Η ποδηλασία παρείχε πάντα μια αίσθηση ελευθερίας και περιπέτειας, κερδίζοντας όλο και περισσότερη δημοτικότητα ως ένας τρόπος διατήρησης καλής υγείας. Είναι ένα άθλημα που σου παρέχει ταυτόχρονα το πλεονέκτημα της μεταφοράς ενώ ασκείσαι. Δες εδώ έναν οδηγό για αρχάριους που επιθυμούν να αρχίσουν να μετακινούνται με ποδήλατο.

  1. Ένας γρήγορος οδηγός για τους διαφορετικούς τύπους ποδηλάτων.

Οι πιο έμπειροι ποδηλάτες θα έχουν τον προτιμώμενο τύπο ποδηλάτου σύμφωνα με τις απαιτήσεις τους. Οι κύριοι τύποι είναι ποδήλατο δρόμου (κούρσα), υβριδικό ποδήλατο, ποδήλατο βουνού και ποδήλατο πόλης. Γι’ αυτούς που μπαίνουν τώρα στο χώρο, είναι πιθανότερο να νιώσουν πιο άνετα είτε σε υβριδικό ποδήλατο είτε σε ποδήλατο πόλης καθώς και τα δύο προσφέρουν μία λιγότερο επιθετική στάση για το σώμα και είναι ευκολότερα στην οδήγηση.

Αξίζει να διαβάσεις περισσότερα σχετικά με τους τύπους των ποδηλάτων για να βεβαιωθείς ότι γνωρίζεις ακριβώς τι ταιριάζει σε σένα. Μπορείς επίσης να επισκεφτείς ένα κατάστημα ποδηλάτων όπου οι ειδικοί θα σε κατευθύνουν για την αγορά του ποδηλάτου ανάλογα τις ανάγκες σου.

  1. Φόρα πάντα κράνος και εξόπλισε το ποδήλατό σου με φώτα.

Αν και δεν είναι υποχρεωτικό να φοράς κράνος, είναι σκόπιμο, ειδικά όταν οδηγείς σε πόλη. Θα προστατεύσει το κεφάλι σου και επίσης θα σου δώσει μια επιπλέον αίσθηση ασφάλειας όταν είσαι έξω.

Αν οδηγείς την νύχτα είναι σκόπιμο να φοράς πάντα κάποια φωτεινά και πολύχρωμα kit, αλλά και να έχεις κατάλληλο φωτισμό με το ποδήλατό σου. Αυτό συνήθως σημαίνει ένα κόκκινο φως στο πίσω μέρος του ποδηλάτου και ένα λευκό στο μπροστινό μέρος του ποδηλάτου κάνοντας αισθητή την παρουσία σου σε αυτοκίνητα και πεζούς.

  1. Κάνε ποδήλατο με φίλους ή με κάποιο γκρουπ.

Η ποδηλασία είναι ένα άθλημα που ταιριάζει απόλυτα με την κοινωνικοποίηση. Είναι μια καλή ευκαιρία για να πάρεις τους φίλους σου και να απολαύσετε μαζί μια νέα περιπέτεια. Ακόμα μπορείς να ενταχθείς σε κάποιο γκρουπ όπου μπορείς να συναντήσεις νέους ανθρώπους που θα σου δείξουν νέες διαδρομές και θα σε ενθαρρύνουν να παραμείνεις σε καλή φυσική κατάσταση.

  1. Απόφυγε τους πολυσύχναστους δρόμους.

Αν ζεις σε πόλη είναι αναπόφευκτο μέχρι κάποιο σημείο το να μην πας με την κυκλοφορία των αμαξιών. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποφευχθούν πολυσύχναστες διασταυρώσεις και να πας πιο ήσυχα στον προορισμό σου. Οι χάρτες της Google προτείνουν δρόμους φιλικούς προς τον ποδηλάτη. Σέβονται τους κανόνες του δρόμου και φροντίζουν να είσαι όσο το δυνατόν πιο ορατός από αμάξια και πεζούς.

  1. Βεβαιώσου ότι τα ρούχα σου είναι φιλικά προς το ποδήλατο.

Ένα κολάν με ενίσχυση από κάτω για την επαφή με την σέλα, μια καλή κοντομάνικη μπλούζα που διώχνει τον ιδρώτα, ένα διακριτικό τζάκετ με ανακλαστικά και ένα αναδιπλούμενο αδιάβροχο είναι ότι χρειάζεσαι για να είσαι άνετος ενώ βρίσκεσαι στο ποδήλατο.

Όσον αφορά τα παπούτσια, μπορεί να είναι αθλητικά για αρχή. Αν θες να περάσεις στο επόμενο επίπεδο μπορείς να βάλεις σφήνες ή να αλλάξεις τα πετάλια που παίρνουν κουμπωτά παπούτσια.


Πηγή: sportstylist.com

Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ