Είναι σημαντικό να κάνεις στρέτσινγκ, προθέρμανση και αποθεραπεία αν θες να αποφύγεις τους πόνους μετά το πρόγραμμα σου. Μην ξεχνάς όμως ότι και η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Ποια τρόφιμα λοιπόν #Runster σε βοηθάνε να προλάβεις ή να ανακουφίσεις τους πόνους μετά το workout σου;

1.Πατζάρια

Το 2013 the International Society of Sports Nutrition ανακάλυψε ότι: 7 απολύτως άψογα προπονημένοι runners, που έπιναν χυμό από πατζάρια για μια περίοδο μεγαλύτερη των 2 εβδομάδων είπαν ότι ο μυϊκός τους πόνος μετά από έντονη προπόνηση μπορούν να μειωθούν εντελώς. Ένα smoothie μετά το τρέξιμο προάγει τη μυϊκή αναδόμηση.

2.Καφεΐνη

Έχει φανεί ότι οι αθλητές είναι λιγότερο επιρρεπείς στο να υποφέρουν από μυϊκούς πόνους όταν έχουν πιει καφεΐνη μετά την προπόνηση.

3.Κεράσια

Μείωσε τους πόνους πίνοντας 50 ml χυμού κερασιών τόσο πριν όσο και μετά την προπόνηση. Χάριν στις αντιφλεγμονώδεις δράσεις και στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, θα υπάρχει γρήγορη αποκατάσταση στους μύες σου.

4.Τζίντζερ

Οι επιδράσεις της τζιντζερόλης, ενός ενεργού συστατικού υπεύθυνου για τις σουβλιές, είναι παρόμοια με εκείνων των ενεργών συστατικών που περιέχονται στην ασπιρίνη. Μπορεί να μειωθεί ο μυϊκός πόνος περισσότερο από 24%.

5.Τοματοχυμός

Πίνοντας τοματοχυμό μετά την προπόνηση, μπορείς να μειώσεις τους φλεγμονώδεις δείκτες στο αίμα σου. Αυτή η επίδραση είναι αποτέλεσμα των αντιοξειδωτικών που περιέχονται στις ντομάτες.

6.Ψάρια

Τα Ω – 3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα ψάρια προωθούν την μυϊκή αποκατάσταση και αποθεραπεία. Μη ξεχάσεις να δοκιμάσεις ‘’σολομό με λαχανικά’’.

7.Κουρκουμάς

Αυτή η ρίζα μπορεί να χαλαρώσει τους μύες σου, να μειώσει τους πόνους και να βελτιώσει τη μυϊκή κινητικότητα.

8.Νερό καρύδας

Το καθαρό νερό από πράσινες καρύδες είναι ένα εξαιρετικό ενεργειακό ποτό και μειώνει το μυϊκό πόνο εξαιτίας των ηλεκτρολυτών που περιέχει.

9.Τσίλι και πράσινο τσάι

Τα φυτοχημικά ενεργοποιούν την κυκλοφορία του αίματος και έχουν θετική επίδραση στον μυϊκό πόνο.

Μη ξεχνάς τη ξεκούραση, όταν νιώθεις έντονους τους πόνους. Επέστρεψε στην προπονητική σου ρουτίνα μετά από 2 μέρες χωρίς πόνους.


Πηγή: runtastic.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου,  Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Τηλ. 6984515475, email: maria.mentzelou@hotmail.com