Το σώμα μας χρειάζεται πρωτεΐνη σχεδόν για τα πάντα. Είναι η δομική μονάδα όλων των κυττάρων μας. Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας καθημερινώς είναι απαραίτητη για την επιδιόρθωση των βλαβών των κατεστραμμένων κυττάρων και για τη δημιουργία νέων. Όταν καταναλώνεις πολύ μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, αυτό με τον καιρό έχει επίπτωση στην υγεία σου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν την πρωτεΐνη που χρειάζονται και η παντελής έλλειψη της είναι σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες. Όμως, αν ακολουθείς ένα πολύ αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα, είναι πιθανό να μην παρέχεις στο σώμα σου όση χρειάζεται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λιγούρες, να παρεμποδίσει τους στόχους σου ή να έχει επιπτώσεις στην εμφάνιση και τα συναισθήματα σου.

Η ποσότητα της πρωτεΐνης που χρειάζεσαι ποικίλει λόγω της ηλικίας, του ύψους, του βάρους και του επιπέδου δραστηριότητας. Η γενική σύσταση του USDA αναφέρεις ότι ο καθένας χρειάζεται 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους, νούμερο που γενικά επιτυγχάνεται όταν ακολουθείται μια ισορροπημένη διατροφή.

Εκείνοι που πιθανόν έχουν μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης είναι οι χρόνιοι ασθενείς ή όσοι έχουν υποθρεψία. Ακόμα, μερικοί vegan και vegetarian είναι σε κίνδυνο αν δεν καταναλώνουν φυτικής προέλευση πρωτεΐνη στα γεύματα τους.

Ενδείξεις που μάλλον δείχνουν ότι δεν προσλαμβάνεις αρκετή είναι:

1.Έχεις λιγούρα για πρωτεΐνη.

Αν δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη, σε σύντομο χρονικό διάστημα, το σώμα σου θα αρχίσει να την αναζητά. Θα πρέπει να ενδώσεις σε αυτή την παρόρμηση. Αν πραγματικά θες ένα sandwich με κοτόπουλο ή ένα μπολ φακές, άκουσε το σώμα σου και… φάε.

2.Έχεις λιγούρα για ζάχαρη.

Η πρωτεΐνη (μαζί με το λίπος) πέπτονται με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με τους υδατάνθρακες. Αν τρως ένα γεύμα που είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, χωρίς αρκετή πρωτεΐνη, θα πεπτεί πιο γρήγορα, αυξάνοντας τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Η αύξηση αυτή ακολουθείται από πτώση – αυτά τα ανεβοκατεβάσματα είναι που οδηγούν και στην επιθυμία για ζάχαρη. Το μυστικό είναι να φας μαζί την πρωτεΐνη με τον υδατάνθρακα, ώστε να γίνει πιο αργά η πέψη και οι αλλαγές των επιπέδων γλυκόζης να είναι πιο ελεγχόμενες.

3.Οι τρίχες των μαλλιών σου λεπταίνουν.

Οι τρίχες αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνη (την κερατίνη, συγκεκριμένα). Αν για καιρό δεν προσλαμβάνεις επαρκή ποσότητα, πολύ πιθανόν να παρατηρήσεις την τρίχα να λεπταίνει ή να έχεις τριχόπτωση. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σου σταματά να χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη για μην απαραίτητα πράγματα όπως είναι η ανάπτυξη των μαλλιών σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τις αποθήκες του.

4.Τα νύχια και το δέρμα σου αποδυναμώνεται.

Η πρωτεΐνη είναι βασική ώστε να αναπτυχθούν και τα νύχια και τα κύτταρα του δέρματος σου. Αν δεν προσλαμβάνεις αρκετή, τα νύχια σου θα αποδυναμώνονται και η επιδερμίδα σου θα λεπταίνει. Η πρωτεϊνική ανεπάρκεια μπορεί επίσης να προκαλέσει εξανθήματα ή άλλα δερματολογικά προβλήματα.

5.Αρρωσταίνεις συχνά.

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για να έχεις ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Αν δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη, με το πέρασμα του χρόνου θα αποδυναμώνεται.

6.Νιώθεις κουρασμένος ή αδύναμος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δε θα νιώσουν διαφορά στην ενέργεια ή τη δύναμη τους αν μια φορά φάνε λιγότερη πρωτεΐνη. Μακροπρόθεσμα όμως, το σώμα θα αρχίσει να διασπά τους μύες του για να παρέχει πρωτεΐνη εκεί όπου χρειάζεται, οδηγώντας σε έλλειψη ενέργειας και δύναμης. Η μειωμένη ενέργεια και δύναμη μπορούν επίσης να επηρεαστούν από την συνολική ποιότητα της διατροφής, τον ύπνο, το στρες και την έλλειψη άσκησης. Έτσι αν συχνά αισθάνεσαι αδύναμος, καλόν είναι να τσεκάρεις όλες τις παραπάνω παραμέτρους.


Πηγή: self.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com