Πριν μπεις σε ένα προπονητικό πλάνο για να χάσεις βάρος, πρέπει να γνωρίζεις τα παρακάτω.

1. Οι επιλογές σου στη διατροφή, τα καύσιμα με τα οποία τροφοδοτείς το σώμα σου, είναι ακόμα πιο σημαντικός παράγοντας σε σχέση με τις επιλογές σου στην προπόνηση. 

Αν θες να δεις τη διαφορά στη σωματική σου σύσταση και να κρατήσεις τις αλλαγές αυτές, πρέπει να ξέρεις ότι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι ο νούμερο 1 παράγοντας.2. Η άσκηση πρέπει να γίνεται μέρος της ρουτίνας σου με νοηματοδοτικό τρόπο. 

Προκειμένου να δεις αποτελέσματα, το να ανεβαίνεις 30 λεπτά στο ελλειπτικό μία φορά την εβδομάδα βλέποντας το ‘Τατουάζ’, δεν θα φέρει καμία αλλαγή. Αντίθετα, έχε στόχο τις 3 προπονήσεις την εβδομάδα αν είσαι αρχάριος ή αρχίζεις ξανά μετά από αποχή. Αν είσαι προχωρημένος, χρειάζεσαι μέχρι και 5-6 φορές την εβδομάδα προπόνηση, έχοντας πάντα στο μυαλό σου ότι η ξεκούραση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Για αρχή, βεβαιώσου ότι από προπόνηση σε προπόνηση παρεμβάλλεται μία ολόκληρη μέρα ξεκούρασης.3. Θα χρειαστεί να πιέσεις τον εαυτό σου σε κάθε προπόνηση που κάνεις. 

‘Καλύτερα να κάνεις 3 γερές προπονήσεις την εβδομάδα, παρά 5 στις οποίες δίνεις 50% της προσπάθειάς σου’, λέει ο Holly Rilinger, master trainer της Nike. ‘Αποφάσισε ότι όταν πας για προπόνηση θα δώσεις το 100% όλη τη διάρκεια της προπόνησης και ρώτα τον εαυτό σου εκείνη την ώρα αν μπορείς να προσπαθήσεις παραπάνω’, συμπληρώνει εκείνος.4. Θα χρειαστεί να βρεις μία προπόνηση που να απολαμβάνεις στ’ αλήθεια, αν ελπίζεις να κολλήσεις με αυτήν. 

‘Το να βρεις έναν προπονητή ή ένα είδος προπόνησης να σε ευχαριστεί είναι στην πραγματικότητα το πιο σημαντικό για να χάσεις βάρος’, λέει ο Rilinger. ‘Όταν απολαμβάνεις αυτό που κάνεις, ακόμα κι αν είναι δύσκολο, έχεις περισσότερες πιθανότητες να παραμείνεις συνεπής’, προσθέτει.

extra tip: Εκτός από την καλή διατροφή, για να αποδώσει καλά ένα προπονητικό πρόγραμμα απώλειας βάρους, χρειάζεσαι και καλό ύπνο. Σιγουρέψου ότι κοιμάσαι τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε βράδυ!


Πηγή: self.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach