Κι ενώ δεν υπάρχει μια στρατηγική που να ταιριάζει σε όλους ανεξαιρέτως, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που έχουν αποδειχθεί ότι είναι ωφέλιμα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  • Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Obesity, αυτοί που είναι πιο επιτυχημένοι στην απώλεια κιλών – και στη διατήρησή τους – έχουν μια πιο θετική προσέγγιση.
  • Αυτοί που διατηρούν τα κιλά τους δεν πιέζουν τον εαυτό τους ή δεν αισθάνονται άσχημα που πήραν λίγους πόντους, ή για τη συμπεριφορά που τους οδήγησε να πάρουν κιλά ή να γίνουν παχύσαρκοι.
  • Αντίθετα, αυτοί που διατηρούν τα κιλά που χάνουν έχουν εξασκηθεί στη θετική διάθεση και την ηρεμία, γεγονός που τους βοηθά να καταλαβαίνουν τις μέρες που τρώνε πολύ και δεν ασκούνται, κι έτσι να μπορούν να επανέλθουν σύντομα.

Θα μπορούσε να ισχύει ότι κανένας δρομέας δε χρειάζεται να χάσει κιλά και ότι οι δρομείς υπάρχουν σε διαφορετικά shapes και μεγέθη (βλέπε την Alie Kieffer που υπερασπίστηκε το body-positivity στο running community, αλλά και social media movements όπως το @IHaveaRunnersBody της Dorothy Beal).

Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν το τρέξιμο για να χάσουν κιλά – κάτι που είναι μια challenging διαδικασία. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που έχουν αντιμετωπίσει επιτυχημένα τον πιο δύσκολο δρόμο: είναι αυτοί που έχουν διατηρήσει τα χαμένα κιλά.

Ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική που να ταιριάζει στον καθένα, νέα έρευνα έδειξε ότι πολλοί από αυτούς που διατήρησαν τα χαμένα κιλά τους, είχαν ένα κοινό γνώρισμα που τους έδινε τουλάχιστον ένα χρήσιμο οδηγό στο ”ταξίδι” που ξεκινούσαν.

H έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Obesity, έγινε σε 5.000 μέλη του WW, που είναι γνωστό ως Weight Watchers. Αυτοί έχασαν κατά μέσο όρο 50 πόντους και δεν πήραν πίσω τα κιλά τους για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Οι ερευνητές εξέτασαν 54 συμπεριφορές που συνδέονταν με θέματα διαχείρισης κιλών, περιλαμβάνοντας στρατηγικές που είχαν να κάνουν με επίτευξη στόχων και διατροφικά θέματα.

Σε σχέση με τις διατροφικές επιλογές, οι πιο συνηθισμένες συμπεριφορές των ατόμων που διατηρούν τα χαμένα κιλά είναι ότι ακολουθούν μια υγιεινή, χαμηλών λιπαρών διατροφή, βάζοντας καθημερινούς διατροφικούς στόχους και συνεχίζοντας να μετράνε τις τροφές που καταναλώνουν.

Eπίσης σημαντικό γι’ αυτούς που διατηρούν τα χαμένα κιλά για χρόνια είναι η έμφαση που δίνουν στην εξωτερική τους εμφάνιση.

Οι συμμετέχοντες έκαναν focus στο να διατηρήσουν την καλή τους εικόνα και συχνά σκέφτονταν περασμένες επιτυχίες, λέει η επικεφαλής στην έρευνα Suzanne Phelan, Ph.D., κινησιολόγος και public health professor στο California Polytechnic State University.

”Kάνε focus στο να αναπτύξεις αυτές τις ικανότητες πρώτα”, λέει στο Runner’s World, ”όσο περισσότερο εξασκείσαι σε αυτές, τότε περισσότερο θα σου γίνονται συνήθεια”.

Και ενώ υπάρχουν συχνά ανθυγιεινές συνθήκες που σε αποπροσανατολίζουν, το να βάζεις συνήθειες στη ζωή σου μπορεί να βοηθήσει, αναφέρει η Phelan.

Aυτοί που διατήρησαν το βάρος τους, αυτό που δεν έκαναν ήταν να πιέζουν τον εαυτό τους προκειμένου να χάσουν μερικούς πόντους ή να νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους ή τη συμπεριφορά τους που τους οδήγησε να έχουν παραπάνω κιλά ή να είναι υπέρβαροι.

”Το να εξασκείσαι στο να αγαπάς τον εαυτό σου και να είσαι ήρεμος συνδέονται με το να γνωρίζεις τον εαυτό σου και το να έχεις επίγνωση του τι τρως και πώς ασκείσαι, είναι κομμάτι της εξέλιξης σου”, λέει η Phelan.

Θα υπάρξουν μέρες που θα κάνεις υπερβολές στο τι τρως και θα έχεις χαμηλή ενέργεια. ”Το πώς οι άνθρωποι αντιδρούν σε τέτοιες μέρες είναι αυτό που κάνει τη διαφορά”.

Το να εμποδίσεις να ξαναπάρεις κιλά δεν είναι σημαντικό μόνο για την αίσθηση του συναισθηματικού wellbeing.

Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι οι δίαιτες που σου υπόσχονται να χάσεις εύκολα κιλά, έχουν παγίδες για την υγεία σου, αφού αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και φλεγμονών, μια σημαντική αιτία εμφάνισης πολλών προβλημάτων υγείας, όπως η υψηλή πίεση και η υψηλή χοληστερίνη.

Γι’ αυτούς που βρίσκονται στην προσπάθεια να χάσουν κιλά, μπορεί να είναι βοηθητικό να κοιτάξουν πίσω σε εκείνο το ”βάρος – στόχο” και να σκεφτούν να υιοθετήσουν στρατηγικές που δίνουν boost στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα χαμένα κιλά, επίσης.

Πάνω απ’ όλα, το να μετράς κάθε μια θερμίδα και κάθε πόντο μπορεί γρήγορα να αποδειχθεί ένας ανθυγιεινός τρόπος σκέψης. Έτσι κάνε focus στην υπευθυνότητα και τη θετική σκέψη, είναι το κλειδί.


Πηγή: runnersworld.com

Επιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου