Μάθε πως να καταπολεμήσεις το συνάχι, το φτέρνισμα και τα δακρυσμένα μάτια!

Εκεί που νομίζεις ότι όλα είναι υπό έλεγχο εμφανίζονται μαζί με τις ηλιόλουστες μέρες και τα πρώτα φτερνίσματα. Εκτός από τη συνηθισμένη φαρμακευτική αγωγή σου, η λύση βρίσκεται στο ψυγείο σου. Μπορεί τα τρόφιμα να μην είναι από μόνα τους η λύση στο πρόβλημά σου, αλλά μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Πες ΝΑΙ:

Λιπαρά ψάρια: Σε μερικές μελέτες έχει φανεί πως τα Ω – 3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών και μειώνουν τα συμπτώματα. Θα τα βρεις σε:

  • λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και στους ξηρούς καρπούς.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των Ω – 3 λιπαρών οξέων είναι εκείνη που ουσιαστικά ευθύνεται για την ανακούφιση.

Έτσι εκτός από τη γνωστή τους δράση στην υγεία της καρδιάς, θα δεις και την επίδραση των Ω – 3 λιπαρών οξέων και στα συμπτώματα της αλλεργίας σου.

Μήλα, κρεμμύδια, σκουρόχρωμες πιπεριές: Ένα μήλο την ημέρα δεν κάνει ακριβώς τη γύρη πέρα, αλλά ο πανίσχυρος συνδυασμός των συστατικών που έχει βοηθούν τουλάχιστον προς εκείνη την κατεύθυνση.

Ακόμα το αντιοξειδωτικό κουερσετίνη, που βρίσκεται στη φλούδα των μήλων (όπως και στα κρεμμύδια και τις ντομάτες) προστατεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σου να μην εκκρίνουν υπερβολική ποσότητα ισταμίνης, ουσία που ευθύνεται για τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Άλλες πηγές βιταμίνης C πέρα από τα πορτοκάλια, ήξερες ότι είναι οι κόκκινες πιπεριές, οι φράουλες και οι ντομάτες;

Κουρκουμάς: Αυτό το μπαχαρικό έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνοντας τη φλεγμονή που ευθύνεται για τη φλεγμονή στα αναπνευστικά μονοπάτια. Ακόμα, βοηθά στη διαστολή των αγγείων και στη χαλάρωση των μυών.

Τσάι: Οι ανθυσταμίνες που περιέχει φυσικά βοηθούν στη μείωση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Έξτρα όφελος είναι ο ζεστός ατμός που βοηθά στην ρινική αποσυμφόρηση. Δοκίμασε μία κούπα το πρωί, αν φτερνίζεσαι συχνά και στην περίπτωση που δεν είσαι πρωινός τύπος κάνε απλά ένα ζεστό μπάνιο και θα δεις τη διαφορά.

Πες ΟΧΙ:

Σέλερι/Σέλινο: Μπορεί να σου έμοιαζε αθώο, όμως δεν είναι. Αν ταλαιπωρείσαι από εποχιακές αλλεργίες σίγουρα δεν είναι σύμμαχος σου!

Πικάντικα φαγητά:  Η καψαϊκίνη, η ουσία που δίνει την πικάντικη αίσθηση στις πιπεριές τσίλι είναι που πραγματικά πυροδοτεί τα αλλεργικά συμπτώματα μιας και συμμετέχει στην παραγωγή ισταμίνης που προστίθεται στα ήδη αυξημένα επίπεδα της. Υπάρχει και η περίπτωση να ανήκεις σε εκείνους που αυτή η πικάντικη αίσθηση θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με το αναπνευστικό σου, αλλά καλόν θα ήταν να μην πειραματιστείς εκείνη τη “δύσκολη” ώρα.

Αλκοόλ:

 Υπάρχει μια φυσικά περιεχόμενη ποσότητα ισταμίνης στο αλκοόλ, που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας. Ακόμα, μην ξεχνάς ότι σε μερικά κρασιά και μπύρες υπάρχουν θειώδη άλατα που μπορούν να δράσουν επιβαρυντικά στη ρινική περιοχή.


Eπιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com