Φανταζόσουν τα οφέλη του; 

1. Προλαμβάνει το διαβήτη

Μία και μόνο μερίδα κρεμμυδιού περιέχει 27% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης σε βιοτίνη. Η βιοτίνη έχει πολλές θετικές επιδράσεις στην υγεία σου,  μία από τις οποίες είναι η καταπολέμηση συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2. Πρόσφατη έρευνα προτείνει ότι ένας συνδυασμός βιοτίνης και χρωμίου μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και ακόμα και να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.

2. Υγιές δέρμα

Η βιοτίνη είναι επίσης σημαντική στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Χρησιμοποιείται για να την θεραπεία των εύθραστων νυχιών, την πρόληψη της απώλειαε μαλλιών (αν και γίνεται ακόμα πολλή έρευνα για την αποτελεσματικότητά της σε αυτό) και τη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

3. Βελτιωμένο ανοσοποιητικό

Τα κρεμμύδια περιέχουν και βιταμίνη C και φυτοχημικά που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C στο σώμα σου. Τι σημαίνει αυτό; Υγιέστερο και πιο αποδοτικό ανοσοποιητικό σύστημα.

4. Προλαμβάνει τον καρκίνο

H κουερσετίνη είναι μια φλαβονόλη που βρίσκεται σε πολλά φρούτα, λαχανικά, φύλλα και σπόρους. Διαθέτει ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν καρκίνο. Οι ελεύθερες ρίζες είναι χημικές ενώσεις που βλάπτουν τις κυτταρικές μεμβράνες και προκαλούν κυτταρικό θάνατο. Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε κουρσετίνη και έτσι αποτελούν ισχυρό όπλο στον πόλεμο κατά του καρκίνου.5. Ανακουφίζει από το stress

Η κουερσετίνη δεν σταματά εκεί. Βοηθά επίσης στην προστασία του σώματός σου από την πίεση. Όταν είσια σε κατάσταση άγχους, το σώμα σου παράγει κορτιζόλη. Ενώ η κορτιζόλη είναι απόλυτα φυσιολογική, πάρα πολύ από αυτήν μπορεί να βλάψει τον μυϊκό ιστό και να προκαλέσει πρωτεϊνική διάσπαση στο σώμα. Κι εκεί είναι που έρχονται τα πλούσια σε κουερσετίνη κρεμμύδια. Σε περιόδους παρατεταμένου στρες, η κουερσετίνη καταστέλλει το ένζυμο που απαιτείται για την απελευθέρωση της κορτιζόλης. Την επόμενη φορά, Runster, που θα έχεις μια αγχωτική προθεσμία ή μια δύσκολη επαγγελματική συνάντηση, πάρε μαζί μερικά ωμά κρεμμύδια για να φας ως σνακ!

6. Χαμηλώνει τα επίπεδα χοληστερόλης

Τα ωμά κρεμμύδια προωθούν και την παραγωγή της λιποπρωτεΐνης HDL, η οποία είναι η ‘καλή χοληστερόλη’ που χρειάζεσαι για να παραμείνεις υγιής.

7. Αντιφλεγμονώδης ιδιότητα

Τα κρεμμύδια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες βοηθώντας αυτούς που πάσχουν από πόνο στις αρθρώσεις και αρθρίτιδα. Αλλά τα οφέλη των βηταλαινών που περιέχουν τα κρεμμύδια δεν περιορίζονται μόνο στην αντιμετώπιση των πρησμένων αρθρώσεων. Όλοι όσοι αντιμετωπίζουν χρόνιες φλεγμονές πρέπει να αναζητήσουν τρόφιμα όπως τα κρεμμύδια, με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

8. Χαμηλώνουν την αρτηριακή πίεση

Το θείο που βρίσκεται στα κρεμμύδια λειτουργεί ως φυσικό αραιωτικό αίματος και αποτρέπει τη συλλογή των αιμοπεταλίων. Αυτό είναι καλό για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Α ναι, θυμάσαι πάλι την κουρσετίνη; Λοιπόν, αυτή βοηθά επίσης και στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες, κάτι που την κάνει καλή και για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

9. Πέψη

Τα κρεμμύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάτι που τα κάνει απαραίτητα για τη διατήρηση ενός υγιούς και κανονικού πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες εμποδίζουν τον πεπτικό πόνο διασπώντας τα τρόφιμα και προωθώντας την κίνηση στο πεπτικό σύστημα.

10. Οστική πυκνότητα

Τα κρεμμύδια ενισχύουν την οστική πυκνότητα στις μεγαλύτερες γυναίκες. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με εμμηνόπαυση που ενσωμάτωσαν κρεμμύδια στη διατροφή τους είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με την απώλεια οστικής πυκνότητας.


Πηγή: healthfitnessrevolution.com

Eπιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach