Υπάρχουν 7 διαφορετικές ορμόνες που έχουν συσχετιστεί με την αύξηση του σωματικού βάρους, και μόλις κατανοήσεις πώς λειτουργούν στο σώμα σας, μπορείς να απενεργοποιήσεις τη δύναμή τους να σε παχύνουν.

Οι λόγοι που έχουμε αύξηση του βάρους μπορεί συχνά να φαίνεται πως οφείλεται σε όσα συμβαίνουν στη ζωή μας και μας προκαλούν στρες. Μερικές φορές, ακόμη και αν ασκούμαστε και προσέχουμε τι τρώμε, αισθανόμαστε σαν το σωματικό μας βάρος να βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Ας δούμε πιο κάτω 7 τρόπους με τους οποίους μπορείς να απενεργοποιήσεις τις ορμόνες που σε παχαίνουν.

1. Κατανάλωσε αρκετή πρωτεΐνη

Η γκρελίνη δημιουργείται στο πεπτικό σύστημα, και ονομάζεται η ορμόνη της πείνας επειδή αυξάνει την όρεξή σου όταν το σώμα σου χρειάζεται ενέργεια. Καταστέλλοντας τις επιπτώσεις της γκρελίνης θα βοηθήσει στην απενεργοποίηση αυτής της ορμόνης αύξησης του σωματικού βάρους.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Diabetes Association διαπίστωσε ότι η «διαχείρηση της γκρελίνης διεγείρει την έκκριση της αυξητικής ορμόνης σε τρωκτικά, αλλά προκαλεί και αύξηση του σωματικού βάρους με την αύξηση της πρόσληψης τροφής και τη μείωση της αξιοποίησης του λίπους.» Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα αυτής της ορμόνης σε αδύνατους και παχύσαρκους ανθρώπους και βρήκαν ότι η γκρελίνη βρέθηκε σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις στα παχύσαρκα άτομα σε σχέση με τους αδύνατους ανθρώπους.

Για να απενεργοποιήσεις την ορμόνη γκρελίνη ώστε να μην κερδίσεις βάρος, ακολουθήστε μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες και απόφυγε τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα. Η πρωτεΐνη βοηθά στην καταστολή της παραγωγής γκρελίνης στο πεπτικό σύστημα το οποίο σας κρατά μακριά από την υπερκατανάλωση και την αύξηση του βάρους.

2. Αφαίρεσε τη ζάχαρη από τη διατροφή σου

Η ζάχαρη είναι ύπουλη για το λόγο ότι υπάρχει σε διάφορες μορφές σε πολλά τρόφιμα. Για να απαλλαγείς εντελώς από αυτή θα πρέπει να διαβάζεις τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων. Η απαλλαγή από την ζάχαρη μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για να απενεργοποιήσεις την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία συντελεί στην αύξηση του βάρους.

Η ινσουλίνη είναι πιο στενά συνδεδεμένη με το διαβήτη, η οποία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη για να βοηθήσει στην πέψη των σακχάρων που τρως. Τα υψηλά επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα σου μπορεί να επηρεάσουν την πιθανότητα αύξησης του βάρους.

Η ινσουλίνη βοηθά στην απορρόφηση της γλυκόζης από τα κύτταρα και στην αποθήκευση της ως ενέργεια, το οποίο είναι ο λόγος που μπορεί να κερδίσεις βάρος όταν παίρνεις περισσότερη ζάχαρη στη διατροφή σου. Η αποθήκευση ενέργειας στα λιποκύτταρα δεν είναι αυτό που χρειάζεσαι όταν θέλεις να απενεργοποιήσεις την αύξηση του σωματικού βάρους.

3. Κατανάλωσε λιγότερα γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ορμόνες δεν είναι απαραίτητα ένα ασφαλές μέσο για την αποφυγή επιπλέον ορμονών που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους. Η γαλακτοκομική βιομηχανία έχει ανταποκριθεί στη δημόσια πίεση για να παράσχει στους καταναλωτές γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ορμόνες, με βάση την έρευνα που δείχνει ότι η κατανάλωση ζωικών ορμονών μπορεί να προκαλέσει πρώιμη ανάπτυξη σε εφήβους.

Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες και εμπειρογνώμονες διατροφής έχουν συνειδητοποιήσει ότι το γάλα που παρέχουν οι αγελάδες και άλλα ζώα έχουν ως στόχο να αναπτυχθούν και να αυξήσουν τα δικά τους νεογνά και όχι τους ανθρώπους. Απόφυγε αυτές τις μη ανθρώπινες ορμόνες που μπορούν να δημιουργήσουν ένα χάος με τις δικές σου.

4. Απόφυγε τα προϊόντα σόγιας

Οι γυναίκες που περνούν από εμμηνόπαυση βιώνουν μια φυσική μείωση των οιστρογόνων που παράγει το σώμα τους τώρα που δεν είναι πλέον σε θέση να τεκνοποιήσουν. Ως αποτέλεσμα των μειωμένων οιστρογόνων, το σωματικό τους λίπος αυξάνεται. Τα προϊόντα σόγιας περιέχουν φυτοοιστρογόνα, τα οποία μπορεί να εμποδίσουν τα φυσιολογικά ανθρώπινα οιστρογόνα στον οργανισμό.

Τα οιστρογόνα έχουν ένα ρόλο στην παραγωγή της λεπτίνης. Η λεπτίνη είναι μία από τις πιο σημαντικές ορμόνες απενεργοποίησης της αύξησης του σωματικού βάρους, καθώς ρυθμίζει τον κορεσμό. Ο κορεσμός δηλώνει το πόσο ικανοποιημένοι νιώθουμε όταν τρώμε. Αν δεν αισθανόμαστε ικανοποιημένοι ή χορτάτοι, θα συνεχίσουμε να τρώμε, ακόμα και αν στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε τροφή.

Οι ερευνητές μελετούν το ρόλο που παίζουν τα οιστρογόνα στα επίπεδα της λεπτίνης και διαπίστωσαν ότι «Στους ανθρώπους, η συγκέντρωση της λεπτίνης του ορού ήταν υψηλότερη σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες παρά στους άνδρες, και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ήταν χαμηλότερη από ότι σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά εξακολουθούσε να είναι υψηλότερη από ότι στους άνδρες.»

Οι ίδιοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τα επίπεδα λεπτίνης ορού ήταν σημαντικά υψηλότερα στην ωχρινική φάση ή στο τελευταίο μέρος του εμμήνου κύκλου τους. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων μέσω διατροφικών αλλαγών θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγή της λεπτίνης, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να απενεργοποιήσετε την αύξηση του σωματικού βάρους.

5. Μείωσε το στρες και την πρόσληψη καφεΐνης

Η ορμόνη του στρες κορτιζόλη απελευθερώνεται όταν είσαι απογοητευμένος, συγκλονισμένος ή αγχωμένος. Τα άτομα που τρώνε λόγω στρες, ειδικά τα λεγόμενα «τρόφιμα άνεσης», είναι πιθανό να εμπλέκονται σε ένα καταστροφικό πρότυπο συμπεριφοράς που ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Αντί να επιτρέπεις το στρες να σου υπαγορεύσει να φας, επιδίωξε να μειώσεις τις πηγές του στρες στη ζωή σου για να μειώσεις τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα σου. Εάν η εργασία σου είναι υπερβολική, βρες άτομα που μπορούν να χειριστούν κάποιο μέρος της. Αν η ζωή στο σπίτι σου είναι αγχωτική, κάθισε έξω στη φύση για 5 λεπτά, παίρνοντας βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσεις και να αναζωογονηθείς.

Τα επίπεδα καφεΐνης μπορεί επίσης να αυξήσουν το επίπεδο της κορτιζόλης που απελευθερώνεται στο σώμα σου. Απενεργοποιήσε την αύξηση του σωματικού σου βάρους με τη μείωση της πρόσληψης καφεΐνης και η ορμόνη κορτιζόλη θα μειωθεί επίσης.

6. Περιόρισε τα σιτηρά

Η κατανάλωση σιτηρών έχει συνδεθεί με την επιβράδυνση της παραγωγής ορμονών του θυρεοειδούς. H μείωση της πρόσληψης σιτηρών στη διατροφή σου μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων των ορμονών του θυρεοειδούς και να σταματήσουν την αύξηση του σωματικού βάρους.

Ο θυρεοειδής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που θα πρέπει να εξετάσεις όταν πρόκειται για την αύξηση του σωματικού βάρους. Έλεγξε με το γιατρό σου τα επίπεδα του θυρεοειδούς αν υποψιάζεσαι ότι η αύξηση του σωματικού σου βάρους προκαλείται από μια χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.


Πηγή: Powerofpositivity.com