Πες μας αλήθεια, Runster, πόσο συχνά γυμνάζεσαι σε εξωτερικό χώρο; Είτε μένεις στη Νέα Υόρκη είτε στην Αθήνα, κάθε φορά που περπατάς έξω “λούζεσαι” από τον λαμπερό ήλιο – τις περισσότερες μέρες τουλάχιστον! Σίγουρα κάποιες περιοχές είναι περισσότερο πράσινες από άλλες, όμως, εκεί που μένεις στάνταρ θα υπάρχει κοντά μια περιοχή που ενδείκνυται για άσκηση – το οποίο είναι τέλειο καθώς η άσκηση έξω συνδέεται άμεσα με την καλή υγεία σου!

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όταν συνδυάζεις τον χρόνο σου “έξω” με φυσική δραστηριότητα, τα αποτελέσματα είναι ασύγκριτα.

Το 2011 μετά από σχετικές μελέτες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε σύγκριση με την άσκηση σε εσωτερικό χώρο, η άσκηση σε εξωτερικό χώρο προκαλεί μεγαλύτερη ενεργοποίηση και αναζωογόνηση, μειώνει την κατάθλιψη και αυξάνει την απόλαυση του ατόμου. Τα άτομα που ασκούνται σε εξωτερικό χώρο είναι πιο πιθανόν να επαναλάβουν την επόμενη προπόνηση σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Η άσκηση σε εξωτερικό χώρο δεν εκλαμβάνεται σαν “αγγαρεία” – είναι απλά πιο διασκεδαστικό!

Δεν είναι λογικό η άσκηση σε εξωτερικό χώρο να είναι πιο διασκεδαστική και απολαυστική από την άσκηση σε εσωτερικό μικρό χώρο μέσα στον ιδρώτα;

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι Αμερικάνοι ασκούνται έξω, και τα επίπεδα αυτών είναι πολύ υψηλά. Σύμφωνα με την έκθεση του 2013, ‘Το 2012 κοντά 142 εκατομμύρια άνθρωποι (49,9% του πληθυσμού) απολαμβάνει την άσκηση σε εξωτερικό χώρο – μια αύξηση κατά 800.000 ανθρώπους από το 2011’.

Από την άλλη μεριά, τα ποσοστά των παιδιών που ξοδεύουν χρόνο για άσκηση έξω, είναι σε πτώση. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι από το 1980 μέχρι το 2000 η ζωή των παιδιών έχει γίνει σημαντικά πιο δομημένη και οριοθετημένη, αφήνοντάς τους λιγότερο χρόνο για να παίξουν στη φύση. Από τις 800 μητέρες που ρωτήθηκαν σε έρευνα το 2007, το 71% είπε ότι θυμόταν το εαυτό τους να παίζουν κάθε μέρα σαν παιδιά, αλλά μόνο το 26% αυτών είπε ότι τα παιδιά τους ξοδεύουν χρόνο ασκούμενοι έξω κάθε μέρα. Ο συγγραφέας αποδίδει αυτή τη μείωση στην τηλεόραση, το PC και στην έλλειψη ασφάλειας.

Στην ίδια έκθεση, μία άλλη μελέτη από το 2008 με πάνω από 40.000 συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι η συμμετοχή σε υπαίθριες δραστηριότητες τείνει να μειώνεται με την ηλικία.

‘Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαμε να πούμε σχετικά με τις επιπτώσεις της φύσης στην ψυχική και συναισθηματική υγεία’ λέει ο Sisson. Οι περισσότεροι άνθρωποι περιορίζονται όλη την ημέρα σε ένα γραφείο δουλεύοντας για ώρες. Ακόμα και ένα διάλειμμα 15 λεπτών για μία βόλτα με τα πόδια γύρω από ένα κοντινό πάρκο θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου και της ημέρας σου.

Αν νιώσεις ότι βαριέσαι με την ρουτίνα της άσκησής σου, προσπάθησε να αυξήσεις την ποσότητα του χρόνου που ξοδεύεις για να κινείσαι σε εξωτερικό χώρο. Και αν έχεις παιδιά, να ενθαρρύνεις την ίδια συνήθεια από νωρίς!

Αν είσαι έτοιμος να “επανασυνδεθείς” με τη φύση, συνέχισε διαβάζοντας για τα πολλά οφέλη που προσφέρει η άσκηση στην ύπαιθρο. Και όταν τελειώσεις, αποσυνδέσου, κλείσε τον υπολογιστή και πήγαινε έξω να ασκηθείς.

1.Βελτιώνει την εικόνα του σώματός σου.

Μία μελέτη του 2010 η οποία εξέτασε την σχέση μεταξύ του χρόνου που δαπανάς έξω για άσκηση με την εικόνα του σώματος, μακριά από καθρέπτες, μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλα ερεθίσματα που σε κάνουν να νιώθεις αμήχανα για την εμφάνισή σου, έδειξε ότι η άσκηση έξω μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αυτοπεποίθησής σου και στην απομάκρυνση αρνητικών σκέψεων.

2.Μειώνει τις φλεγμονές και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

‘Περνώντας πολύ χρόνο μακριά από την φύση προκαλείται ένας “συναγερμός” στον εγκέφαλό μας’ λέει ο Sisson. ‘Κόρνες αυτοκινήτων, φώτα να αναβοσβήνουν, η οθόνη του υπολογιστή και ο εσωτερικός αέρας’. Το μυαλό μας ερμηνεύει αυτές τις καταστάσεις και αισθήσεις ως στρεσογόνες για τον οργανισμό. Και αν περνάς χρόνο σε τέτοιο περιβάλλον δημιουργείται μια χρόνια κατάσταση με χαμηλού επιπέδου στρες που αυξάνει τις φλεγμονές, αναστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την κορτιζόλη, μια ουσία του στρες, και μας κρατάει πίσω.

3.Αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης

Η σεροτονίνη είναι μια ορμόνη που επηρεάζει τα συναισθήματά μας για την ευημερία και την ευτυχία. Τα μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται συχνά με συμπτώματα κατάθλιψης. Μια μελέτη του 2007 στο περιοδικό Ψυχιατρικής και Νευροεπιστήμης η οποία επανεξέτασε τις μεθόδους για αύξηση της σεροτονίνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο, χωρίς φάρμακα, έδειξε ότι η αυξημένη έκθεση σε έντονο φως, όπως ο ήλιος , είναι μια αποτελεσματική μέθοδος.

4.Μειώνει το στρες

Μια μελέτη του 2014 συσχέτισε την άσκηση σε εξωτερικό χώρο με την διαχείριση άγχους. Το σημείο αναφοράς για την υγεία είναι η ικανότητα του να χαλαρώνεις. ‘Η χαλάρωση καλό είναι να γίνεται κάτω από ένα δέντρο’ λέει ο Eoin Finn διάσημος γιόγκι με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας yoga, ξοδεύοντας περισσότερο από 15 ώρες την μέρα έξω.

5.Αυξάνει την αθλητικότητά σου

‘Τόσοι άνθρωποι προσπαθούν να εκτονωθούν!’, λέει ο προπονητής τρεξίματος Eric Orton. ‘Νομίζουν ότι θέλω να κάνω να ξεμπερδεύω με την προπόνησή μου’. ‘Αγαπάω την μουσική όσο και το τρέξιμο, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που άκουγα μουσική ενώ έτρεχα για το λόγο ότι θέλω να νιώθω τη φύση. Πετάω τα πάντα και απλά απολαμβάνω τους ήχους γύρω μου. Πιστεύω η ενσυναίσθηση είναι μεγάλο μέρος του να είσαι αθλητής. Μπορούμε να έχουμε μια περιπέτεια στο μυαλό μας όπου κι αν τρέχουμε αρκεί να έχουμε επίγνωση – ενσυναίσθηση.

6.Αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης D

‘Η βιταμίνη D συμμετέχει σε δεκάδες φυσιολογικές διεργασίες ζωτικής σημασίας, όπως η πρόληψη του καρκίνου, η παραγωγή τεστοστερόνης και η συντήρηση της οστικής πυκνότητας είναι μερικές από αυτές’ λέει ο Sisson. Ακόμα, προστατεύει το δέρμα από υπεριώδεις βλάβες και αναστέλλει την ανάπτυξη μελανώματος. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Αλλά η “έξυπνη” έκθεση στον ήλιο, με συνεπή τακτικά χρονικά διαστήματα, μειώνει αυτόν το κίνδυνο. Αν δεν είμαστε έξω δεν παράγουμε την βιταμίνη D που απαιτείται για να παραμείνει σταθερή η υγεία μας.

Ο Δρ. Jeffery Benadio δερματολόγος λέει ότι 10-15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακό τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετή ποσότητα. Οι πολύ ανοιχτόχρωμοι μπορούν να παράγουν αρκετή βιταμίνη D μέσα σε 5 λεπτά. Επίσης είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η βιταμίνη D παράγεται μέσω της διατροφής και της τυχαίας έκθεσης στον ήλιο, όπως όταν περπατάς από και προς το αυτοκίνητό σου, για παράδειγμα.

7.Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Ο Benadio σημειώνει επίσης ότι η ασφαλής έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του ύπνου σου. Το φως του ήλιου βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού σου, ο οποίος ρυθμίζει το αν αισθάνεσαι υπνηλία ή ενέργεια όλη τη μέρα.


Πηγή: theactivetimes.com