Κατά καιρούς, τα food trends γίνονται όλο και περισσότερα με τις αναρτήσεις στο Instagram να σε κάνουν να τα λαχταράς. Ανάμεσα στις πολύχρωμες φωτογραφίες και τα like που συγκεντρώνουν, φαίνεται πόσο αυξάνεται η δημοτικότητά τους.

Η ενοχή για τα τρόφιμα. Στην πιο κοινή μορφή του, τις νιώθουν όσοι απεγνωσμένα προσπαθούν να μείνουν στο δρόμο της υγιεινής όταν έχουν ήδη υποκύψει σε κάποιον πειρασμό. Παρόλο που αναμφισβήτητα τώρα, μια μη συμβατική πλευρά αυτού του trend έχει κερδίσει ορμή – οι ενοχές πυροδοτούνται από την επίκριση μερικών που θέλουν ως εναλλακτική μια πιο υγιεινή επιλογή. Αναμφισβήτητα, όπως και στην κλασικές ενοχές γύρω από το φαγητό που λίγο πολύ έχεις νιώσει μετά από το δεύτερο κουτί πίτσες μέσα σε 3 μέρες ή το 4ο σοκολατένιο λαγουδάκι 3 μήνες μετά το Πάσχα, φαίνεται οι άνθρωποι είναι επίσης αντιμέτωποι με τις ενοχές όταν έχουν κολλήσει με μια συγκεκριμένη διατροφή ή προσπαθώντας να αποφύγουν συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων.

Οι ενοχές γύρω από τα τρόφιμα αν είναι συνέπεια των διαιτητικών επιλογών, έχουν ως εβδομαδιαία συνήθεια fish & chips ή την κατανάλωση 3 μπισκότων την ώρα που όλοι γύρω σταματάνε στα 2 και μπορεί εύκολα να πυροδοτήσει μια ανθυγιεινή εμμονή με το φαγητό.

Μπορεί να λένε ότι αυτή η «τάση» δεν μπορεί να βοηθηθεί με διατροφικές συμβουλές μιας και συχνά διανέμονται από άτομα χωρίς εξακρίβωση ή με κακή ενημέρωση μέσα από τις  πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων. Με τις τεράστιες διαφορές απόψεων που παρατηρούνται σχεδόν σε κάθε post ή άρθρο, η προσπάθεια να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ του τι θες να φας, τι πρέπει να φας και του τι λένε οι άλλοι για το φαγητό μπορεί μόνο να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο αναστάτωσης, ενοχής και σύγχυσης.

Με τις βιομηχανίες να χρησιμοποιούν διακριτικά το marketing προκειμένου να εντάξουν τους καταναλωτές στα τρόφιμα «χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος» ή σε συνταγές «χωρίς ζάχαρη» χωρίς να είσαι ένα άτομο που τσεκάρει τις ετικέτες τροφίμων σε κάθε ένα τρόφιμο, πώς μπορείς τότε να ακολουθείς μια διατροφή χωρίς ενοχές; Με τρόφιμα τόσο απλά όσο η μπανάνα να «κατηγορείται» για υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και για καταστροφικές συνέπειες για το σώμα, μερικοί μπορεί να οδηγηθούν στην αντίληψη ότι μια δίαιτα που θα αποτελείται αποκλειστικά από ωμά, πράσινα λαχανικά είναι ο μόνο τρόπος για να λυτρωθούν από τις ενοχές – ακόμα και αν κάποιος τους πει ότι τα τελευταία ευρήματα δείχνουν το αντίθετο. Αν και ένα δυνητικά υπερβολικό παράδειγμα, η ενοχή για τα τρόφιμα είναι κάτι που το βιώνουν όλο και περισσότεροι.

Όπως και για τα πάντα, η ισορροπία είναι ο πυρήνας που να αντιμετωπίσει τις ενοχές σου επειδή έφαγες πίτσα στις 3 το πρωί και δε σε άφησε να νιώσεις καθόλου χαρά. Με πολλούς να ελπίζουν ότι όσο το δυνατόν γρηγορότερα η βιομηχανία τροφίμων θα αλλάξει στάση, εξοπλίσου με λίγες αλλά τεκμηριωμένες διατροφικές πληροφορίες που θα απαλύνουν τις ενοχές σου που μπορεί μερικές φορές να νιώσεις, δικαιολογημένα ή όχι.


Πηγή: infinityhousemagazine.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com