Έχεις ανεπάρκεια Β12; Αναγνώρισε τις ενδείξεις.

Όσο μεγαλώνεις, η ικανότητα του σώματός σου να απορροφά τη βιταμίνη Β12 από τα τρόφιμα μειώνεται – με 4 στις 100 γυναίκες ηλικίας 40 – 59 ετών να έχουν ανεπαρκή επίπεδα Β12 και ακόμα περισσότερες να βρίσκονται σε κίνδυνο να αποκτήσουν. Ο μόνος λόγος όμως δεν είναι τα κεράκια που σβήνεις μια φορά το χρόνο, οι πιθανότητες σου αυξάνονται όταν:

  • Αποφεύγεις το κρέας
  • Παίρνεις συγκεκριμένα φάρμακα, όπως η μετφορμίνη που συχνά συνταγογραφείται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή φάρμακα για την αντιμετώπισης της καούρας στο στομάχι.
  • Έχει προηγηθεί κάποιο χειρουργείο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Οι συνέπειες της έλλειψης βιταμίνης Β12 μπορεί να είναι από έντονη κόπωση ως αλλοίωση στην όραση. Αν τα παραπάνω συμπτώματα σου ακούγονται οικεία, ρώτα το γιατρό σου για να κάνεις έναν αιματολογικό έλεγχο. Αν τα επίπεδα είναι χαμηλά, ένα συμπλήρωμα ή ενέσεις θα επαναφέρουν τα επίπεδα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

1.Δυσκολεύεσαι να μείνεις ξύπνιος το απόγευμα – ακόμα και αν έχεις κοιμηθεί 8 ώρες.

Η κούραση είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της ανεπάρκειας Β12 και αυτό γιατί το σώμα σου βασίζεται σε αυτή τη βιταμίνη για να φτιάξει τα ερυθρά αιμοσφαίρια (κύτταρα του αίματος), που μεταφέρουν το οξυγόνο στα όργανα σου. Χωρίς αρκετό οξυγόνο στα κύτταρα σου, θα νιώθεις κουρασμένος ανεξαρτήτως του πόσες ώρες κοιμήθηκες. H κούραση μπορεί να σημαίνει διάφορα πράγματα, όμως, δεν μπορείς να ξέρεις ότι οφείλεται σε ανεπάρκεια Β12, αν το μόνο σύμπτωμα που έχεις είναι η υπνηλία – οι γιατροί συνήθως το συνυπολογίζουν σε συνδυασμό και με άλλα συμπτώματα.

2.Η σακούλα με τα λαχανικά ζυγίζει πάρα πολύ.

Αν δεν λαμβάνεις αρκετό οξυγόνο από τα ερυθροκύτταρα, οι μύες σου πιθανόν να νιώθουν σα ζελεδάκια. Μπορεί η δουλειά σου να είναι απαιτητική, αλλά η κούραση και η εξάντληση που νιώθεις πιθανόν να οφείλεται στην κακή διατροφή και στα μη επαρκή επίπεδα Β12.

3.Νιώθεις περίεργα.

Άλλοι νιώθουν να τους διαπερνά όλο το σώμα ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ άλλοι αναφέρουν μούδιασμα και ένα αίσθημα “καρφιών και βελόνων”. Όλοι οι περίεργοι πόνοι είναι αποτέλεσμα νευρικής βλάβης, η οποία προκαλείται από τα μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στα κύτταρα.

4.Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς.

Βάζεις τα κλειδιά στο ψυγείο ή πρέπει να προσπαθήσεις πολύ να θυμηθείς το όνομα της ανιψιάς σου. Μπορεί να ανησυχείς ότι πρόκειται για αρχικά στάδια εμφάνισης άνοιας, αλλά μερικές φορές για αυτό οφείλονται τα μειωμένα επίπεδα Β12. Αν αυτά είναι ο πραγματικός ένοχος, τότε μετά τη λήψη του συμπληρώματος τα συμπτώματα θα αρχίσουν να υποχωρούν.

5.Νιώθεις αστάθεια ή ζαλάδα.

Ένα άλλο συχνό σύμπτωμα είναι να χάνεις την ισορροπία σου όταν πχ ανεβαίνεις τις σκάλες. Μια μελέτη που διεξήχθη στην Τουρκία συνέκρινε τα επίπεδα Β12 ασθενών που ζήτησαν θεραπεία για τη ζαλάδα με εκείνα 100 υγιών εθελοντών. Το αποτέλεσμα: οι ασθενείς είχαν 40% μειωμένα επίπεδα Β12 από εκείνα το εθελοντών.

6.Το χρώμα του δέρματός σου είναι χλωμό.

Αν αντί να κοκκινίζεις το δέρμα σου αποκτά μια πιο κιτρινωπή όψη, τα μειωμένα επίπεδα Β12 πιθανόν να είναι ο ένοχος. Με την ανεπάρκεια, τα ερυθρά αιμοσφαίρια που διαθέτεις είναι πολύ πιο εύθραυστα και σπάνε εύκολα απελευθερώνοντας χολερυθρίνη, ουσία που δίνει στην όψη σου αυτή την κίτρινη απόχρωση.

7.Η γλώσσα σου είναι απάλη και κόκκινη.

Περίπου οι μισοί άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρή ανεπάρκεια Β12 χάνουν τις θηλές – εκείνα τα μικρά γρομπαλάκια – στις γλώσσες τους, ειδικά γύρω από τις άκρες της. Μιας και τα περισσότερα από εκείνα περιέχουν γευστικούς πόρους, αν χάσεις πολλά από αυτά τότε ακόμη και τα αγαπημένα σου φαγητά δε θα σου αρέσουν. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες με ανεπάρκεια Β12 ίσως χάνουν και βάρος αφού τα τρόφιμα πια δεν έχουν την ίδια γεύση.

8.Κάθε τι σε κάνει να κλαις ή να στενοχωριέσαι.

Νιώθεις περισσότερο στενοχωρημένος ή αγχωμένος από ποτέ; Η έλλειψη Β12 ρίχνει στα τάρταρα τη διάθεση σου και πιθανόν οδηγεί σε κατάθλιψη ή άγχος. Οι γιατροί δεν είναι ακριβώς σίγουροι γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος της κατάθλιψης, αλλά ίσως έχει να κάνει με την ανάμειξη της Β12 στη σύνθεση ουσιών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη που βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης.

9.Κάτι συμβαίνει με τα μάτια σου.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, η έλλειψη Β12 μπορεί να βλάψει το οπτικό σου νεύρο ή να μπλοκάρει τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδή, προκαλώντας θολή όραση, την αίσθηση ότι βλέπεις τα πράγματα διπλά, μέχρι και απώλεια της όρασης. Ένα ακόμη σύμπτωμα βλάβης στον αμφιβληστροειδή μπορεί να είναι ότι βλέπεις σκιές, πράγμα που επηρεάζει το οπτικό σου πεδίο μέχρι να ρυθμίσεις τα επίπεδα της βιταμίνης.


Πηγή: prevention.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com