Η αξία των αιθέριων ελαίων μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Το άρωμα τους σου θυμίζει την παιδική σου ηλικία, μια αγαπημένη μυρωδιά, όπως το άρωμα του καφέ το πρωί. Όλα αυτά μπορούν να πυροδοτήσουν εκρήξεις αναμνήσεων και να σε κάνουν να νιώσεις έντονα συναισθήματα χαράς, ξεκούρασης ή ακόμα και μελαγχολίας.

Με τον καιρό, οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση συγκεκριμένων αρωμάτων μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή σου σημαντικά. Μια χημική αντίδραση που προκαλείται από μικροσκοπικά μόρια που εισέρχονται στο σώμα σου μέσω της μύτης ή του δέρματος σου ενεργοποιούν συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου σου που συνδέονται με τη μνήμη ή τη διάθεση. Βάση ποιων συναισθημάτων θες να διεγείρεις, υπάρχει ένα εύρος αρωμάτων που έχεις στη διάθεση σου.

1.Λεβάντα

Ένα από τα πιο μελετημένα έλαια για τις χαλαρωτικές του δράσεις, το έλαιο λεβάντας χρησιμοποιείται ευρέως για να βοηθήσει στην καταπολέμηση διαταραχών ύπνου, όπως της αϋπνίας, καθώς και της κατάθλιψης και του άγχους. Ο τρόπος δράσης του είναι μέσω του νευρικού συστήματος, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς της καρδιάς και προσπαθώντας να μεταφέρουν τον εγκέφαλο σε ένα στάδιο ηρεμίας. Για αυτό, αν διακαώς χρειάζεσαι έναν καλό ύπνο ή αγχώνεσαι υπερβολικά κάθε μέρα, δοκίμασε αυτό το αιθέριο έλαιο. Πρώτα, όμως σιγουρέψου ότι δεν είσαι αλλεργικός σε αυτό.

2.Γιασεμί

Μπορεί να έχει μελετηθεί λιγότερο από τη λεβάντα, αλλά μερικοί πιστεύουν ότι έχει την ικανότητα να ηρεμήσει τα νεύρα όπως το αγχωλυτικό φάρμακο Valium. Με ένα γλυκό και λουλουδάτο άρωμα, το γιασεμί είναι επίσης γνωστό για τα οφέλη του στο κυκλοφορικό και αναπνευστικό σύστημα, μαζί με την ιδιότητα του να σου αφυπνίζει τα αισθήματα ενδυνάμωσης, ζεστασιάς και ζωντάνιας.

3.Λεμόνι

Το έλαιο λεμονιού θεωρείται ότι είναι το πιο ισχυρό αντι-μικροβιακό έλαιο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Food and Microbiology. Όταν διαχέεται, το αναζωογονητικό του άρωμα είναι γνωστό ότι προωθεί την καλή διάθεση, την ευχάριστη ατμόσφαιρα και την τόνωση του σώματος.

4.Ylang Ylang

Προέρχεται από τον ανθό ενός τροπικού δέντρου στην Ασία, το έλαιο του Ylang Ylang έχει ένα γλυκό και λουλουδένιο άρωμα και αποδεδειγμένα βοηθάει στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, κάνοντας το εξαιρετική επιλογή όταν θες να ηρεμήσεις μετά από μια μεγάλη μέρα στη δουλειά.


Πηγή: infinityhousemagazine.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου