτό το θέμα πάρα πολλές φορές. Θα ήταν ωραίο να είμαστε σε θέση να αναφέρουμε το καλύτερο παπούτσι κάθε χρόνο, δίνοντας βαθμολογία με αστέρια (4 από 5), ή απλά να ‘επιδοκιμάζαμε’ , ‘αποδοκιμάζαμε’ τα νέα μοντέλα.

Δυστυχώς δεν είναι τόσο απλό. Τα αθλητικά παπούτσια έχουν σχεδιαστεί για διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, διασκελισμών, ποδιών και στυλ τρεξίματος. Αυτό που ίσως είναι το ‘τέλειο’ παπούτσι (κάτι που είναι μύθος όπως θα δεις αργότερα), μπορεί να αποδειχθεί ολοκληρωτικά λάθος για σένα.

Τα παπούτσι running και οι δρομείς είναι πολύ διαφοροποιημένοι για να είμαστε σε θέση να παρέχουμε μια συνολική κατάταξη ή αξιολόγηση παπουτσιών. Το μόνο ερώτημα που μπορεί να βοηθήσει είναι: «Είναι κατάλληλα αυτά τα παπούτσια για μένα;».

  1. Όλα τα Nike είναι ίδια (ή τα Brooks, τα Asics, τα New Balances κλπ).

Πόσες φορές έχεις ακούσει δρομείς να λένε, ‘Τρέχω μόνο με Asics,’ ή ‘Τι γνώμη έχει για τα Mizuno;’

Η μάρκα πραγματικά λέει πολύ λίγα για τα παπούτσια γιατί κάθε μάρκα έχει μία ποικιλία παπουτσιών για μια ποικιλία δρομέων. Η αλήθεια είναι ότι κάθε εταιρεία έχει τη δική της φιλοσοφία. Έτσι αν κάποιο παπούτσι adidas ταιριάζει στο ύψος της καμάρας σου και το μήκος των δαχτύλων σου, ένα ίδιο άλλης εταιρείας μπορεί να μην σε βολεύει παρόλο που είναι σχεδιασμένο για τα ίδια χαρακτηριστικά.

Όμως κάθε εταιρεία έχει επίσης ποικιλία στα μοντέλα παπουτσιών. Το Brooks Pure Connect διαφέρει από το τελευταίο του μοντέλο για παράδειγμα. Το New Balance Zante είναι σχεδιασμένο σε διαφορετική ανθεκτικότητα από το 860. Και οι εταιρείες αλλάζουν το σχεδιασμό τακτικά, έτσι ώστε ό,τι σου άρεσε το προηγούμενο χρόνο να μην σου αρέσει τη νέα χρονιά.

Η τυφλή εμπιστοσύνη στη μάρκα μπορεί να μην αποδειχθεί επωφελής. Κάθε εταιρεία υποδημάτων κάνει μια ποικιλία από μοντέλα που διαφέρουν ως προς τις επιδόσεις και το ταίριασμα στο πόδι σου.

  1. Υπάρχει ιδανική ‘συνταγή’ για τα παπούτσια.

Εδώ είναι μια τυπική ιστορία: Η Janes ξεκίνησε να τρέχει με πάνινα παπούτσια. Όταν αντιλήφθηκε κάποιους μικρούς πόνους, αποφάσισε να πάρει πραγματικά παπούτσια για τρέξιμο. Έτσι στο κατάστημα παπουτσιών της διαγνώσθηκε ότι έχει υπερπρηνισμό και αδύναμους αστραγάλους. Ο πωλητής της είπε ότι χρειάζεται συγκεκριμένο τύπο παπουτσιών ή συγκεκριμένο μοντέλο.

Πολύ συχνά από τότε η Jane μεταφέρει αυτό το μήνυμα για χρόνια πιστεύοντας ότι μόνο αυτό το παπούτσι πρέπει να φοράει για τρέξιμο.

Το κατάστημα παπουτσιών συχνά μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τη σωστή κατηγορία παπουτσιών που μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα για εσένα. Μερικοί δρομείς έχουν γενετικά χαρακτηριστικά (όπως η γεωμετρία και οι γωνίες των οστών των αστραγάλων τους) τα οποία μπορεί να προδιαθέτουν για κάποια συγκεκριμένα προβλήματα. Αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το βάδισμά σου και το είδος των παπουτσιών που χρειάζεσαι και αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αλλάζουν με τη πάροδο του χρόνου. Παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, η μυϊκή σου δύναμη, το εύρος της κίνησης, η ισορροπία, ο διασκελισμός, η αποδοτικότητα και η ταχύτητα είναι μερικοί από αυτούς.

Έτσι μπορεί η επιλογή σου να μην είναι τόσο ακριβής όσο νομίζεις. ‘Θα μπορούσες να πάρεις 10 φυσιοθεραπευτές, 10 ποδίατρους και 10 γιατρούς να δουν να τρέχεις στο διάδρομο. Θα έπαιρνες 30 διαφορετικές περιγραφές αυτού που βλέπουν για τη σημασία αυτού που βλέπουν’ λέει ο Paul Langer πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Ποδίατρων.

Πλέον η συνεχής έρευνα από τον Benno Nigg δείχνει ότι η Βιομηχανική ανάλυση είναι η καλύτερη μέθοδος για να αξιολογήσεις ένα παπούτσι αν είναι άνετο για σένα και αν νιώθεις σωστά στο τρέξιμο.

Η εύρεση των σωστών παπουτσιών είναι για σένα μια προσωπική και συνεχή πρόκληση.  Θα πρέπει να πειραματιστείς για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει καθώς τα χαρακτηριστικά σου αλλάζουν, έτσι και τα παπούτσια σου μπορούν να αλλάζουν.

  1. Το κόλλημα με ένα παπούτσι είναι αρετή.

Μερικοί δρομείς ενώ έχουν πειραματιστεί με διάφορα μοντέλα, έχουν βρει ένα παπούτσι που τους αρέσει και δηλώνουν δια βίου την πίστη τους σε αυτό. Στη συνέχεια τρέχουν με το ίδιο παπούτσι κάθε μέρα και απλά όταν το αντικαθιστούν παίρνουν το ίδιο.

Το να τρέχεις με διαφορετικά παπούτσια μπορεί να σε κάνει πιο δυνατό, γρήγορο και λιγότερο επιρρεπή σε τραυματισμούς. Οι μελέτες δείχνουν συσχέτιση μεταξύ του τρεξίματος με διαφορετικά παπούτσια και μείωση των τραυματισμών. Κάθε φορά που βάζεις ένα διαφορετικό ζευγάρι παπούτσια υπάρχει αλληλεπίδραση με τις αλλαγές του εδάφους και τρέχεις με διαφορετικό διασκελισμό. Αυτό ενισχύει νέους μύες και συνδετικούς ιστούς με ταυτόχρονη μείωση της επαναλαμβανόμενης πίεσης στα ίδια μέρη του σώματος.

Παίξε με διαφορετικά παπούτσια. Μπορείς αυτό να το κάνεις ταυτόχρονα, έχοντας διαφορετικό ζευγάρι για προπόνηση ταχύτητας από ότι για long run, για παράδειγμα. Ακόμα δοκίμασε διαφορετικά παπούτσια όταν τα αντικαθιστάς.

  1. Τα παπούτσια μπορούν να σε κάνουν πιο γρήγορο.

Είναι ο παλαιότερος και πιο επίμονος μύθος σχετικά με τα παπούτσια. Θα σε κάνουν να κάνεις ατομικό ρεκόρ και να ανέβεις στο βάθρο!

Η αλήθεια είναι ότι τα καλά παπούτσια θα σε κάνουν να αισθάνεσαι άνετα και να σε προστατεύουν από κάποιο στρες. Δεν θα αλλάξουν ούτε το διασκελισμό σου, ούτε θα μειώσουν το βάρος σου. Η ικανότητα του να τρέχεις προέρχεται από τους μύες, την καρδιά και τους πνεύμονες, κάτι που επιτυγχάνεται με τη συχνή προπόνηση.


Πηγή: RUNNER’S WORLD, Jonathan Beverly